Jak być dobrym hotelarzem

2006-10-24, 15:30:54

Nie łatwo być hotelarzem, a tym bardziej dobrym hotelarzem. Henry Togna - właściciel luksusowego hotelu 22 Jermyn Street w Londynie - w szczególny i nieco odmienny od innych sposób przedstawia sylwetkę i cechy dobrego hotelarza. W korespondencji z redakcją portalu podkreśla, że jest to kompilacja przemyśleń i wielu lat obserwacji tego fascynującego biznesu.

Hotelarzu! Sprawdź sam, jak bliski jest Ci ten opis. Osobom dopiero planującym karierę w hotelarstwie radzimy zachować zimną krew.

*****

Hotelarz musi być dyplomatą, demokratą, autokratą, akrobatą i popychadłem.

Musi posiadać zdolność zabawiania premierów, bossów przemysłowych, kieszonkowców, hazardzistów, bukmacherów, piratów, filantropów, panienki i świętoszków.

Musi być po dwóch stronach politycznej barykady i umieć przez nią przeskakiwać.

Powinien być, lub jest, piłkarzem, golfiarzem i miotaczem, graczem w tenisa, krykieta i w rzutki, żeglarzem, hodowcą gołębi, kierowcą wyścigowym i lingwistą, znać zasady gry w kości, karty, bilarda oraz wyścigów konnych.

Pożyteczne jest kiedy ma czasami do wytłumienia dyskusje i sprzeczki. Dlatego musi być wytrawnym bokserem, zapaśnikiem, ciężarowcem, sprinterem i pacyfistą.

Zawsze musi wyglądać nieskazitelnie, kiedy pijąc w towarzystwie pań i panów, o których wspomniano w drugim akapicie, jak również bankierów, szpanerów, aktorów, handlowców i przedstawicieli firm mimo, że już załagodził sytuacje między którymś z tych dwóch, czterech, sześciu lub więcej wymienionymi gości.

Aby odnieść sukces, hotelarz musi utrzymać pełny bar, pełny hotel, pełne magazyny, pełne piwnice win, wypełniać się klientami, tylko samemu przesadnie tym się nie napełniać.

Musi mieć załogę, która jest czysta, uczciwa, sprawnie działająca, szybko myśląca, niepijąca, ze zmysłem matematycznym i technicznym; zawsze po stronie szefa, po stronie klientów i nie mieszająca się z nimi.

Sumując: hotelarz musi być jednocześnie na zewnątrz, w środku i od strony ulicy, jest wychwalany, uświęcany, ogłupiany, ujarzmiany, z oczami dookoła głowy. A jeżeli nie jest wystarczająco silnym i spokojnym typem, zawsze można popełnić samobójstwo.


Henry A. Togna

© Copyright Henry A. Togna
Tytuł artykułu w oryginale: "How to be a good hotelier"
Reprint i tłumaczenie artykułu przez ehotelarz.com za zgodą autora.

Henry A. Togna - doświadczony hotelarz, właściciel hotelu boutique "22 Jermyn Street" na St. James w Londynie, będącego w posiadaniu rodziny Togna od 1915 roku. Hotel mały (13 apartamentów i 5 dwójek) i luksusowy.

Kontakt:
Henry A. Togna
22 Jermyn Street Hotel
email:
office@22jermyn.com
www.22jermyn.com



www.hotelinfo24.pl