Warmińsko-Mazurskie: Puchar Marszałka dla restauracji z Barcian

2017-08-02, 17:00:18

W kętrzyńskim amfiteatrze odbyła się druga edycja „Mazurskiego Święta Kaszy”. Organizatorem wydarzenia byli samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz gmina miejska Kętrzyn.

Podczas przedsięwzięcia zorganizowany został konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z kaszy, w którym udział wzięło pięć restauracji z terenu województwa warmińsko-mazurskiego: City Club Restauracja & Kręgielnia – Kętrzyn; Restauracja Kardamon – Kętrzyn; Restauracja "Błękitny Anioł" - Święta Lipka; Restauracja "Feniks" – Barciany oraz "Winners Sports Bar" - Kętrzyn ##

Zwycięzcą konkursu i zdobywcą Pucharu Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego została Restauracja „Feniks” z Barcian, która przygotowała gołąbki z kaszą i pieczarkami w sosie kurkowym.

Imprezie towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regiona
lnego rękodzieła oraz występy artystyczne.

Mazurskie Święto Kaszy w Kętrzynie (fot. warmia.mazury.pl)

Ideą wydarzenia było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla, oferujących dania regionalne na bazie kaszy.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 19.07.2017



www.hotelinfo24.pl