Kopenhaga: Oficjalne otwarcie Nobis Hotel Copenhagen

2017-10-16, 10:34:19

Kopenhaga jest miastem słynącym ze znającego się na designie społeczeństwa, restauracji z gwiazdkami przewodnika Michelin i wyluzowanego stylu życia. We wrześniu miało tu miejsce otwarcie hotelu, który jeszcze wzmacnia te cechy, ale również w kilku aspektach wykracza poza nie. Mieszczący się w zabytkowym budynku, o powierzchni 5 500 metrów kwadratowych, pochodzącym z 1903 roku, który był kiedyś siedzibą Duńskiego Królewskiego Konserwatorium Muzycznego, Nobis Hotel Copenhagen przygotowany jest do wzięcia szturmem kopenhaskiej sceny hotelarskiej.

Położony pomiędzy słynnymi Ogrodami Tivoli i muzeum Ny Carlsberg Glyptotek, Nobis Hotel Copen
hagen łączy w sobie styl, luksus i historyczne dziedzictwo, z indywidualnym poziomem obsługi. Ten 77 pokojowy hotel – pierwszy obiekt należący do Nobis Group działający poza jej rodzimą Szwecją - oferuje wszelkie wygody wymagane od miejskiego obiektu wypoczynkowego, położonego w samym sercu dynamicznej stolicy Danii. ##

Architektura i design
Słynnemu architektowi Gertowi Wingårdhowi i jego zespołowi z firmy Wingårdh Arkitekter zlecono nadzór nad przekształceniem obiektu. Wingårdh starał się oddać hołd historycznej tożsamości budynku, realizując jednocześnie swoje osobiste pomysły. Rezultatem jest mistrzowskie
połączenie starego z nowym.

Pokoje i apartamenty
Niepowtarzalny skandynawski styl, obecny w restauracji i pomieszczeniach publicznych, dostrzec można również w 77 pokojach i 3 apartamentach, proponujących relaksujące przestrzenie do odpoczynku. Każdy z pokoi o indywidualnie regulowanych rozmiarach, o podwyższonych sufitach i oryginalnych detalach, utrzymany jest w kolorystyce odprężających zielonych i niebieskich barw. Wszystkie drewniane podłogi, wyłożone są w jodełkę, natomiast wielkogabarytowe okna posiadają centralnie zainstalowane poprzeczki.


Koncepcja kulinarna
Niels – główna restauracja Nobis Hotel Copenhagen, została także odrestaurowana przez pracownię Wingårdh Arkitekter. Zakładając, że restauracja powinna wyróżniać się wizualnie, a także dzięki swoim kulinarnym atrakcjom, Wingårdh pokrył fasadę budynku szklanymi i miedzianymi płytkami, a kluczowym elementem projektu są strategicznie umieszczone poprzeczki, stanowiące hołd wobec dominikańskiego klasztoru La Tourette, Le Corbusiera. Prowadzona przez szefa kuchni Jeppe Foldagera, restauracja Niels inspiruje się najlepszymi norweskimi tradycjami kulinarnymi, serwując klasyczną, nowoczesną kuchnię, łączącą elementy francuskiej i nordyckiej gastronomii.


Źródło: Nobis Hotels



www.hotelinfo24.pl