Wtorek 19 Wrzesień 2017

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Nowy użytkownik »

Przypomnij hasło »

Strona główna » Ciekawostki » Są takie miejsca

Artykuły serwisu


Są takie miejsca


Dodano: 2014-02-10

Drukuj



(fot. A. Lewandowska)


Staram się nie pisać o złych doświadczeniach związanych z obsługą hotelową zbyt często, jednakże nie da się nie widzieć minusów miejsc, w których się przebywa. 

W  hotelu Senator spędziłam ostatnio kilka dni. Służba pięter do poprawki. To, co uznaje się tam za standard w obsłudze, kompletnie nim nie jest i warto byłoby się temu przyjrzeć. Za to kuchnia bardzo miło mnie zaskoczyła. Chciałabym przedstawić wydarzenie, które mnie poruszyło, i o którym muszę napisać.

Hotel Senator, niedaleko Kołobrzegu, miejsce zapewne jak każde inne, choć ich motto przewodnie jest zgoła odmienne. Są takie miejsca...

Czytaj dalej


REKLAMA



W kuchni króluje różnorodność barw i smaków, wielorakość potraw, zróżnicowanie dań, ku zaskoczeniu dobrze rozwinięte menu dla dzieci. Warto przyjechać tu choćby dla samego smaku. Rozmawiając z gośćmi, którzy wychodzą do restauracji, aby przeżyć jakieś ciekawe doświadczenie, zauważyłam, że większości z nich tak naprawdę nie obchodzi perfekcyjna obsługa. To, czy kelner podejdzie do nich z prawej czy lewej strony jest mało ważne, istotne jest to co widzimy na talerzu.

Jak pasja gotowania staje się atutem hotelu?
W piątkowe popołudnie, ku uciesze wielu gości hotelowych, szef kuchni hotelu Senator pan Jarosław Bagniuk oraz jego zastępca Rafał Durka zaserwowali dzieciom i ich rodzicom niezwykłą podróż w świat kulinarnych zdarzeń. Może ktoś powiedzieć prozaiczne. Pieczenie ciastek proponuje każdy hotel. Jednakże tego popołudnia kubki smakowe mojego dziecka odkryły tajniki kuchni tajskiej. Własnoręcznie przyrządzona zupa tajska to nie ta sama co w restauracji podana przez kelnera, własnoręcznie krojone kalmary, krojenie galangalu, różnią się od kupienia kolejnego cheeseburgera w barze szybkiej obsługi.

Szefowie kuchni hotelu Senator z pasją i zaangażowaniem zapoznawali gości hotelowych z tajnikami kuchni. I nie był to jednorazowy pokaz, a rytuał w tym hotelu. Czy trzeba tak wiele, by zaspokoić oczekiwania gości? Myślę, że nie.  Efekt z pewnością zaskoczył wiele osób. Moja przygoda z kuchnią tajską trwała dość krótko, ale za to jaka była burzliwa i pachnąca! :) I polecam ją każdemu z was. Wystarczyło tak niewiele: dobrze przygotowane i zaplanowane stanowiska oraz ludzie z pasją kulinarną w sercu.

Wyjść do ludzi!
Czy możliwa jest zmiana sposobu myślenia obecnych turystów o hotelowych restauracjach? Czy hotelowe restauracje mogą zaproponować swoim klientom tak dobre doświadczenia, by zdobyć istotny udział w lokalnym rynku, uatrakcyjnić pobyt gościom na tyle, by  rozrywki kulinarnego podniebienia były na tyle intrygujące, by stały się w hotelu number one? Tak.  Jesteś szefem kuchni, managerem restauracji czy hotelu, bądź za nią odpowiedzialny. Pokaż, że kuchnia w hotelu to nie tylko ukryte zaplecze gastronomii hotelowej, ukazujące swoje oblicze poprzez wynoszone raz po raz talerze przez kelnerów. Gdy pasja gotowania staje się pasją dla gości jest to najmilsza ocena kunsztu i dobrego smaku Szefa kuchni. Specjaliści branży gastronomicznej znani są ze swojej kreatywności i innowacyjności, co przekłada się na włączanie najnowszych trendów żywieniowych do restauracyjnego menu. Branżowe trendy zmieniają się podobnie jak tendencje w modzie, ale jednak samo wyniesienie talerza nie zrobi takiego wrażenia kulinarnego, jak warsztaty dla gości.

Znacznie trwalsze zmiany w psychice i nastawieniu gości znajdą swoją drogę w interakcji pomiędzy potrawami, żywieniem a umysłem i dobrze spędzonym czasem. I to jeszcze w gronie najbliższych.

Motto hotelu w wypadku mojego podniebienia w Hotelu Senator okazały się strzałem w dziesiątkę, a piątkowe popołudnie utwierdziło mnie tylko w przekonaniu,  że gastronomia hotelowa może być także atrakcją dla gości hotelowych. Polecam każdemu podróż kulinarną w hotelu Senator. Bo nie każdy schabowy, to ten sam schabowy….

Aleksandra Lewandowska


Komentarze:

W jakiej pozycji śpimy najczęściej ...więcej»

10 rzeczy, które pokochasz na farmach Roter Hahn ...więcej»

Wakacje z przedszkolakiem. Przyjemność czy wyzwanie? ...więcej»

Jak się nie rozstać po wspólnie spędzonych wakacjach? ...więcej»

Poznaj fakty. Oblicz zyski. Inwestuj! ...więcej»

Materiał szkoleniowy dla gastronomii: Sztuka składania serwetek (VIDEO) ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Polacy najchętniej spożywają Finlandia Vodka ...więcej»

Poważnie myślisz o swojej karierze w hotelowej sprzedaży? Oto dziesięć rekomendacji ...więcej»

Nowe menu Hiltona z systemem kolorowego kodowania ...więcej»

Muzeum w Koneserze to wspaniały ukłon wykonawców w stronę...

2017-08-27, 18:22:27 ~Marek

Koneser to dla Pragi bardzo duża szansa. Jego komercyjna...

2017-08-25, 21:10:09 ~makler

Z takim wyrokiem się zgadzam ALE jest inny problem -...

2017-08-23, 09:19:19 ~TU... .

Koneser będzie miał naprawdę bogatą ofertę zarówno...

2017-05-28, 14:23:48 ~smakosz

Polecamy również przewodniki Stayfolonger na stronach...

2017-05-24, 16:28:23 ~Agata

Bardzo dziękuję za ten artykuł. Nie ma to jak przeczytać...

2017-05-18, 15:23:01 ~Budrys

Problem występuje nie tylko z nazwami hotel, motel czy...

2017-05-03, 15:36:59 ~Mentis

Te gofry są niesamowite mają charakter i swoją tradycje. Co...

2017-04-10, 09:41:19 ~Monika

Przecież IHG sprzedało Hiltonowi budynek gdzie mieści się...

2017-03-22, 14:59:51 ~Maciekk

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji