DoubleTree by Hilton Łódz z własnym miodem

2017-09-20, 16:24:37

Na początku czerwca na dachu łódzkiego hotelu przy Łąkowej 29 pojawiła się pasieka. Od tej pory ponad 300 000 pszczół zamieszkujących sześć uli zdążyło się zadomowić i rozpocząć produkcję miodu. Od niedawna efekty ich pracy hotelowi goście mogą ocenić między innymi podczas śniadań podawanych w Restauracji Four Colors.

Utworzenie pasieki w centrum Łodzi było wynikiem wspólnej inicjatywy hotelu DoubleTree by Hilton Łódź oraz sąsiedzkiej firmy Corpo zajmującej się obrotem produktami pszczelimi. „Z chęcią podjęliśmy się realizacji tego pomysłu, ponieważ zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest wykraczanie poza nasze codzienne obowiązki. Dlatego też powstał działający w ramach hotelu Komitet CARE, który troszczy się o naszych gości i pracowników, ale też o lokalną społeczność. W tym przypadku dbamy o środowisko naturalne, a przy okazji poszerzamy naszą ofertę gastronomiczną” – mówi Dominik Chrapek, Dyrektor Gastronomii łódzkiego DoubleTree by Hilton. ##

W minionym tygodniu w hotelowej restauracji Four Colors znalazł się plaster miodu wyprodukowany przez pszczoły zamieszkujące hotelową pasiekę. Skapujący z niego świeży miód cieszy się wśród gości korzystających ze śniadania dużą popularnością. Na zamieszczonym obok tablecie można zobaczyć, jak wyglądał proces montażu uli oraz w jaką rolę odegrali w nim pracownicy. Wytwarzany na Łąkowej 29 miód wykorzystywany jest również jako dodatek do wstawek VIP oraz serwowanych w restauracji dań.

Miejskie pasieki powoli przestają budzić zdziwienie. Spaliny wbrew pozorom są znacznie mniej szkodliwe dla pszczół niż chemiczne środki ochrony roślin powszechnie stosowane na obszarach uprawnych. Znajdujący się w pobliżu DoubleTree by Hilton Łódź park Poniatowskiego to doskonałe źródło niezbędnego do produkcji miodu nektaru. Jak stwierdził Marek Mistrzak, doświadczony pszczelarz opiekujący się pasieką: „To właśnie w miastach najszybciej zakwita mniszek lekarski, który obfituje w pyłek niezbędny do zaspokojenia potrzeb pokarmowych pszczół”. Zapytany o obecną sytuację na hotelowym dachu, dodaje: „Na ten moment mamy sześć mocnych pszczelich rodzin, przygotowanych do zimy. Pozostaje nam już tylko zwalczanie choroby pasożytniczej, zwanej warrozą. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, w przyszłym roku możemy spodziewać się obfitych zbiorów”.

Miód produkowany w pasiece DoubleTree by Hilton Łódź został przebadany oraz spełnia wymogi unijne.

DoubleTree by Hilton Łódź to pierwszy tej obiekt marki zlokalizowany w Polsce, łączący filmową tradycję Łąkowej 29 z nowoczesnością i najwyższymi standardami obsługi. 4-gwiazdkowy hotel powstał w lipcu 2013 roku, w miejscu dawnej Wytwórni Filmów Fabularnych. Hotel położony jest w centrum miasta, w pobliżu ważnych punktów komunikacyjnych, ośrodków biznesowych oraz rozrywkowych. Oferuje 200 komfortowych pokoi, w tym apartament prezydencki. Do dyspozycji Gości jest między innymi Restauracja Four Colors, Golden Bar oraz usytuowany na 10. piętrze SPA & Health Club z widokiem na panoramę miasta oraz park. Dzięki bezpośredniemu połączeniu z Wytwórnią łódzki DoubleTree by Hilton posiada największy potencjał konferencyjno-wystawienniczy w Łodzi: 5 000 m², 12 sal konferencyjnych, 4 hale kongresowo-koncertowe oraz unikalną salę kinową. Więcej informacji na www.doubletreelodz.pl



Źródło: Hilton.com – 20.09.2017



www.hotelinfo24.pl