„Szef kuchni poleca” w restauracjach Ch³opskie Jad³o

2017-07-05, 14:56:39

Ch³opskie Jad³o, restauracje zarz±dzane przez Sfinks Polska, wprowadzi³y ofertê „Szef kuchni poleca”. Zawiera ona propozycje dañ, przygotowane przez szefów kuchni poszczególnych lokali, nawi±zuj±ce do kulinarnych upodobañ ich go¶ci oraz uwzglêdniaj±ce regionalne smaki. Nowa wk³adka jest dostêpna we wszystkich lokalach Ch³opskie Jad³o.

W¶ród rozmaitych propozycji kulinarnych znalaz³y siê zarówno przystawki, dania g³ówne jak i desery. Mocny akcent regionalny charakteryzuj± przystawki z restauracji w Bielsku Bia³ej. S± to: bacówka, czyli trzy sztuki grillowanego oscypka z ¿urawin± oraz kwa¶nica - zupa z kapusty kwaszonej z dodatkiem borowików i ¿eberka. Szef kuchni Ch³opskiego Jad³a we Wroc³awiu proponuje natomiast na przystawkê pasztet z królikiem, podawany z ¿urawin± oraz pajd± chleba z mas³em. ##

Spo¶ród dañ g³ównych go¶cie krakowskich restauracji - przy ul. ¦w. Jana i przy ul. ¦w. Agnieszki mog± skosztowaæ niecki krakowskiej, czyli bogatego zestawu ró¿nych rodzajów miês, sera góralskiego z ¿urawin± i pierogów podawanych z ziemniakami na dwa sposoby i warzywami lub surówkami do wyboru. W restauracji przy ul. Grodzkiej w Krakowie w ofercie „Szef kuchni poleca” znalaz³a siê m.in. tradycyjne flaki wo³owe. Farszynki mazurskie to z kolei propozycja szefa kuchni olsztyñskiej restauracji Ch³opskie Jad³o. S± to sma¿one ziemniaczane bu³eczki z miêsnym farszem, surówk± z bia³ej kapusty i sosem koperkowym. W podpoznañskim Ch³opskim Jadle nie mog³o zabrakn±æ tradycyjnych pyr. Szef kuchni restauracji w Luboniu podaje je z jajkami sadzonymi oraz mizeri±. W Poznaniu natomiast, w restauracji przy ul. Fredry, do karty zosta³y w³±czone pierogi z pa¶nika z pieca, pieczone z wo³owin±, wieprzowin±, fasol±, pomidorami, kukurydz±, papryk±, czosnkiem, serem i papryczkami chili oraz pierogi pikantne z pieca z wo³owin±, pomidorami, ogórkiem, ostrymi papryczkami i pepperoni. W restauracji w G³ogoczowie szef kuchni przyrz±dza pstr±ga sma¿onego w ca³o¶ci z dodatkiem cytryny oraz mas³a czosnkowego i serwuje z wybranym sosem, ziemniakami lub kasz± oraz warzywami lub surówk±.

W Warszawie szef kuchni lokalu w Galerii Mokotów wyró¿ni³ w menu stek z rostbefu z polskiej wo³owiny, który jest podawany z mas³em czosnkowym, sosem, ziemniakami lub kasz±. W¶ród nowo¶ci Ch³opskiego Jad³a w centrum handlowym Factory Annopol znajduje siê stek z czarnego wo³u, podawany z mas³em czosnkowym lub rozmarynowym, które nadaje mu wyj±tkowego smaku. Z kolei w warszawskiej restauracji przy pl. Konstytucji szef kuchni zaproponowa³ stek z polêdwicy wo³owej z pieczonymi ziemniakami, sa³atk± wiosenn± oraz sosem z zielonego pieprzu. W restauracji w Bydgoszczy równie¿ pojawi³y siê nowe dania, w tym kaczka pieczona z jab³kami, ¿eberka po ch³opsku czy tradycyjny polski bigos z miêsem, suszon± ¶liwka i grzybami, podawany w chrupi±cym chlebie.

- Ka¿dy z regionów ma swoje tradycyjne dania, za którymi szczególnie przepadaj± jego mieszkañcy i czêsto szukaj± ich w naszych lokach. Chc±c wyj¶æ naprzeciw oczekiwaniom i jeszcze bardziej wpisaæ siê w potrzeby naszych go¶ci, postanowili¶my we wspó³pracy z szefami kuchni poszczególnych restauracji zró¿nicowaæ nasze menu i zaspokoiæ kubki smakowe mieszkañców ca³ej Polski. Karty regionalne z nowymi propozycjami w menu to równie¿ doskona³a okazja dla turystów odwiedzaj±cych ró¿ne miasta Polski, by poznaæ i spróbowaæ zupe³nie nowych smaków – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której nale¿y sieæ Ch³opskie Jad³o.

Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ na stronie www.chlopskiejadlo.pl.


***
Sfinks Polska
zarz±dza 108 restauracjami na terenie Polski, w tym sieci± 92 restauracji Sphinx (segment casual dining), 13 restauracjami Ch³opskie Jad³o (segment casual dining) i 2 restauracjami WOOK (segment casual dining), a tak¿e kultowym pubem Bolek w Warszawie. Pod wzglêdem wielko¶ci sprzeda¿y oraz liczby restauracji, Sphinx jest najwiêksz± w Polsce sieci± typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocze¶nie trzeci± pod wzglêdem przychodów firm± gastronomiczn± w Polsce.


¬ród³o: Practum.pl – 04.07.2017



www.hotelinfo24.pl