Hotelarze i restauratorzy wpłacą mniej do ZUS

2007-07-21, 12:14:52

Niektórzy pracodawcy już od kwietnia powinni płacić niższą składkę wypadkową. Zamiast dotychczasowych 0,90% - w hotelarstwie i restauracjach oraz pośrednictwie finansowym obowiązuje składka wypadkowa w wysokości 0,67 %. podstawy wymiaru. Wynika to ze znowelizowanego 26 czerwca 2007 r. rozporządzenia w sprawie różnicowania stopy procentowej składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych w zależności od zagrożeń zawodowych i ich skutków (Dz.U. nr 117, poz. 812).

Przyczyna obniżki tkwi w art. 54 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz.U. nr 199, poz. 1673 z póź. zm.). Przewidywał on bowiem do końca marca nakaz podwyższania składki wypadkowej do 25% najwyższej stopy procentowej dla płatników o drugiej kategorii ryzyka, do której zalicza się hotele, restauracje i pośrednictwo finansowe. A skoro najwyższa stopa procentowa składki wypadkowej wynosi 3,60%, więc 25% od niej to 0,90 %. Taką stawkę przedsiębiorcy z tej grupy musieli płacić za zatrudnionych do marca włącznie.##

Choć znowelizowane rozporządzenie weszło w życie 2 lipca, to jednak nowa, niepodwyższona składka obowiązuje, poczynając od rozliczeń z ZUS za kwiecień. Ci, którzy zapłacili za dużo, mogą składać korektę i nadwyżkę zaliczyć na bieżące należności wobec ZUS.


Źródło: Gazeta Prawna – 19.07.2007 r.



www.hotelinfo24.pl