Plany Sieci Dziedzictwo Kulinarne ¦wiêtokrzyskie na 2017 rok

2017-02-06, 17:43:47

Zasadom funkcjonowania Sieci Dziedzictwo Kulinarne ¦wiêtokrzyskie oraz planom na 2017 rok po¶wiêcone by³o spotkanie z cz³onkami sieci, które odby³o siê w czwartek, 2 lutego, w Urzêdzie Marsza³kowskim. Udzia³ w wydarzeniu wzi±³ Piotr ¯o³±dek, cz³onek Zarz±du Województwa.

Obecnie Sieæ Dziedzictwo Kulinarne ¦wiêtokrzyskie liczy 87 cz³onków. W planach sieci na 2017 rok jest m.in. kolejna edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", a tak¿e spotkania z producentami wina oraz udzia³ w imprezach, podczas których bêd± promowane naturalne produkty. ##

- Mamy coraz wiêcej przypadków, które pokazuj± jak cz³onkowie sieci racjonalnie i praktycznie potrafi± wykorzystaæ swoje cz³onkostwo. Dzi¶ sieæ jest mark± dobrze rozpoznawaln±. Staramy siê aby j± jeszcze bardziej popularyzowaæ, a tak¿e na bie¿±co dbaæ o wzajemn± wymianê informacji - mówi³ Piotr ¯o³±dek.

Celem spotkania by³o przypomnienie zasady funkcjonowania sieci oraz zachêcenie jej cz³onków do skutecznego sieciowania, tak aby cz³onkowie sieci wymieniali ze sob± towary, sprzedawali we wspólnych sklepach, a przez to rozwijali swoje interesy. W tym celu Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i ¦rodowiska Urzêdu Marsza³kowskiego przygotowa³ ankietê, na podstawie której okre¶lone zostan± oczekiwania i potrzeby oraz wspólne p³aszczyzny dzia³ania sieciowiczów.

- To pañstwo robicie dobry produkt, który spotyka siê z uznaniem klientów, a uzyskany znak otwiera dla was nowe mo¿liwo¶ci, chocia¿by poprzez sprzeda¿ produktów w sklepach wielkopowierzchniowych typu Makro czy w sieci sklepów Spo³em. Ale udzia³ w sieci to przede wszystkim mo¿liwo¶æ sieciowania. Chcemy zachêciæ pañstwa do tego aby¶cie ze sob± mocno wspó³pracowali - mówi³ S³awomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i ¦rodowiska.

Przyk³adem wspó³pracy pomiêdzy cz³onkami sieci jest sklep przy ul. Nowy ¦wiat 11 w Kiecach, w którym mo¿na kupiæ pieczywo z piekarni rodziny Dobrowolskich oraz wyroby pañstwa Nowaków z Nowej Wsi ko³o S³upi Jêdrzejowskiej.

Kolejne spotkania dla cz³onków Sieci Dziedzictwo Kulinarne ¦wiêtokrzyskie zaplanowane s± na 9 i 16 lutego.


¬ród³o: Wrota-Swietokrzyskie.pl – 02.02.2017



www.hotelinfo24.pl