Poznaliśmy laureatów Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla

2017-08-28, 15:49:48

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, który odbył się na olsztyńskim zamku, to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem była promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.

Region warmińsko-mazurski posiada w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów takiej żywności, co podnosi konkurencyjność regionu i atrakcyjność turystyczną. ##

W minioną sobotę na dziedzińcu zamku w Olsztynie odbyły się pokazy kulinarne, połączone z degustacją potraw regionalnych. Był barszcz, babka ziemniaczana oraz zupa szczawiowa z pokrzywą i ze skwarkami w wykonaniu podmiotów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pokazom kulinarnym na zamkowym dziedzińcu towarzyszyły prelekcje na temat wyrobów wędliniarskich, produktów z mleka koziego, pączków oraz lodów naturalnych. Podczas imprezy można było nabyć na kiermaszu regionalne produkty żywnościow
e, w tym: sery z mleka koziego, tradycyjne wędliny,miody, pieczywo, musztardy, zioła oraz herbaty.

W trakcie festiwalu odbył się finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Komisje konkursowe dokonały wyboru najlepszego regionalnego produktu i potrawy.

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego w Olsztynie (fot. warmia.mazury.pl

Konkurs „Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy” podzielony został, zgodnie z regulaminem, na następujące kategorie:
I. Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego
II. Produkt regionalny pochodzenia roślinnego
III. Napoje regionalne
IV. Inne produkty regionalne.


W kategorii „Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego” uznanie jurorów i tym samym
I miejsca zdobyły produkty:
- „Polędwica w rozmarynie”, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna;
- „Szynka wołowa wędzona”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra;
- „Miód wielokwiatowy”, Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie, Nowa Wieś Reszelska, Bisztynek;
- „Miód lipowy”, Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa;
- „Miód leśny”, Pasieka Jabłońscy z Łąkorza;
- „Miód wielokwiatowy”, Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun z Olsztyna.
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego I miejsce otrzymał „Chleb żytni orkiszowy z kminkiem” z Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska - Piekarnia Dźwierzuty.
Wyróżnienie otrzymał „Ocet cydrowy ekologiczny” z Wytwórni Octu i Musztardy OCTIM z Olsztynka.

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego w Olsztynie (fot. warmia.mazury.pl

W kategorii napojów regionalnych I nagrody przyznano:
- „The Langlander Single Malt Polish Whisky”, Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, Tomaszkowo
- Miód pitny półtorak „Nicolaus Copernicus”, Wytwórnia Win i Miodów Pitnych ALMES, Nidzica
Wyróżnienia otrzymali: Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich za „Miód pitny Czwórniak Wileńskiego” oraz Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie za „Niedźwiedziówkę”.

W kategorii Inne produkty regionalne I nagrodę przyznano „Musztardzie sarepskiej z linii musztard mazurskich”, Wytwórnia Octu i Musztardy OCTIM z Olsztynka.

Nominacje do nagrody „Perła 2017” w kategorii produkt otrzymali:
- „Kiełbasa kasztelana” – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra;
- „Udziec z dzika” – Zakład Masarski Zbigniew Rolka, Małdyty;
- „Ocet jabłkowy z linii Ocet z Olsztynka”, OCTIM, Olsztynek;
- „Chleb żytni staropolski z pestkami dyni” – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty;
- Miód pitny „Dwójniak Nidzicki” – Wytwórnia Win i Miodów Pitnych ALMES, Nidzica;
- Bairille Honey Distillate, Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, Tomaszkowo.

W części gastronomicznej do konkursu przystąpiło 5 ekip. Laureaci konkursu na najlepszą potrawę regionalną:
I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego zdobył Gościniec Ryński Młyn za: „Szczawiową z pokrzywą i skwarkami” oraz „Bliny z maczanką i grzybami wszelakimi”,
II miejsce otrzymał Obiekt Turystyki Wiejskiej Siedlisko na Półwyspie z Wierzby k. Rucianego Nidy za „Zalewajkę z Mazurskiego Siedliska” oraz „Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku”,
Na miejscu III uplasowała się załoga reprezentująca restaurację Cudne Manowce z Olsztyna, która podczas konkursu przygotowała – „Karmuszkę” oraz „Gołąbki ze szczupakiem zawijane w liście nasturcji, sos kaparowo-porowy ze ślimakami, podane na farszynkach”.
Wyróżnione zostały 2 obiekty – Gospoda Sajmino z Ostródy za „Chłodnik” i „Placki ziemniaczane z sosem borowikowym” oraz Uroczysko Deresze za zupę „Warmińska Muza” i danie główne „Warmiński Kawior”.

Nominację do Perły 2017 w kategorii potrawy regionalne zdobyły 2 potrawy: „Karmuszka” Cudnych Manowców oraz „Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku” z Siedliska na Półwyspie.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 22.08.2017



www.hotelinfo24.pl