Slow Food Polska oraz Miasto Sandomierz organizatorami festiwalu Czas Dobrego Sera

2014-06-17, 17:17:13

IV edycja festiwalu Czas Dobrego Sera odbędzie się w trakcie czerwcowego długiego weekendu w dniach od 21 do 22 czerwca w Sandomierzu. Festiwal jest doskonałym miejscem do zaprezentowania różnorodności wyrobów produkowanych na bazie mleka i ich promocja wśród polskich i zagranicznych klientów oraz podmiotów zajmujących się tą branżą – czytamy  na stronie Magazyn-Kuchnia.pl

Udział w festiwalu biorą udział wyłącznie najlepsi producenci serów zagrodowych oraz najlepsze polskie mleczarnie, jak również zakłady przetwórstwa mleka. Organizatorzy cenią sobie również udział małych, rodzinnych gospodarstw i serowni.

- W tym roku zwrócimy szczególną uwagę na sery z przerostem pleśni niebieskiej. Kiedyś mieliśmy rokpola, teraz najbardziej znanym polskim serem niebieskim jest lazur ze Skalmierzyc oraz camen z Kamiennej Góry. W zeszłym roku, w kategorii serów dojrzewających zwyciężyły dwa sery z pleśnią niebieską z Rancza Frontiera. Poza tym zaprezentujemy słynne sery ze świata, prawdziwych serowych celebrytów: brytyjski stilton, hiszpański cabrales, francuski roquefort, włoską gorgonzolę… - powiedział Jacek Szklarek, pomysłodawca i organizator festiwalu. ##

Na festiwalu nie zabraknie także słynnych producentów sera z zagranicy. Swój udział zapowiedzieli między innymi: producenci oryginalnego Parmigiano Reggiano; rodzina Salvatora Bussu – wytwarzająca owcze sery Fiore Sardo dei Pastori prosto z Sardynii; producenci legendarnego sera Bitto z włoskich Alp, czy wytwórcy sera Pecorino Toscano z okolic Volterry.

Swoje pokazy na festiwalu zaprezentują też wybitni szefowie kuchni, między innymi z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska: Witold Iwański (Aruana, Hotel Narvil, Serock), Alex Baron (Solec 44, Warszawa), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki, Hotel Stary, Kraków) i Dariusz Wójcik (Dwór Dwikozy, Sandomierz).


Źródło: Magazyn-Kuchnia.pl – 12.06.2014



www.hotelinfo24.pl