Czwartek 28 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Restauracje Sphinx z nowościami autorstwa Samar...

Aktualności gastronomiczne


Restauracje Sphinx z nowościami autorstwa Samar Khanafer


Dodano: 2017-02-23

Drukuj

Wyślij



(fot. facebook.com-sphinxrestauracje)


Na wiosnę trzeba jeszcze trochę poczekać, ale w naszych restauracjach już pojawiają się nowości. To oferta „Kofta, za’atar i daktyle”, czyli propozycja sześciu dań inspirowanych bliskowschodnimi smakami autorstwa ekspertki kuchni libańskiej, Samar Khanafer. W tym roku dania w ramach wkładek z nowościami oparte będą na jej autorskich przepisach. Pierwsza z nich - oferta „Kofta, za’atar i daktyle” - dostępna będzie w całej sieci Sphinx od 22 lutego do końca kwietnia.

W ofercie „Kofta, za’atar i daktyle” znajdują się trzy przystawki oraz trzy dania główne. Spośród tych pierwszych nasi goście mogą zamówić m.in. krem z czerwonej soczewicy. Ta rozgrzewająca zupa przygotowywana jest z dodatkiem pomidorów i papryki oraz doprawiona kuminem i mieszanką 7 libańskich przypraw. Wśród przystawek jest też manouche z za’atarem i serem, czyli wypiekany na miejscu libański chlebek z przyprawą za’atar i serem mozzarella, podawany z sałatką oraz hummus z buraczkami i baba ganoush, czyli dwie popularne bliskowschodnie pasty - z ciecierzycy z dodatkiem buraka oraz z pieczonych bakłażanów, serwowane z bułką pita.



Dania główne to m.in. shish taouk, czyli grillowane kawałki kurczaka marynowane w jogurcie, doprawione mieszanką 7 libańskich przypraw, podawane z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, bakłażan, cebula czerwona), sosem i frytkami. Wielbiciele shoarmy mogą spróbować jej nowej odsłony, czyli shoarmy wołowej na hummusie z buraczkami, która jest serwowana z sałatką tabbouleh. W menu nowości znalazła się też kofta wołowa z ciecierzycą i daktylami. Jest to grillowane mięso wołowe, doprawione mieszanką 7 przypraw libańskich, duszone w sosie pomidorowym z ciecierzycą i daktylami, podawane z kaszą kuskus i sałatką.

Samar Khanafer, której autorstwa są nowości sieci Sphinx to pół Polka, pół Libanka. Jest ekspertką od kuchni bliskowschodniej w Polsce, autorką kulinarnego bestsellera pt. „Hummus, za'atar i granaty”. Samar Khanafer na co dzień pisze bloga blogSamar.com, a oprócz tego gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i pisze przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.
Zapraszamy!


Źródło: Sfinks.pl – 22.02.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji