Kujawsko-Pomorskie: Kucharze poszerzali wiedzę w zakresie polskiej kuchni myśliwskiej

2017-09-25, 16:58:01

Kucharze z restauracji i lokali zrzeszonych w sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze uczestniczą w organizowanych przez Urząd Marszałkowski praktycznych warsztatach kulinarnych, które odbyły się 29 i 30 sierpnia w Instytucie Sadkiewicza w Bydgoszczy. Tematyka szkolenia to polska kuchnia myśliwska.

Nasza regionalna sieć, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, liczy 54 podmioty (lista członków). Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych. Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni. ##

We wtorek i środę (29-30 sierpnia) w Bydgoszczy 14 profesjonalnych kucharzy z firm zrzeszonych w sieci uczestniczyło w szkoleniu poświęconemu tradycyjnej polskiej kuchni myśli
wskiej (lista uczestników). Była to okazja do poszerzenia fachowej wiedzy na temat historii i charakterystyki dziczyzny oraz poznania tajników przygotowywania rosołów, farszów, pierogów, marynat, sosów i innych potraw z bażanta, jeleniny czy sarniny.

To kolejne organizowane przez Urząd Marszałkowski praktyczne szkolenie dla przedstawicieli podmiotów skupionych w sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Wcześniej odbyły się między innymi warsztaty dotyczące budowy kulinarnej marki regionu na przykładzie gęsi białej kołudzkiej i jagnięciny, profesjonalnej obsługi gości restauracji i innych obiektów gastronomicznych, promocji zakładów gastronomicznych na lokalnym rynku oraz z zakresu promocji i prezentacji produktów spożywczych.


Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl – 31.08.2017



www.hotelinfo24.pl