Aman Hotels & Resorts z nową koncepcją kulinarną

2017-03-13, 17:42:02

Grupa Aman Hotels and Resorts z siedzibą w Singapurze wprowadziła w życie nową koncepcję kulinarną - Nama, wykorzystującą tradycje kuchni japońskiej.

Nama – czytana odwrotnie jest po prostu nazwą grupy Aman, a w tłumaczeniu z japońskiego oznacza „coś surowego” – determinuje bardziej zdecydowane ukierunkowanie firmy w kierunku działalności gastronomicznej. Pierwszy lokal Nama zadebiutuje w Amanpuri, pierwszym obiekcie sieci Aman w tajlandzkim Phuket, natomiast już w przyszłym roku, koncepcja uruchomiona zostanie w kolejnych wybranych lokalizacjach, wykorzystując lokalne produkty i składniki. ##

Nama w Amanpuri oferować będzie rybę pochodzącą z japońskich rynków, w tym Tsukiji w Tokio, uzupełniającą codzienne połowy w lokalnych akwenach, wykorzystywane do przygotowywania świeżych, surowych potraw, dzielących menu z klasycznymi japońskimi przysmakami. Menu obejmujące potrawy sushi, nigiri sushi i sashimi dostępne jest wraz z takimi daniami, jak Kobe Gyu, japońskim Kobe Wagyu - stekiem grillowanym bezpośrednio na węglu drzewnym i podawanym z solą mineralną Moshio. Nadzór nad koncepcją kulinarną Nama sprawuje szef kuchni Keiji Matoba.

Na równi elegancka, jak i minimalistyczna japońska estetyka, obecna jest zarówno w prezentacji potraw, na wykonanej na zamówienie zastawie, jak i w uniformach pracowników Nama.

Składając hołd najstarszym tradycjom ceramicznym na świecie, mając na celu właściwe wyeksponowanie potraw, wykonana na zamówienie ceramiczna zastawa obejmuje naczynia bizen znane ze swej surowej i nieszkliwionej formy, shigaraki – wykorzystujące pochodzące z XVII wieku techniki szkliwienia i kolorowania charakterystycznych czerwonych produktów oraz wyroby oribe, wynalezione w Japonii w XVI wieku, z żywymi wzorami i zielonym szkliwem.

Kolejne lokale Nama znajdą się między innymi w Amanpulo na Filipinach i Amanjena w Maroku. W Amanjena, gdzie Nama wystartuje jeszcze w tym roku, restauracyjna oferta obejmować będzie dzikiego łososia i kurczaka, przygotowanych na autentycznym grillu robata.


Źródło: Aman Hotels & Resorts



www.hotelinfo24.pl