Czwartek 28 Marzec 2024
redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie
OGŁOSZENIA PRACA OBIEKTY MOJE KONTO
Zarządzanie | Sprzedaż i marketing | Obsługa gościa | Pion hotelowy | Gastronomia | Projekt i wyposażenie | Ciekawostki | Baza wiedzy i testy | SPA & Wellness
Nowy użytkownik »
Przypomnij hasło »
Strona główna » Artykuły serwisu
Odpowiedzialność korporacyjna: Definiowanie społecznej roli hoteli
Branża hotelarska jest branżą działającą już od starożytności. Przez tysiące lat ludzie podróżowali w celach handlowych, edukacyjnych i rekreacyjnych, a hotele i zajazdy, w tej czy innej formie otwierały swoje... więcej»
Biznes miłości
Martin Luther King, Jr, powiedział kiedyś: Każdy człowiek może być wielki, ponieważ każdy może służyć innym. Nie musisz mieć stopnia naukowego by to robić. Nie musisz umieć pięknie mówić, aby komuś pomagać. Nie musisz... więcej»
Niektóre obowiązki dyrektora naczelnego hotelu
Oprócz pełnienia, określonych w niniejszym opisie, obowiązków, dyrektor naczelny hotelu powinien wykonywać zadania wykraczające poza zwykłe procedury, a które wynikają z nie dających się przewidzieć okoliczności, w... więcej»
Zapytanie o ubicie interesu
Jeżeli nie dowiadujesz się u potencjalnych klientów o możliwościach zrobienia biznesu i nie proponujesz wprost dokonania sprzedaży to nie powinieneś być zaskoczony, że go nie pozyskujesz. Jak wynika z mojego... więcej»
Dobór produktów dla hotelowego bufetu: Pięć punktów do rozważenia
Bufet jest pożądanym udogodnieniem spełniającym potrzeby twoich gości, kiedy mają ochotę na lekką przekąskę, szybki posiłek lub potrzebują skutecznego środka od bólu głowy. Ta popularna hotelowa usługa sprzedaży... więcej»
Personalizacja staje się rzeczywistością w przemyśle hotelowym
Przemysł hotelowy podlega szybkim zmianom. Zmieniają się klienci, zmienia się technologia, zmieniają się rynki. Na czym należy więc skupić swoją uwagę? Każdego roku Market Metrix dokonuje oceny najlepszych praktyk... więcej»
Regulamin hotelu a czas trwania doby hotelowej?
Będąc stałym obserwatorem funkcjonowania polskich hoteli zauważyłam fakt umiejętnego skracania doby hotelowej. Coraz częściej w regulaminie hotelu widnieje zapis: Doba hotelowa rozpoczyna się o godzinie 16.00 a kończy... więcej»
Porady inspirujące poprawę wskaźnika RevPOR... i zysków
Jak już wcześniej pisałem, RevPOR (przychód na zajęty pokój) jest lepszym wskaźnikiem niż RevPAR (przychód na sprzedany pokój) lub ADR (średnia dzienna stawka) w przypadku hoteli typu butikowego. Myślenie w... więcej»
Szkolenie i utrzymywanie personelu obsługi
Mamy świadomość tego, że wiedzę o specjalistycznej sztuce kulinarnej i gatunkach win nie łatwo jest zdobyć, ponieważ potrzebne są w tym celu duże nakłady czasu, pracy i pieniędzy. Jakże często jesteśmy świadkami tego,... więcej»
Wyjątkowe hotelowe usługi konsjerskie
Kiedy podróżujemy, staramy się przeżyć wyjątkowe doświadczenia, które pozostaną z nami na długo po tym, jak wrócimy do domu.Tak, jak charakterystyczne latarnie morskie w swoich lokalizacjach, hotele przykładają dużo... więcej»
Hotele osiągające efekty w zarządzaniu reputacją, działają zespołowo
Niezależnie od tego czy pracujesz dla niezależnego hotelu, czy dużej grupy hotelowej, opinie gości nadchodzą prawdopodobne bardzo szybko i są naładowane emocjami. Znajdują się one na stronach zawierających komentarze... więcej»
Sukces poprzez zrównoważony rozwój
Nie trzeba być od dawna w branży hotelarskiej, aby wiedzieć, że firmowa restauracja może być zarówno finansowym dobrodziejstwem, jak i bilansowym koszmarem. Mimo, że niektórzy operatorzy postrzegają działalność... więcej»
Niezbędne podstawy zmiany pozycjonowania hotelu
W celu zapewnienia podejmowania inteligentnych decyzji przy zmianie pozycjonowania hotelu na rynku, koniecznych jest wykonanie kilku niezbędnych kroków. Weteran w branży hotelowej, Steven Belmonte, dzieli się wiedzą... więcej»
Co widział i o czym wie kamerdyner
