Kujawskie przysmaki na Liście Produktów Tradycyjnych

2017-03-06, 18:02:35

Na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 74 wyroby z naszego regionu. W lutym trafiły na nią dwa produkty z Kujaw: pampuchy, czyli bułki na parze oraz winko z chabru. Zachęcamy do zgłaszania kolejnych.

Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. ##

Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Nasza żywność podbija podniebienia Polaków i Europejczyków, jest klasą dla siebie. Warto smakować jej tu, gdzie powstaje – mówi marszałek Piotr Całbecki.

W lutym na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane dwa produkty z Kujaw, zgłoszone przez gospodynie z gminy Dobre w powiecie radziejowskim :
 
•    Pampuchy z Kujaw, czyli bułki na parze - zgłoszone przez gospodynię z Koła Gospodyń Wiejskich w Szczeblotowie – więcej,
•    Winko z chabru - zgłoszone przez gospodynię z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu – więcej.

Wśród 74 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych jest 21 gotowych dań i potraw, 14 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 produktów mięsnych, 6 warzyw i owoców oraz 5 produktów mlecznych. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:

- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie  i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).


Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl – 03.03.2017
 


www.hotelinfo24.pl