Lista tradycyjnych produktów woj. zachodniopomorskiego bogatsza o nowe specjały

2017-04-09, 15:49:35

Miód pitny trójniak, nalewka ze śliwek z Dębiny, trójniak woliński leśny i wino ze śliwek to zachodniopomorskie napoje, umieszczone na liście produktów tradycyjnych, do grona których dołączyło piwo Zaczynaj.  Uroczyste wręczenie listu gratulacyjnego dla Bractwa Piwowarów Lidera Pojezierza przez wicemarszałka Jarosława Rzepę oraz członka zarządu Ryszarda Mićko odbyło się podczas „Jarmarku Wielkanocnego z Liderem” 2 kwietnia 2017 r. w Barlinku.

- Wiele produktów, o których zapomnieliśmy możemy ponownie odkryć i ustrzec od zapomnienia poprzez wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych. To wyjątkowe produkty, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania tradycyjnych, historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji – mówił wicemarszałek Pomorza Zachodniego Jarosław Rzepa. ##

Tradycja piwa Zaczynaj sięga 500 lat. Trunek pito nie tylko w czasie domowych posiłków, zaspakajał on również gusta okolicznej szlachty. Po latach zapomnienia jego recepturę na nowo odkryło Bractwo Piwowarów Lidera Pojezierza z Barlinka. Smak  piwa „Zaczynaj” można poznać podczas licznych warsztatów piwowarskich i lokalnych imprez organizowanych na terenie województwa zachodniopomorskiego.

Lipiańskie piwo zaczynaj zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 17 marca 2017.

Na takiej liście mogą znaleźć się produkty rolne, środki spożywcze oraz napoje spirytusowe których:
1. Jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, za takie metody uważa się te, które są wykorzystywane co najmniej od 25 lat. Wnioskodawca nie musi wytwarzać produktu od 25 lat, ale tradycja metody produkcji musi sięgać tego okresu.
2. Stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane.
3. Są elementem tożsamości społeczności lokalnej.

Dodatkowe informacje oraz wnioski dostępne na stronie Wydziału Rolnictwa i Rybactwa: http://www.wrir.wzp.pl/biuro-rolnictwa-i-rozwoju-wsi/podstawowe-informacje


Źródło: WZP.pl – 03.04.2017



www.hotelinfo24.pl