Środa 22 Listopad 2017

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty

Aktualności gastronomiczne


Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty


Dodano: 2016-07-07

Drukuj

Wyślij



Dania ze śledzia bałtyckiego (fot. wzp.pl)


„Niechorskie Koreczki Neptuna” były kulinarnym bohaterem tegorocznego Święta Śledzia Bałtyckiego. Smakosze ryb mogli się nimi zajadać w sobotę, 2 lipca 2016 r. w Niechorzu. W nadmorskim kurorcie nie zabrakło pokazów kulinarnych, regionalnych produktów i  występów zespołów szantowych. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem wicemarszałka województwa Jarosława Rzepy.

XV Święto Śledzia Bałtyckiego odbyło się w niechorskim skansenie łodziowym przy Muzeum Rybołówstwa Morskiego. Rokrocznie organizowane jest w okolicy imienin Piotra i Pawła, patronów rybaków. Festyn swoją ideą nawiązuje do tradycji dożynek rybackich.

Czytaj dalej


REKLAMA




Kulinarnym bohaterem festynu były „Niechorskie Koreczki Neptuna”. Nie zabrakło też konkursów na „Najlepszą Potrawę Śledziową” oraz „Najlepszą Potrawę Rybną”. Uczestnicy Święta Śledzia mieli także możliwość zapoznania się z historią zawodu rybaka oraz historią skansenu łodziowego przy Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Niechorzu.

- Nikt kto weekend wybrał się do Niechorza chyba nie żałuje. Święto bałtyckiego śledzia to prawdziwe rybne bogactwo. Cieszy oko i wybornie smakuje, jak nasze Pomorze Zachodnie - powiedział wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Obchody Święta Śledzia Bałtyckiego rozpoczął barwny korowód Śledzia i Neptuna ulicami Niechorza. Oficjalne przywitanie uczestników zabawy miało miejsce o godzinie 14. W programie wydarzenia, oprócz pokazów kulinarnych i stoisk z regionalną żywnością, znalazły się także zabawy dla dzieci oraz konkursy z nagrodami. Dla gości wystąpił zespół ludowy Czerwona Róża, chór Amber Singers, zespół szantowy Majtki Bosmana oraz gwiazda wieczoru Korycki i Żukowska.

Organizatorem Święta Śledzia Bałtyckiego 2016 jest Gminny Ośrodek Kultury w Rewalu. Projekt otrzymał wsparcie unijne ze środków Pomocy Technicznej PROW 2014–2020 za pośrednictwem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Zachodniopomorskiego.


Źródło: WZP.pl – 04.07.2016


Komentarze:

Kujawsko-Pomorskie: Festiwal Gęsiny ...więcej»

Jesienny bukiet smaków i opowieści o winie Sławomira Chrzczonowicza ...więcej»

E-commerce - narzędzie szefa kuchni ...więcej»

Program „Doceń polskie” zachowuje przepisy kulinarne dla przyszłych pokoleń ...więcej»

Pierwsza gala rozdania nagród The Best Chef Awards 2017 zakończona ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Koneser to niewątpliwie naprawdę wielki sukces Pragi i...

2017-10-26, 21:44:33 ~zdrowy

Muzeum polskiej wódki w Koneserze to będzie na prawdę duża...

2017-09-21, 17:48:53 ~Mądrala

....Kosmetyki toaletowe marki Hermes są w Polsce tylko w...

2017-09-21, 13:38:15 ~MPH

Muzeum w Koneserze to wspaniały ukłon wykonawców w stronę...

2017-08-27, 18:22:27 ~Marek

Koneser to dla Pragi bardzo duża szansa. Jego komercyjna...

2017-08-25, 21:10:09 ~makler

Z takim wyrokiem się zgadzam ALE jest inny problem -...

2017-08-23, 09:19:19 ~TU... .

Koneser będzie miał naprawdę bogatą ofertę zarówno...

2017-05-28, 14:23:48 ~smakosz

Polecamy również przewodniki Stayfolonger na stronach...

2017-05-24, 16:28:23 ~Agata

Bardzo dziękuję za ten artykuł. Nie ma to jak przeczytać...

2017-05-18, 15:23:01 ~Budrys

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji