Jak być kelnerem

2006-10-24, 15:30:54

Ten artykuł przeznaczony jest dla osób, które chcą wykonywać zawód kelnera, jak również dla obecnych kelnerów, którzy chcieliby wykonać ruch przejścia do bardziej ekskluzywnej restauracji ponieważ sądzą, że mogliby zarobić tam więcej. Zajmiemy się obiema kwestiami ponieważ otrzymuję mnóstwo próśb od ludzi obu tych kategorii.

Wielu z nas, a ja jestem jedną z nich, podziwia i szanuje dobrego kelnera. Doceniamy łatwość z jaką dobry kelner zadaje właściwe pytania, słucha nas i stosownie odpowiada. Dobry obsługujący wydaje się mieć elementy intuicji. Pierwszą rzeczą jaką mówię każdemu, kto chce być kelnerem, to, że musi mieć osobowość zorientowaną na obsługę. To jest ten element intuicji. Jeżeli nie masz tej cechy, nie będziesz należał do tego biznesu.

Zapytaj każdego dobrego kelnera, dlaczego robi to co robi. Odpowie ci: ponieważ lubi ludzi, lubi uszczęśliwiać ludzi i lubi wolność, jaką oferuje ta praca. Powie ci również, że lubi pieniądze, jakie zarabia. ##

Następnie spytaj słabego kelnera, dlaczego robi to co robi. Jak rozpoznać złego kelnera? Jest tym, który zawsze narzeka, jak to mało zarabia. Zawsze mówi, że musi znaleźć prawdziwą pracę i ma rację! Musi przejść na pracę biurową, gdzie wie dokładnie ile wynoszą jego zarobki i nikt nie doniesie na jego niewłaściwą postawę.

To nie jest to, co cię uszczęśliwia, co ciągnie cię do pracy i docenia twoje środowisko.

Dobry kelner rozumie, że jest panem swoich zarobków. Rozumie, że sprzedaje swoją osobowość równie dobrze jak posiłki. Uważa się za szczęściarza mając pracę, która oferuje mu wolność zarobienia tylu pieniędzy, ilu chce i że może mieć dzień wolny w środku tygodnia, jeżeli go potrzebuje. Jest solidny i zazwyczaj dostaje wolne, o które poprosi ponieważ kiedy ma swoją zmianę, jest punktualny, nastawiony pozytywnie i wydajny! Zarabia dobre pieniądze, jak zarabia restauracja.

Inną rzeczą, jaką mówię potencjalnemu kelnerowi to to, że musi być zorganizowanym myślicielem i pracownikiem. Musi być tym typem osoby, który myśli do przodu i pracuje proaktywnie obsługując swoje stanowisko. To jest ta cecha intuicji i zorientowania na obsługę, którą wszyscy podziwiamy.

Na koniec mówię ludziom, że muszą mieć dużą odporność psychiczną. Absolutnie nie mogą przyjmować wszystkiego osobiście, ani od współpracowników ani od klientów. To może być najtrudniejsza rzecz do osiągnięcia w każdym biznesie. Jeżeli przejmujemy się wszystkim, co dotyczy naszej pracy i reputacji, bierzemy te sprawy zbyt osobiście. To jak balansowanie na linie. Kelnerzy, którzy odnieśli sukces, opanowali to po mistrzowsku.

Inną rzeczą, o którą jestem proszona, to jak znaleźć się w atmosferze wytwornej restauracji. Zazwyczaj ludzie myślą, że mogą zarobić więcej w tego typu placówce. Mogłabym się z tym sprzeczać. Wierzę, że możesz zarobić dobre pieniądze w restauracji, prawie każdego typu, jeżeli jesteś właściwą osobą. Aby odnieść sukces w ekskluzywnym otoczeniu, musisz polubić wszystkie te „dodatki” wytwornej obsługi.

Ostatni i z pewnością nie ostateczny - jest jeden ważny czynnik dotyczący poszukiwania pracy. To jak zaprezentujesz się, kiedy składasz podanie o pracę związaną z obslugą klienta. Jeżeli zamierzasz ubiegać się o pracę w IBM, co założysz na siebie? Szanse są większe gdybyś włożył garnitur lub ubiór tej klasy. Teraz, co założysz na rozmowę do restauracji? To prawdziwa praca, tak jak w IBM. Pomyśl o tym w ten sposób i okaż szacunek, na jaki zasługuje, każdemu potencjalnemu pracodawcy. Jeansy, sandały i modna koszula to nie jest najbardziej profesjonalny wizerunek, aby ruszyć na podbój świata. Nie bądź zaskoczony, jeżeli menadżer lub właściciel odeśle cię i powie, że porozmawia z tobą, kiedy będziesz odpowiednio ubrany i gotowy na rozmowę. Szkoda że właściciele / menedżerowie tego nie robią.

Ubierz, się aby odnieść sukces! Włóż elegancki strój! Pokaż, że przykładasz się do poszukiwania pracy. Jeżeli nie umiesz tego zrobić, w ogóle nie zawracaj sobie głowy szukaniem zatrudnienia. Żyjemy w swobodnym społeczeństwie. Ale ciągle mamy jakieś standardy dotyczące czystości i wyglądu, szczególnie w gastronomii. Będziesz przecież obchodził się z posiłkami i napojami ludzi. Oni lubią widzieć, że ludzie obsługujący ich są czyści i zadbani, co oznacza czyste paznokcie i ręce, czyste i uczesane włosy oraz czysty i wyprasowany strój.

Chcesz czy nie, wszyscy oceniamy opierając się najpierw na wyglądzie. Przedstaw swoje jak najlepsze oblicze i spełnij to! Miej z sobą życiorys, aby wręczyć go potencjalnemu pracodawcy. Potraktuj biznes restauracyjny, jak profesjonalista a będziesz potraktowany jak profesjonalista. Wypłyniesz wówczas na szerokie wody.


Susie Ross



www.hotelinfo24.pl