W drugiej edycji konkursu Wyzwanie Makro Chefa wzięło udział 20 szkół z całej Polski, których zadaniem było przygotowanie receptury na danie street food z wykorzystaniem produktów Makro Chef i Makro Premium. Zdaniem jury najlepsze prace przygotowały zespoły ze szkół w Złotym Potoku, Sokółce i Szczecinie. Nagrody publiczności zdobyły natomiast zespoły z Rawy Mazowieckiej, Szczecina i Turku.
20 zakwalifikowanych szkół z całej Polski przygotowało autorskie receptury na danie street food z wykorzystaniem papryczek piri-piri, karczochów i fasoli w sosie pomidorowym marki Makro Chef oraz pulpy mango marki Makro Premium. Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły: ##
- 1 miejsce: Zespół Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku – smażone pierożki z ciasta fasolowo-pomidorowego nadziewane grillowanymi warzywami z kurczakiem i kozim serem podawane z chatneyem mango z piri-piri w dwóch odsłonach,
- 2 miejsce: Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce – proziaki, czyli regionalna pizza,
- 3 miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Specjalna nr 16 im. Jana Pawła II w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Szczecinie – pełnoziarnista knysza wypełniona pastą z fasoli i suszonych pomidorów, z kotletem z karczochów i warzyw korzeniowych, sałatami, pomidorem, grillowaną cukinią, polana sosem słodko-pikantnym z mango, papryczek piri-piri i kolendry.
Dodatkowo na fanpage’u programu Szef dla Młodych Talentów na Facebooku odbyło się głosowanie na nagrodę publiczności. Głosowanie cieszyło się wielkim zainteresowaniem – w ciągu tygodnia oddano ponad 11 tys. głosów. W związku z tym organizatorzy postanowili przyznać nie jedną, a trzy nagrody publiczności:
- 1 miejsce z wynikiem 2 087 głosów: Zespół Szkół – Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej w Rawie Mazowieckiej – pierożki paprykowe mango z sosem słodko-ostrym i karczoch z pudrem z pora z sosem ogórkowym z orzeszkami ziemnymi,
- 2 miejsce z wynikiem 1 454 głosów: Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie – tajskie kulki mięsno-warzywne
- 3 miejsce z wynikiem 977 głosów: Zespół Szkół Technicznych im. Gen. Prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku – tortilla street podana z kiełbasą chorizo i papryczką piri-piri oraz z karczochem zanurzonym w gastriku z dodatkiem musu z białej fasoli i mango.
Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni Makro Polska przygotowała nagrody: publikację w międzynarodowej książce kucharskiej wydanej przez METRO AG, zestawy noży Makro Professional oraz bony na zakupy do Makro. Wszystkie zakwalifikowane do konkursu szkoły otrzymały również zestawy produktów spożywczych Makro Chef i Makro Premium.
Zwycięzców wybrało jury w składzie: Magdalena Figurna (rzecznik prasowy Makro Polska), Sławomir Leszczyński (kierownik działu marki własnej w Makro Polska), Joanna Purzycka (koordynatorka konkursu), Paweł Serafin (szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie), Cezary Powała i Michał Grzywacz (szefowie kuchni pokazowej hali Makro nr 1 w Warszawie) oraz Wojciech Harapkiewicz (szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, ambasador marek własnych Makro Chef, Makro Premium i Makro Professional).
We wrześniu odbędzie się trzecia edycja konkursu Wyzwanie Makro Chefa. Konkurs prowadzony jest przez Makro Polska w ramach Roku Marek Własnych oraz projektu Szef dla Młodych Talentów – programu odpowiedzialności społecznej, którego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne, w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl.
Źródło: Makro.pl – 12.06.2018
|
|