Piątek 19 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Obsługa gościa » Doskonałość Obsługi: Nauka płynąca z...

Artykuły serwisu


Doskonałość Obsługi: Nauka płynąca z pięciogwiazdkowych / pięciodiamentowych restauracji


Dodano: 2012-12-11

Drukuj


Kilkanaście lat temu, słyszałem jak francuski producent wina powiedział: "Bycie dobrym, nie jest wystarczająco dobre. Tak właściwie, to przez cały czas, trzeba być perfekcjonistą." Odnosił się w ten sposób do szczegółów opieki związanych z uprawą winogron w swojej winnicy. Ten jeden cytat znakomicie oddaje istotę tego, do czego dąży pięciogwiazdkowa / pięciodiamentowa restauracja.

Niedawno jadłem posiłek w Lautrec, która jest właśnie taką wysokiej klasy restauracją, znajdującą się w Nemacolin Woodlands Resort w Farmington, w stanie Pensylwania. Chociaż jadałem już wcześniej w wyjątkowych restauracjach, to ta była zdecydowanie jedną z najlepszych na świecie,. Tak więc pozostając w duchu Przekaż - Podziel się - Naucz, chciałbym odnieść się do kilku kluczowych kwestii, których niejedna osoba (w dowolnej branży) mogłaby się nauczyć od Lautreca.



Szacunek

Jedną z pierwszych rzeczy, które powinny zostać dostrzeżone przez klientów jest to, by byli przedmiotem najwyższego zainteresowania ze strony twojego zespołu restauracyjnego. W Lautrec czułem się jakbym był gościem honorowym na renomowanej gali. Piękne było to, że byłem pewien, że każdy gość czuł się w ten sam sposób. Prowadzenie 5-gwiazdkowej / 5-diamentowej restauracji oznacza, że musisz mieć perfekcyjną, laserową wręcz koncentrację skierowaną na tym, kogo aktualnie obsługujesz, niezależnie od tego, czy jest to 15 sekund, czy 15 minut.

* Omów tę kwestię ze swoim zespołem: Co może twój zespół i ty osobiście zrobić, by klienci czuli się jak goście honorowi na bankiecie?

Akcenty osobiste


W Lautrec dbałość o szczegóły jest sprawą zasadniczą. Przykładowo, restauracyjne menu zawierało moje nazwisko wydrukowane w jego treści. Oprócz tego, że wyglądało to „wystrzałowo”,  niestandardowe menu oznaczało, że zostało przygotowane specjalnie dla mnie i zatroszczono się, aby zawierało osobiste akcenty. Tak zresztą było również w przypadku pozostałych gości, bo przecież nie wypada być wyjątkowym tylko od czasu do czasu. 5 gwiazdek / 5 diamentów oznacza, że musisz być wzorem przez cały czas. W pewnym sensie, utrzymujesz binarne podejście do produktów i usług, które oferujesz. Są one albo wyjątkowe, albo zupełnie kiepskie. Kiedy próbujesz świadczyć światowej klasy obsługę, nie możesz jednocześnie tolerować obszarów o nijakiej jakości, bo może to być dla ciebie niebezpieczne. Te obszary mogą się bowiem powiększać i zarażać inne usługi i towary znajdujące się w twojej ofercie.

* Omów tę kwestię ze swoim zespołem: W jaki bardziej efektywny sposób można dostosować doświadczenie restauracyjne do potrzeb twoich klientów?

Wiedza

W Lautrec mój kelner wiedział dosłownie wszystko o wszystkim, co było w menu. Kiedy zapytałem go o szampana, powiedział mi o jego smaku, obszarze w którym uprawiano winogrona, temperaturze i przedstawił krótką historię producenta tego szampana. Kiedy zapytałem o sałatki, poszedł do tej kwestii z podobną szczegółowością i zaangażowaniem. Kelner, tak przedstawiał uprawy ogrodowe, jakby były one największym wynalazkiem ludzkości. Był nie tylko bardzo kompetentny, ale był zadowolony, że mógł tę wiedzę komuś przekazać. Prawdziwi profesjonaliści obsługi wyróżniają się z tłumu ze względu na ich zaangażowanie prowadzące ku doskonałości.

* Omów tę kwestię ze swoim zespołem: Jakimi informacjami o swoim zawodzie, firmie i przemyśle powinien wykazywać się każdy członek twojego zespołu?

Uprzejme pożegnanie

W Lautrec doświadczenie związane z pożegnaniem było tak niezapomniane, jak miła była ceremonia przywitania. Zaproponowano mi wycieczkę po kuchni, a personel kuchenny czekał, aby się ze mną przywitać i podziękować za wizytę. Na koniec wycieczki, szef podpisał osobiście menu i zwinął je w rolkę, wręczając mi ten egzemplarz na pamiątkę.

* Omów tę kwestię ze swoim zespołem: W jaki sposób można wzbogacić ceremonię pożegnania gościa?

Nie każdy jest gotów do pracy w środowisku, w którym doskonałości oczekuje się na co dzień. To twierdzenie jest prawdziwe zarówno dla liderów, jak i pracowników liniowych. Jako pracownik powinieneś wnieść w wykonywaną pracę swoją wrodzoną pasję, dumę i profesjonalizm. Jako lider, musisz zatroszczyć się o szczegóły, oczekiwać doskonałości każdego dnia i utrzymać zdrową nietolerancję dla przeciętności. Przede wszystkim jednak lider zespołu w 5-gwiazdkowej / 5-diamentowej restauracji, powinien modelować sposób obsługi, według oczekiwań klientów.

Najważniejszą, być może, lekcją, której nauczyłem się od Lautreca, jest to, że istnieje coś szczególnego i inspirującego w głębokiej pielęgnacji i celebracji swojego rzemiosła. Że troska o klienta jest manifestowana między innymi poprzez szacunek, akcenty osobiste i zasób wiedzy. Bycie dobrym, nie jest wystarczająco dobre. Tak właściwie, to przez cały czas, trzeba być perfekcjonistą.

Bryan K. Williams


Komentarze:

Jak przygotować się na wakacje w hotelu? ...więcej»

Etapy pobytu gościa hotelowego ...więcej»

Choroba w hotelu ...więcej»

Czy internetowe strony z opiniami klientów przyczyniają się do nawrotu doskonałej obsługi hotelowych gości? ...więcej»

Znaczenie edukacji przyszłych hotelarskich profesjonalistów w zakresie obsługi gości ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji