Reaktywacja paryskiego hotelu Le Fouquet’s Barriere

2017-07-05, 06:09:23

Po sześciomiesięcznej renowacji, w dniu 1 lipca 2017 roku, swoje podwoje ponownie otworzył Le Fouquet’s Barrière Hotel, Paris. W 81 przestronnych, luksusowych pokojach i apartamentach uruchomionych dziesięć lat temu przez Dominique Desseigne’a, szefa grupy Barrière, materiały, tkaniny i oświetlenie odzwierciedlają elegancką i charakterystyczną dekorację wnętrz autorstwa Jacquesa Garcii, zaprojektowaną z myślą o komforcie i luksusie.

Avenue des Champs Elysées odzyskała swój hôtel particulier. Przez cztery stulecia te dwa słowa używane były do opisywania kameralnej paryskiej rezydencji - skromnej, ale jednocześnie fantastycznie komfortowej, przystępnej i pełnej wdzięku ... a nawet domowego charakteru. Zakładając, że paryski charakter obiektu sam się obroni, Jacques Garcia skoncentrował swoją energię na prezentacji eleganckiego stylu lat 50. i 60. ubiegłego wieku poprzez ekspozycję prostych w kształcie gzymsów, gustownych drewnianych paneli, fotografii Harcourta, przywołujących wspomnienia obcisłych ołówkowych spódnic, poprzedzających kostiumy Givenchy oraz wąskich męskich krawatów ze spinkami. Jego charakter miał być zaakcentowany poprzez zmieniające się z biegiem lat kanony nowoczesności. Podobnie jak w przypadku samych Champs-Elysées. ##

Po prze
kroczeniu progu ujawnia się cały przepych przepięknych aksamitnych materiałów i tkanin wykonanych przez utalentowanych francuskich rzemieślników. Efektowny wystrój, prowadzący do Concierge, kusi gości do odwiedzenia baru „Le Marta" ze specyficzną atmosferą „Coffee Society" i tapicerowanymi meblami z aksamitnymi obiciami w tonacji złota, zieleni, purpury i czerwieni, by następnie poprowadzić ich do krętych schodów z delikatnymi stopniami (chyba że wolą skorzystać z windy). Pierwsze piętro otwiera się na Le Joy - restaurację z barem, z której można dostać się do przytulnej biblioteki urządzonej w hebanowym drewnie, a także jednego z najbardziej wyjątkowych tarasów w Paryżu - oazy poduszek i koktajli skąpanych w pięknym świetle.

Od 10 lipca pod słynnymi czerwonymi markizami małej francuskiej restauracji typu brasserie – mieszczącej zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz hotelu - najbardziej paryski stolik restauracyjny prowadzony we współpracy z szefem kuchni Pierre Gagnaire’m, który w kilku słowach, ale przy pomocy wspaniałych gestów, wie jak ożywić dania kuchni bistro, zaoferuje klasyczne potrawy łączone z bardziej niezwykłymi, takimi jak sałatka z homara ze świeżymi ziołami, szczypce królewskiego kraba podawane z gotowaną na parze chińską kapustą bok choy i majonezem wasabi, nie wspominając o smażonym na patelni bakłażanie i chorizo.

W barze L'Escadrille, rozsławionym przez lotników I Wojny Światowej, a następnie Aéropostale, DJ prezentuje dawną i współczesną muzykę towarzyszącą imponującym koktajlom stworzonym przez Szefa Barmanów i laureata nagrody Meilleur Ouvrier de France, Stéphane’a Ginouvès’a.


Źródło: Barrière Hotels



www.hotelinfo24.pl