Piątek 29 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Ciekawostki » Są takie miejsca

Artykuły serwisu


Są takie miejsca


Dodano: 2014-02-10

Drukuj



(fot. A. Lewandowska)


Staram się nie pisać o złych doświadczeniach związanych z obsługą hotelową zbyt często, jednakże nie da się nie widzieć minusów miejsc, w których się przebywa. 

W  hotelu Senator spędziłam ostatnio kilka dni. Służba pięter do poprawki. To, co uznaje się tam za standard w obsłudze, kompletnie nim nie jest i warto byłoby się temu przyjrzeć. Za to kuchnia bardzo miło mnie zaskoczyła. Chciałabym przedstawić wydarzenie, które mnie poruszyło, i o którym muszę napisać.

Hotel Senator, niedaleko Kołobrzegu, miejsce zapewne jak każde inne, choć ich motto przewodnie jest zgoła odmienne. Są takie miejsca...



W kuchni króluje różnorodność barw i smaków, wielorakość potraw, zróżnicowanie dań, ku zaskoczeniu dobrze rozwinięte menu dla dzieci. Warto przyjechać tu choćby dla samego smaku. Rozmawiając z gośćmi, którzy wychodzą do restauracji, aby przeżyć jakieś ciekawe doświadczenie, zauważyłam, że większości z nich tak naprawdę nie obchodzi perfekcyjna obsługa. To, czy kelner podejdzie do nich z prawej czy lewej strony jest mało ważne, istotne jest to co widzimy na talerzu.

Jak pasja gotowania staje się atutem hotelu?
W piątkowe popołudnie, ku uciesze wielu gości hotelowych, szef kuchni hotelu Senator pan Jarosław Bagniuk oraz jego zastępca Rafał Durka zaserwowali dzieciom i ich rodzicom niezwykłą podróż w świat kulinarnych zdarzeń. Może ktoś powiedzieć prozaiczne. Pieczenie ciastek proponuje każdy hotel. Jednakże tego popołudnia kubki smakowe mojego dziecka odkryły tajniki kuchni tajskiej. Własnoręcznie przyrządzona zupa tajska to nie ta sama co w restauracji podana przez kelnera, własnoręcznie krojone kalmary, krojenie galangalu, różnią się od kupienia kolejnego cheeseburgera w barze szybkiej obsługi.

Szefowie kuchni hotelu Senator z pasją i zaangażowaniem zapoznawali gości hotelowych z tajnikami kuchni. I nie był to jednorazowy pokaz, a rytuał w tym hotelu. Czy trzeba tak wiele, by zaspokoić oczekiwania gości? Myślę, że nie.  Efekt z pewnością zaskoczył wiele osób. Moja przygoda z kuchnią tajską trwała dość krótko, ale za to jaka była burzliwa i pachnąca! :) I polecam ją każdemu z was. Wystarczyło tak niewiele: dobrze przygotowane i zaplanowane stanowiska oraz ludzie z pasją kulinarną w sercu.

Wyjść do ludzi!
Czy możliwa jest zmiana sposobu myślenia obecnych turystów o hotelowych restauracjach? Czy hotelowe restauracje mogą zaproponować swoim klientom tak dobre doświadczenia, by zdobyć istotny udział w lokalnym rynku, uatrakcyjnić pobyt gościom na tyle, by  rozrywki kulinarnego podniebienia były na tyle intrygujące, by stały się w hotelu number one? Tak.  Jesteś szefem kuchni, managerem restauracji czy hotelu, bądź za nią odpowiedzialny. Pokaż, że kuchnia w hotelu to nie tylko ukryte zaplecze gastronomii hotelowej, ukazujące swoje oblicze poprzez wynoszone raz po raz talerze przez kelnerów. Gdy pasja gotowania staje się pasją dla gości jest to najmilsza ocena kunsztu i dobrego smaku Szefa kuchni. Specjaliści branży gastronomicznej znani są ze swojej kreatywności i innowacyjności, co przekłada się na włączanie najnowszych trendów żywieniowych do restauracyjnego menu. Branżowe trendy zmieniają się podobnie jak tendencje w modzie, ale jednak samo wyniesienie talerza nie zrobi takiego wrażenia kulinarnego, jak warsztaty dla gości.

Znacznie trwalsze zmiany w psychice i nastawieniu gości znajdą swoją drogę w interakcji pomiędzy potrawami, żywieniem a umysłem i dobrze spędzonym czasem. I to jeszcze w gronie najbliższych.

Motto hotelu w wypadku mojego podniebienia w Hotelu Senator okazały się strzałem w dziesiątkę, a piątkowe popołudnie utwierdziło mnie tylko w przekonaniu,  że gastronomia hotelowa może być także atrakcją dla gości hotelowych. Polecam każdemu podróż kulinarną w hotelu Senator. Bo nie każdy schabowy, to ten sam schabowy….

Aleksandra Lewandowska


Komentarze:

Wyjazdy kamperem – sposób na komfort i swobodę podczas urlopu ...więcej»

Gdzie jechać w góry na Święta? Boże Narodzenie w sercu Beskidów, czyli jak zaplanować wyjazd dla całej rodziny? ...więcej»

Hotel w górach: czym się kierować przy wyborze takiego obiektu? ...więcej»

Glamping,czyli wszystko, co powinniście wiedzieć o luksusowych kempingach ...więcej»

Hotel nad jeziorem koło Dębicy ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji