Czwartek 28 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Kuchnia kaszubska w najlepszym wydaniu

Aktualności gastronomiczne


Kuchnia kaszubska w najlepszym wydaniu


Dodano: 2017-01-11

Drukuj

Wyślij



Kaszubskie przysmali (fot. foodtogo.pl)


Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO od pierwszej edycji kusiły możliwością poznania kuchni z najdalszych zakątków świata. Potrawy przygotowywane były m.in. przez kucharzy i cukierników z Armenii, Kanady, Turcji, czy Włoch. W tym roku organizatorzy postanowili połączyć kuchnie świata z tradycyjnymi, polskimi smakami a dokładnie z kuchnią kaszubską. W ramach 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO (8-9 lutego 2017, AmberExpo, Gdańsk) poznamy wszystkie sekrety tradycyjnych dań, które są nieodzownym elementem kaszubskiej tożsamości.  

Gościem specjalnym 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO będzie Tomasz Fierke znany jako „Kucharz z Kaszub”. Wszystko to dzięki programowi, który prowadzi na kanale YouTubu, w którym przekonuje, że kuchnia kaszubska jest smaczna a jej przygotowywanie niezwykle ciekawe. Tomasz Fierke specjalizuje się w nowoczesnej odsłonie kuchni kaszubskiej, chodź jak twierdzi „inspiruję się różnymi smakami świata, które krzyżuję w swojej kuchni w banalny sposób poprzez łączenie z tradycyjnymi barwami smakowymi, moja żona mówi wtedy widząc co wyczyniam w kuchni "Fifty tastes of Cook with Cashubian". Uwielbiam nowe trendy, które staram się odzwierciedlać w swojej kuchni. Moja ulubiona kuchnia - Jak u Mamy.” 


 
Drugi dzień Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO, 9 lutego, to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji Tomasz Fierke przygotuje pizzę po kaszubsku. Jakie składniki znajdą się na cieście? Tego dowiedzą się Ci, którzy odwiedzą wydarzenie. Jedno jest pewne, przepis z pewnością będzie ciekawą propozycją dla lokalnych pizzerii, których właściciele chcą zaskoczyć swoich gości. Podczas spotkania z „Kucharzem z Kaszub” poznamy również sposób na przygotowanie FRÉKASË czyli potrawki z kurczaka.

Swój udział potwierdziła również Marta Truskolawska- Plichcińska – Mistrzyni Cukiernictwa, która podczas Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO przygotuje pokaz cukierniczych dekoracji wielkanocnych inspirowanych Kaszubami.
 
Trudno wyobrazić sobie Targi FOOD-to-GO bez udziału Stowarzyszenia Kobiet ze Zgorzałego. Gospodynie już od 7 lat odwiedzają targi i zawsze zaskakują nowymi potrawami: bulewną zupą, kreplami, czy golcami. Szczęśliwcy na pewno usłyszeli słynne słowa „Chcemë le so zażëc!”, tradycyjną formułę zaproszenia do skosztowania tabaki, która na Kaszubach jest bardzo popularna.
 
Organizatorzy Targów FOOD-to-GO podjęli również współpracą z Instytutem Kaszubskim. Instytut wychodzi naprzeciw potrzeb i oczekiwań społeczności kaszubskiej oraz dba o jej kulturę i tradycję, dlatego wspiera lokalnych producentów, którzy swoje usługi chcą pokazać podczas Targów FOOD-to-GO.

Pomorze jest jednym z najczęściej odwiedzanych regionów przez zagranicznych turystów, którzy chcą poznać polską kulturę. Jednym z elementów, który określa Polskę, jest jej kuchnia. Podróżujący poszukują tradycyjnych potraw i chętnie odwiedzają restauracjez lokalnymi daniami. Wykorzystajmy to zainteresowanie i pokażmy, że Kaszuby mają do zaproponowania bogactwo smaków. Tegoroczna edycja Targów FOOD-to-GO ma na celu promocję tradycyjnych, regionalnych kaszubskich smaków i sposobów przygotowania dań, o których być może zapomnieliśmy a są one nowym pomysłem na urozmaicenie oferty punktów gastronomicznych.
 
Udział w Targach FOOD-to-GO jest okazją dla pomorskich restauratorów do spotkania całej branży w jednym miejscu. To tu będzie można czerpać inspirację, poznać nowe propozycje dań do karty menu, nawiązać kontakty z producentami i dostawcami m.in. urządzeń gastronomicznych, wyposażenia punktów gastronomicznych, sprzętu i akcesoriów do parzenia i serwowania kawy, herbaty, czekolady.
 
Podczas Targów nie zabraknie również stref tematycznych: Deserowych Inspiracji, Bezglutenowej, Inteligentnej Restauracji, czy strefy Wyposażenia Pensjonatów i Ośrodków Wypoczynkowych BaltRoom.


Źródło: FoodToGo.pl
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji