Małopolskie smaki na gastronomicznej mapie Kijowa

2017-02-14, 18:03:22

Zakończyła się zorganizowana przez Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Kijowie przy wydatnej pomocy Jordan Group, praktyka dla ukraińskiego kucharza Serhija Morozowa. Szef kuchni restauracji i hotelu „Kraków” w Kijowie, przez dwa tygodnie zgłębiał w czterogwiazdkowym krakowskim hotelu „Galaxy” tajniki małopolskiej kuchni. Będzie teraz prezentował swoje umiejętności miejscowym smakoszom.

Dzięki tej inicjatywie mamy zamiar wiosną, wraz z Małopolską Organizacją Turystyczną nadać restauracji hotelu „Kraków” tytuł Regionalnej Karczmy Małopolski. Będzie to wspaniała okazja do popularyzacji polskich smaków, z których jesteśmy dumni. Wielkim uznaniem cieszy się na Ukrainie polski żurek, będący najbardziej rozpoznawalnym polskim daniem. W menu nie zabraknie z pewnością flaków, bigosu i krakowskiej maczanki. Unikalnych wędlin dostarczy własna wędzarnia, której wyroby zyskały już wśród bywalców zasłużone uznanie. ##

Nowe, polskie miejsce na gastronomicznej mapie Kijowa zapełni lukę, która powstała kilka lat temu po pożarze w jedynej polskiej restauracji „Opałkowa Chata”. Organizowane tam wspólnie z Polską Organizacją Turystyczną Dni Polskiej Kuchni cieszyły się dużą popularnością. Mamy teraz nadzieję na odbudowanie tej tradycji w nowym miejscu.


Źródło: Pot.Gov.pl – 09.02.2017



www.hotelinfo24.pl