Sobota 20 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Pięć porad w zakresie wystroju wnętrza...

Artykuły serwisu


Pięć porad w zakresie wystroju wnętrza restauracji


Dodano: 2012-04-20

Drukuj


Jeśli chcesz stworzyć restaurację odnoszącą sukcesy, wiedz że jedzenie i obsługa nie są jedynymi istotnymi czynnikami pozwalającymi osiągnąć ten cel. Atrakcyjne, przyciągające klientów wnętrze także jest kluczowym elementem tego procesu, ale może być trudno znaleźć równowagę pomiędzy koniecznością wyróżniania się a zapewnieniem komfortu klientom.

Oto pięć wskazówek w zakresie projektowania wnętrza restauracji i tajemnic związanych z tworzeniem niepowtarzalnego i niezapomnianego stylu.

1. Sprawdź podstawowe parametry konstrukcji budynku
Prawdziwe jest stare powiedzenie o budowaniu domu na piasku, również w przypadku wystroju wnętrza restauracji. Nawet najbardziej utalentowany projektant może zrobić tylko tyle, na ile pozwalają mu podstawowe prace przygotowawcze wykonane przed rozpoczęciem budowy lokalu. Jeśli masz zamiar zainwestować we wnętrze, nie zapominaj o sprawach fundamentalnych. Nawet drobne szczegóły mogą mieć duże znaczenie, nie tylko dla wyglądu, ale także dla bezpieczeństwa budynku. Zanim zaczniesz wyposażać wnętrza, niech podwykonawca zbada prawidłowość konstrukcji i zadba o wszystko, co może stać się w przyszłości jakimkolwiek problemem, niezależnie od tego, czy jest to przegniły dach, poluzowane balustrady, czy stare izolacje.



2. Pracuj wykorzystując to, co masz
Budynek restauracji w znacznej mierze decyduje o twojej wyjątkowości. Jeśli masz do dyspozycji starą konstrukcję, staraj się zagospodarować ją na swoją korzyść, a nie ukrywać. Współpracuj z projektantem i budowniczym restauracji w zakresie zbadania wszystkich możliwości, które będziesz w stanie w możliwie najlepszy sposób wykorzystać dla określonego rodzaju kuchni. Można, na przykład, odkryć ukrytą warstwę historycznej cegły za nowszymi wykładzinami ściennymi, co wniesie zupełnie nowy wymiar dla charakterystyki środowiska.

3. Pamiętaj o swojej lokalizacji
Kuchnia może być do siebie podobna, ale tajska restauracja w Annapolis w stanie Maryland ma zupełnie inną klientelę niż taka sama restauracja w Los Angeles. Zastanów się nad charakterem potencjalnych klientów i co sprawia, że miasto, w którym znajduje się twoja restauracja, jest w jakiś sposób unikalne. W związku z czym postaraj się, aby zawrzeć te przemyślenia w projekcie, w sposób, który będzie miał sens w przypadku tej konkretnej restauracji. Na przykład wykorzystując subtelne morskie kolory lub obrazy w miasteczku żeglarskim.

4. Rozważ potrzebę oddziaływania na wszystkie zmysły
Twoi klienci przychodzą do restauracji kierowani przede wszystkim jedną rzeczą: Smakiem. Ale to nie znaczy, że pozostałych pięć zmysłów powinno być ignorowanych. Postaraj się stworzyć wielozmysłowe, wielowarstwowe doświadczenie. Na przykład, działaj na dotyk puszystych tkanin w kabinach restauracyjnych i na oparciach krzeseł kontrastujących z gładkim, twardym drewnem stolików. Jeśli chodzi o zmysł słuchu mógłbyś zrównoważyć  poziom hałasu wywoływany delikatną muzykę w tle ze szmerami wywoływanymi przez gawędzących przy swoich stolikach klientów.

5. Trzymaj się swojej wizji, ale nie bądź jej niewolnikiem
Być może najważniejsza poradą w zakresie zaprojektowania wystroju restauracyjnego wnętrza jest to, aby po prostu wybrać swój plan i pozostać mu wiernym. Jeśli masz zamiar uczynić z restauracji miejsce relaksujące, to nie psuj tej wizji zbyt jasnymi, krzykliwymi kolorami lub światłem. Ale posiadanie pewnej wizji nie oznacza, że trzeba dopasowywać do niej wszystkie formy i czasami mieszanie stylów może być korzystne. Na przykład wykorzystując klasyczne ciemne drewno w kontraście z czystymi współczesnymi liniami, nowoczesne meble kontrastujące z tradycyjną japońską grafiką lub wyposażenie w antyki nowoczesnego, spowitego w bieli pomieszczenia.

Niezależnie od tego, czy robisz projekt wystroju pomieszczeń lokatorskich, czy tworzysz specjalnie zaprojektowaną strukturę restauracji, wskazówki w zakresie projektowania wystroju wnętrz restauracyjnych mogą ci pomóc nie tylko w stworzeniu bardziej konkretnej wizji, ale także upewnić się, aby skutecznie, w rzeczywistości, została zrealizowana. Skontaktuj się z projektantem wnętrz lub budowniczym restauracji, aby uzyskać więcej informacji lub rozpocznij prace przy planowaniu projektu.


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji