Amatorzy tradycyjnych potraw regionalnych regionu Warmii i Mazur będą mieli doskonałą okazję do podziwiania kunsztu kulinarnych mistrzów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, w trakcie pokazów, które odbędą się już w sobotę 27 sierpnia na dziedzińcu zamku w Olsztynie – donosi portal Warmia.Mazury.pl
Uczestnicy Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla będą mogli również liczyć na degustację przygotowywanych potraw, wśród których znajdą się między innymi: pierogi z gęsiną, zupa gulaszowa oraz babka ziemniaczana. ##
Będzie także można wysłuchać prelekcji na temat ziół, bezalkoholowych napojów regionalnych, miodów oraz lodów naturalnych. Wszyscy chętni będą mogli nabyć regionalne produkty żywnościowe: sery z mleka koziego, tradycyjne wędliny, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne piwa.
Region Warmii i Mazur słynie z obfitości naturalnych, tradycyjnych, lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, które wpływają na jego konkurencyjność i atrakcyjność turystyczną.
Źródło: Warmia.Mazury.pl
|