Nie łatwo być hotelarzem, a tym bardziej dobrym
hotelarzem. Henry Togna - właściciel luksusowego hotelu 22 Jermyn Street w
Londynie - w szczególny i nieco odmienny od innych sposób przedstawia sylwetkę
i cechy dobrego hotelarza. W korespondencji z redakcją portalu podkreśla, że
jest to kompilacja przemyśleń i wielu lat obserwacji tego fascynującego
biznesu.
Hotelarzu! Sprawdź sam, jak bliski jest Ci ten opis. Osobom dopiero planującym
karierę w hotelarstwie radzimy zachować zimną krew.
*****
Hotelarz musi być dyplomatą, demokratą, autokratą, akrobatą i popychadłem.
Musi posiadać zdolność zabawiania premierów, bossów przemysłowych,
kieszonkowców, hazardzistów, bukmacherów, piratów, filantropów, panienki i
świętoszków.
Musi być po dwóch stronach politycznej barykady i umieć przez nią przeskakiwać.
Powinien być, lub jest, piłkarzem, golfiarzem i miotaczem, graczem w tenisa,
krykieta i w rzutki, żeglarzem, hodowcą gołębi, kierowcą wyścigowym i
lingwistą, znać zasady gry w kości, karty, bilarda oraz wyścigów konnych.
Pożyteczne jest kiedy ma czasami do wytłumienia dyskusje i sprzeczki. Dlatego
musi być wytrawnym bokserem, zapaśnikiem, ciężarowcem, sprinterem i pacyfistą.
Zawsze musi wyglądać nieskazitelnie, kiedy pijąc w towarzystwie pań i panów, o
których wspomniano w drugim akapicie, jak również bankierów, szpanerów,
aktorów, handlowców i przedstawicieli firm mimo, że już załagodził sytuacje
między którymś z tych dwóch, czterech, sześciu lub więcej wymienionymi gości.
Aby odnieść sukces, hotelarz musi utrzymać pełny bar, pełny hotel, pełne
magazyny, pełne piwnice win, wypełniać się klientami, tylko samemu przesadnie
tym się nie napełniać.
Musi mieć załogę, która jest czysta, uczciwa, sprawnie działająca, szybko
myśląca, niepijąca, ze zmysłem matematycznym i technicznym; zawsze po stronie
szefa, po stronie klientów i nie mieszająca się z nimi.
Sumując: hotelarz musi być jednocześnie na zewnątrz, w środku i od strony
ulicy, jest wychwalany, uświęcany, ogłupiany, ujarzmiany, z oczami dookoła
głowy. A jeżeli nie jest wystarczająco silnym i spokojnym typem, zawsze można
popełnić samobójstwo.
Henry A. Togna
© Copyright Henry A. Togna
Tytuł artykułu w oryginale: "How to be a good hotelier"
Reprint i tłumaczenie artykułu przez ehotelarz.com za zgodą autora.
Henry A. Togna - doświadczony hotelarz, właściciel hotelu boutique
"22 Jermyn Street" na St. James w Londynie, będącego w posiadaniu
rodziny Togna od 1915 roku. Hotel mały (13 apartamentów i 5 dwójek) i
luksusowy.
Kontakt:
Henry A. Togna
22 Jermyn Street Hotel
email: office@22jermyn.com
www.22jermyn.com
|