Właściciel luksusowego zamku obchodzi swoje urodziny. Zaprosił członków swojej rodziny i wybranych przyjaciół. Następnego dnia wszyscy zbierają się na śniadaniu, podczas którego wychodzi na jaw brak jednego z... więcej»
Elementy hotelowej sprzedaży: Sześć głównych grzechów sprzedażowych i jak im zaradzić
1. Niestabilne relacje z klientem: Czy zdecydowalibyśmy się grillować kurczaka bez uprzedniego naoliwienia grilla? Nie ma mowy! Mogłoby to być zbyt kłopotliwe. To samo dotyczy wszystkich innych aspektów sprzedaży bez... więcej»
Czynnik IT w obsłudze... W jaki sposób zespół technologii informatycznej wpisuje się w obecne doświadczenie gościa?
Zespół IT, lub inaczej zespół technologiczny nie zawsze znajduje się w centrum zainteresowania, jeśli chodzi o umiejętności obsługi gości. Jego rola i wymagania gości względem usług technologicznych wzrosły... więcej»
Traktuj swoich gości jak udziałowców
Adaptacja struktury organizacyjnej do wymagań szybkiej, współczesnej komunikacji, to gorący temat wśród hotelarzy. Wszyscy wiemy, że to konieczność i jednocześnie wszyscy zastanawiamy się, jak najlepiej zapoczątkować... więcej»
W jaki sposób hotele mogą rywalizować na rynku w zakresie usług gastronomicznych
Często słyszę, jak szefowie kuchni i kierownicy działów gastronomicznych lamentują, że konkurencja z wolnostojącymi restauracjami znajdującymi się w pobliżu ich hotelu jest zbyt trudna. Mówią, że nowo otwierane... więcej»
Wykorzystywanie mediów społecznościowych do zwiększania liczby hotelowych gości
Wraz z całym tym natłokiem informacyjnym o mediach społecznościowych takich, jak m.in. Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube, Flickr, czy też przy upadku większości gazet i kryzysie gospodarczym, niczym dziwnym jest... więcej»
Traktowanie gości w segmencie hoteli o wydłużonym pobycie
Jednym z najstarszych kanonów biznesowych jest zasada poznania swojego klienta, a w branży hotelarskiej wiemy z niezliczonej ilości sondaży i badań, że większość gości oczekuje szybkiego zameldowania, czystego pokoju,... więcej»
Lekcje z boiska futbolowego. 10 sposobów budowy niezwyciężonego zespołu sprzedaży hotelowej Część 2/2
6. Strategia. Przepis na sukces obejmuje zarówno długoterminowe, jak i krótkoterminowe strategie. Jednakże zbyt częste stosowanie krótkoterminowych taktyk eliminuje z gry strategie długoterminowe, w wyniku czego ...... więcej»
Gastronomia: Klucz do zysków
Na każdym kroku, to co robimy lub czego nie robimy, jest naprawdę ważne. Klienci coraz częściej podnoszą swoje oczekiwania wobec naszej oferty gastronomicznej. Niezależnie od tego, czy jest to indywidualny turysta,... więcej»
Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»
Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»
Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»
Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»
Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»
Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...
2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke
Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...
2018-05-15, 12:57:50 ~Agata
Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...
2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina
"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...
2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD
Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...
2018-02-19, 19:49:28 ~klara
Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...
2018-01-24, 16:51:44 ~anita
Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...
2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski
Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...
2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz
Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...
2018-01-09, 19:03:15 ~Michał
Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU | KONTAKT
Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie. Więcej informacji