Seria spotkań w Hotelach Diament na temat wina i sztuki łączenia alkoholu z jedzeniem

2017-12-06, 15:56:32

Początki rodzinnej firmy Dourthe, sięgają aż 1840 roku. To właśnie w tym czasie młody Dourthe zajmował się handlem, a zarobione pieniądze inwestował w liczne posiadłości, w których produkował wina. Smak jego win był tak wyjątkowy, że inni producenci zaczęli podpatrywać i stosować metody oraz standardy produkcji opracowane przez Dourthego.

To właśnie ta innowacyjność zapoczątkowana przez Dourthego, sprawiła że blisko 150 lat później przedsiębiorstwo CVBG – Dourthe stało się czołową firmą winiarską w Bordeaux. ##

Dourthe świetnie rozumiał, że wina z Bordeaux to przede wszystkim sztuka kompozycji. Jego obsesją stało się tworzenie win zrównoważonych, łączących mocną strukturę z elegancją  i finezją. Takie jest właśnie flagowe wino firmy - Dourthe N°1. To klasyczne Bordeaux, komponowane z odmian merlot, cabernet sauvignon i petit verdot uderza aromatami czarnej porzeczki i jeżyny z nutami wanilii i dębu.

Na podniebieniu bardzo atrakcyjne, łączące wyraziste smaki owocowe z delikatną fakturą gładkich tanin - całość podkreśla lekko pikantny finisz.

Dourthe N°1 to eleganckie wino, które stanowi doskonałe dopełnienie dla wędlin i mięs z rusztu.

Araldica Moscato d’Asti – Zwiewne, lekkie i świąteczne

Mało jest win tak niezwykłych jak pochodzące z Piemontu Moscato d’Asti. Czym wyróżnia się ono na tle innych win? Po pierwsze jest ono białe, słodkie i musujące, a po drugie zawiera zaledwie 5,5% alkoholu. Przy pierwszym spotkaniu, na pewno wyczujemy jego przyjemny aromat. Typowe dla muskatu aromaty jabłek, brzoskwiń, gruszek, winogron z nutami mango, tworzą oszałamiającą wręcz kompozycję. Po pierwszym łyku przekonamy się że słodycz białego wina przepięknie zrównoważona kwasowością tworzy elegancką harmonijną całość, świetnie uzupełniającą desery, zwłaszcza na bazie owoców.

Dodatkowo lekkość Moscato d’Asti sprawia że może być ono doskonałym akcentem wieńczącym świąteczna kolację.

Więcej na temat wina oraz sztuki łączenia alkoholu z jedzeniem, która wydobywa z dobrze znanych dań zupełnie nowe smaki, dowiecie się Państwo podczas serii spotkań ze Sławomirem Chrzczonowiczem - ekspertem i znawcą win – które są organizowane w Hotelach Diament.


Źródło: HoteleDiament.pl



www.hotelinfo24.pl