Hilton Garden Inn Kraków Airport gospodarzem konkursu Gault&Millau Tour 2017

2017-08-28, 16:39:41

Już 4 września Restauracja l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach otworzy swoje progi przed najlepszymi szefami kuchni z południa Polski. Spośród ponad 150 kulinarnych potentatów  z Małopolski, Podkarpacia i Śląska wyłonionych zostanie piątka regionalnych zwycięzców Gault&Millau Tour 2017, którzy zaprezentują swoje popisowe dania.

Podczas imprezy organizowanej przez wydawcę słynnego, "Żółtego Przewodnika" Gault&Millau Polska, zostaną wręczone regionalne nagrody dla najlepszych szefów w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Każdy z nagrodzonych da pokaz umiejętności i przygotuje potrawę inspirowaną usługami i produktami tegorocznych partnerów cyklu, których stoiska pokazowe także znajdą się w hotelu. ##

Hilton Garden Inn Kraków Airport nie bez powodu został gospodarzem  regionalnego wydarzenia Gault&Millau Tour:

- Wybór naszej restauracji na miejsce tego wydarzenia to kolejne - po umieszczeniu nas w "Żółtym Przewodniku" - wyróżnienie od Gault&Millau. Cieszę się, że właśnie w naszych skromnych progach możemy gościć kulinarną śmietankę z południa Polski. Takie spotkania to zawsze doskonała  okazja do wymiany doświadczeń - komentuje Miłosz Kowalski, Szef Kuchni restauracji l’atmosphere w Hilton Garden Inn Kraków Airport.

Na tegoroczne spotkania Gault&Millau Tour zapraszani są szefowie kuchni reprezentujący restauracje, które znalazły się w ostatniej edycji „Żółtego Przewodnika” Gault&Millau Polska 2017. Wśród zaproszonych są też osoby z restauracji, które inspektorzy firmy wizytowali w tym roku i które mają szansę znaleźć się w przewodniku na rok 2018.

- Już samo zaproszenie na Tour jest dla szefów kuchni wyróżnieniem i dowodem uznania. Poprzez spotkania z cyklu Gault&Millau Tour 2017, firma promuje lokalne talenty pracujące nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków, a także propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów - dodaje Miłosz Kowalski, Szef Kuchni l’atmosphere.
 
l’atmosphere to obszerna i elegancka restauracja, która znajduje się w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport – tuż naprzeciwko  terminala lotniska Kraków Airport. Szefem kuchni jest Miłosz Kowalski – utalentowany i nagradzany propagator polskiej kuchni i regionalnych produktów. Autorskie menu restauracji jest przemyślane, niezbyt długie i nowatorskie, a fantazja szefa kuchni i jego umiejętności łączą w zgrabną całość rozmaite smaki i tekstury.
 
„Żółty Przewodnik” Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań. Od 2015 roku wydawany jest w Polsce. W zeszłym roku swoje miejsce w przewodniku znalazła także restauracja l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach.


Źródło: Hilton Kraków Airport Hotel – 24.08.2017
 


www.hotelinfo24.pl