Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty

Aktualności gastronomiczne


Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty


Dodano: 2016-07-07

Drukuj

Wyślij



Dania ze śledzia bałtyckiego (fot. wzp.pl)


„Niechorskie Koreczki Neptuna” były kulinarnym bohaterem tegorocznego Święta Śledzia Bałtyckiego. Smakosze ryb mogli się nimi zajadać w sobotę, 2 lipca 2016 r. w Niechorzu. W nadmorskim kurorcie nie zabrakło pokazów kulinarnych, regionalnych produktów i  występów zespołów szantowych. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem wicemarszałka województwa Jarosława Rzepy.

XV Święto Śledzia Bałtyckiego odbyło się w niechorskim skansenie łodziowym przy Muzeum Rybołówstwa Morskiego. Rokrocznie organizowane jest w okolicy imienin Piotra i Pawła, patronów rybaków. Festyn swoją ideą nawiązuje do tradycji dożynek rybackich.



Kulinarnym bohaterem festynu były „Niechorskie Koreczki Neptuna”. Nie zabrakło też konkursów na „Najlepszą Potrawę Śledziową” oraz „Najlepszą Potrawę Rybną”. Uczestnicy Święta Śledzia mieli także możliwość zapoznania się z historią zawodu rybaka oraz historią skansenu łodziowego przy Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Niechorzu.

- Nikt kto weekend wybrał się do Niechorza chyba nie żałuje. Święto bałtyckiego śledzia to prawdziwe rybne bogactwo. Cieszy oko i wybornie smakuje, jak nasze Pomorze Zachodnie - powiedział wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Obchody Święta Śledzia Bałtyckiego rozpoczął barwny korowód Śledzia i Neptuna ulicami Niechorza. Oficjalne przywitanie uczestników zabawy miało miejsce o godzinie 14. W programie wydarzenia, oprócz pokazów kulinarnych i stoisk z regionalną żywnością, znalazły się także zabawy dla dzieci oraz konkursy z nagrodami. Dla gości wystąpił zespół ludowy Czerwona Róża, chór Amber Singers, zespół szantowy Majtki Bosmana oraz gwiazda wieczoru Korycki i Żukowska.

Organizatorem Święta Śledzia Bałtyckiego 2016 jest Gminny Ośrodek Kultury w Rewalu. Projekt otrzymał wsparcie unijne ze środków Pomocy Technicznej PROW 2014–2020 za pośrednictwem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Zachodniopomorskiego.


Źródło: WZP.pl – 04.07.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji