Wtorek 23 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » World Class: skok umiejętności barmanów i zacięta...

Aktualności gastronomiczne


World Class: skok umiejętności barmanów i zacięta walka o finał


Dodano: 2017-04-20

Drukuj

Wyślij



Statuetka konkursu World Class


Polscy miłośnicy sztuki koktajlowej mogą czuć się dopieszczeni. Umiejętności półfinalistów eliminacji do światowego konkursu barmańskiego, World Class Competition, wyśrubowały poziom ponad ścisły finał ubiegłorocznej edycji. Po wyrównanych zmaganiach, do ostatecznej rywalizacji o bilet na zawody w Meksyku stanie w maju br. 13 zamiast 12 barmanów.

Na ostatniej prostej do tytułu polskiego Barmana Roku World Class Poland 2017 rywalizuje mocna reprezentacja barmanów z 5 miast: Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Oprócz prestiżowego tytułu, zwycięzca otrzyma przepustkę do udziału w globalnym konkursie World Class w Meksyku, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami z 60 państw.



W półfinale eliminacji, który odbył się w pierwszej połowie kwietnia w Łodzi, konfrontacja barmańskich talentów obejmowała przygotowanie dwóch koktajli serwowanych przed (apéritif) i po posiłku (digestif). W każdej z dwóch konkurencji sędziowie przyznawali do 30 punktów odpowiednio za technikę, prezentację, kreatywność i sam koktajl oraz do 20 punktów za sposób podejmowania gości (hospitality) i 10 – za dobór alkoholu. W jury zasiedli m.in. zwycięzca pierwszej, światowej edycji World Class (2009 r.) – Aristotelis Papadopoulos i globalna ambasadorka marki Tanqueray No. TEN – Stephanie Jordan.

– „Rywalizacja półfinałowa była na tyle wyrównana, że na short-liście odnotowaliśmy miejsca ex aequo na 9. i 11. pozycji, a w rezultacie w finale zobaczymy aż trzynastu barmanów. Wszyscy s
ukces zawdzięczają świetnemu warsztatowi, ale też strategii przygotowań – od rozpoznania oczekiwań jurorów, przez perfekcyjne prezentacje, po story-telling. Przed nimi kolejne zmagania, za sprawą których emocje będą towarzyszyć nam do ostatnich chwil konkursu” – powiedział Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Re-serve World Class Poland.

Jury konkursu

Jak co roku, jedna z trzech finałowych konkurencji World Class Poland będzie otwarta dla publiczności. Zmagania barmanów będzie można obserwować podczas otwartego Pikniku Koktajlowego: 21 maja w Villa Foksal w Warszawie.

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii.

Polscy barmani w eliminacjach do światowego konkursu World Class rywalizują po raz trzeci. W 2016 roku na finał w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński, a rok wcześniej w Kapsztadzie wystartował Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

Zwycięzca konkursu w 2016 r. - Paweł Rodaszyński

W tegorocznym, krajowym finale warszawskie środowisko barmańskie reprezentują: Karim Bibars i Dominik Mazur (Charlie), Sara Hamadyk (Bibenda Bar & Restaurant), Marcin Kruk (Kita Koguta), Janusz Lemiesz (Bar Koszyki), Jakub Magnuszewski (6 Cocktails) i Emil Oponowicz (Woda Ognista). Z krakowskiej sceny do finału zakwalifikowali się: Krzysztof Kalita (Kraina Szeptów), Andrzej Rachwalski (Z
Ust Do Ust) i Tomasz Źródłowski (Mercy Brown). O bilet do Meksyku walczą także: Grzegorz Rathnau (Flisak 76', Gdańsk), Bartłomiej Wójcik (Restauracja Gronowalski, Łódź) i Krzysztof Ciemiera (alterMOLO w Osieku), który w półfinałowych zmaganiach zdobył największą liczbę punktów.

Przedstawiamy sylwetki barmanów z Top 13

Karim Bibars
Lat 28, za barem od 8 lat. Urodził się w Wiedniu, aktualnie kieruje warszawskim lokalem Charlie. Wykładowca Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie, szlify w zawodzie zdobywał w krakowskich, a potem stołecznych lokalach. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Kreatywność i pomysłowość wszystkich barmanów jest na prawdę inspirująca. Po stresie przygotowań i poczuciu, że czasu na przygotowania jest ciągle za mało, radość z awansu jest naprawdę ogromna.

Krzysztof Ciemiera
Lat 31, za barem od 6 lat. Pochodzi z Oświęcimia, pracuje w alter MOLO w Osieku. Jest samoukiem, który szlify zawodowe zdobywa w codziennej pracy. W poprzedniej edycji World Class Poland reprezentował barwy Oświęcimia.

Przygotowania do World Class to spore przedsięwzięcie. Od analizy oczekiwań, przez wyszukiwanie i testowanie połączeń smakowych, kolory, zapachy, czynniki wpływające na apetyt, po dbanie o każdy detal prezentacji. Warto zarwać noce, a nawet zamienić w Zombie, by cieszyć się z dobrego wyniku. Jestem niesamowicie szczęśliwy i podekscytowany udziałem w finale.

Sara E. Hamadyk
Lat 25, za barem od 3 lat. Pochodzi ze Świnoujścia, jest szefową baru w Bibenda Bar & Restaurant w Warszawie. Szlify w zawodzie zdobywała w lokalach w Poznaniu. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Półfinałowy challenge był bardzo wymagający, ale jednocześnie poziom przygotowania uczestników oraz ich kreatywność i różnorodność zaskoczyła chyba każdego z nas. Prestiż samego udziału w półfinale to już coś pięknego, a awans do szczęśliwej trzynastki to spełnienie marzeń. Zwłaszcza gdy towarzyszy temu tyle wspaniałych emocji i energii od innych zawodników.

Krzysztof Kalita
Lat 29, za barem od 5 lat. Pochodzi z Dębicy, pracuje w pubie Kraina Szeptów w Krakowie. Jako samouk, z pasją do smaków i umilania ludziom czasu, zgłębia wiedzę, poszukuje inspiracji i eksperymentuje. W World Class startuje po raz pierwszy.

W półfinale byliśmy świadkami dużej liczby bardzo dobrych prezentacji, doświadczyliśmy solidnej dawki stresu, ale przede wszystkim pozytywnych emocji. Jednocześnie wszyscy uczymy się od siebie, a także poszukując składników i połączeń smakowych do kolejnych konkurencji. Na pewno kluczem do sukcesu jest wytrwały trening, by całość prezentacji wypadła perfekcyjnie.

Marcin Kruk
Lat 27, za barem od 7 lat. Urodził się i pracuje w Warszawie, obecnie reprezentuje lokal Kita Koguta. Doświadczenie barmańskie zdobywał w warszawskich lokalach oraz w koktajl barze w Yorku, w Anglii. W World Class startuje po raz pierwszy.

Zadanie półfinałowe było bardzo trudne, pracowaliśmy pod presją czasu, ale wśród zróżnicowanych prezentacji, mieliśmy przyjemność obserwować występy naprawdę wybitnych barmanów. Przygotowań do konkursu nie da się zamknąć w klamry czasu – to nie tylko praca nad koktajlami, ale także codzienne poszukiwanie inspiracji, pomysłów, szlifowanie detali.

Janusz Lemiesz
Lat 25, za barem od 6 lat. Pochodzi z Łodzi, pracuje w warszawskim Barze Koszyki. Choć zarzeka się, że sztuką barmańską przez duże „S” zajmuje się od niedawna, ma na swoim koncie pracę w kilku lokalach i wykłada w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W World Class startuje po raz pierwszy.

Konkurencje półfinałowe były bardzo wymagające, a poziom adrenaliny podnosiła presja czasu. Awans do prestiżowego grona 13 najlepszych barmanów w Polsce, moc wskazówek od innych zawodników i świetna atmosfera konkursu motywują mnie, by dać z siebie jeszcze więcej.

Jakub Magnuszewski
Lat 28, za barem od 9 lat. Urodził się i pracuje w Warszawie, reprezentuje lokal 6 Cocktails. Z gastronomią związany jest od momentu rozpoczęcia studiów ekonomicznych. Wykłada w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie i Bar Work Academy. W World Class Poland startuje po raz pierwszy.

World Class to konkurs sprawdzający nie tylko umiejętności barmańskie, ale także doświadczenie, organizację pracy i odporność na stres. Poprzeczka została ustawiona wysoko, a wyrównany poziom sprawia, że każdy ma szansę na trofeum. To też gwarancja, że w finale czekają nas wielkie emocje!

Dominik Mazur
Lat 25, za barem od 6 lat. Pochodzi z Gdańska, pracuje w stołecznym barze Charlie. Doświadczenie barmańskie zdobywał w gdańskim Flisak'76 oraz warszawskich lokalach Kita Koguta i El Koktel. Nieustannie poszukuje inspiracji smakowych oraz uczestniczy w kolejnych warsztatach. W World Class Poland 2016 zajął 5. miejsce.

Obserwuję World Class od pierwszej polskiej edycji. Z roku na rok umiejętności uczestników są coraz wyższe, a przebieg rywalizacji wyznacza standardy konkursów barmańskich. Moją inspiracją w poszukiwaniu i kreowaniu smaków od zawsze są moi bliscy oraz podróże – te bliższe i dalsze.

Emil Oponowicz
Lat 29, za barem od 10 lat. Pochodzi z Lublina. Jest współtwórcą warszawskiego koktajl baru Woda Ognista. Doświadczenie barmańskie zdobywał w lubelskich i stołecznych lokalach oraz The Hide Bar w Londynie. W World Class startuje po raz pierwszy.

Miło było spotkać się w tak zacnym gronie i spędzić wspaniałe czas. Zdecydowanie widać, iż polska scena barowa ma się doskonale i idzie w dobrym kierunku. Chciałbym życzyć wszystkim zawodnikom powodzenia. Niech wygra najlepszy!

Andrzej Rachwalski
Lat 32, za barem od 12 lat. Pochodzi z Krakowa i pracuje w krakowskim lokalu Z Ust Do Ust. Chodząca encyklopedia zapomnianych receptur, babcinych syropów i technologii produkcji wódki, współtworzy inicjatywę ‘From Poland With Love’, która promuje rodzime produkty w barmaństwie. W World Class startuje pierwszy raz.

Bardzo cieszę się z awansu do wielkiego finału. Poziom wszystkich uczestników był bardzo wyrównany, co pokazuje, jak perfekcyjnie trzeba się przygotowywać do majowych konkurencji. Moją inspiracją w pracy barmana jest chemia i miłość. Podczas półfinału czerpałem energię ze spontanicznych reakcji sędziów i kolegów.

Grzegorz Rathnau
Lat 28, za barem od 10 lat. Pochodzi z Pucka, pracuje w lokalu Flisak 76' w Gdańsku, który został nagrodzony tytułem Bar Roku 2016. Z wykształcenia jest technikiem-hotelarzem. W World Class Poland startuje po raz pierwszy, a w ubiegłorocznej edycji konkursu do ścisłego finału dotarł jego brat-bliźniak, Krzysztof.

Możliwość spotkania z ludźmi pochłoniętymi tą samą pasją i gotowymi do wspierania się nawzajem, jest niezwykle stymulująca. Patrząc na zbliżony poziom umiejętności uczestników, jestem ogromnie ciekawy tego, co wydarzy się w finale. W przygotowaniach do półfinału czerpię inspirację z książek Nicholasa Sparksa.

Bartłomiej Wójcik
Lat 35, za barem od 3 lat. Pochodzi z Gubina, pracuje w Restauracji Gronowalski w Łodzi. Z wykształcenia jest fotografem, a w zawodzie barmana – pasjonatem i samoukiem. Umiejętności pogłębia m.in. obserwując mistrzów miksologii z kraju i zagranicy. W World Class już po raz trzeci zakwalifikował się do finału.

Poziom trudności konkurencji World Class z roku na rok rośnie, podobnie jak umiejętności barmanów. Temat konkursu nie był łatwy, dlatego próbowałem wiele razy, aż do skutku. W przygotowaniu prezentacji czerpałem inspirację z książki „Mały Książę”, do której powróciłem po latach.

Tomasz Źródłowski
Lat 26, za barem od 4 lat. Pochodzi z Żywca, a obecnie pracuje w krakowskim Mercy Brown. Studiował stosunki międzynarodowe, ale praca barmana pochłonęła go bez reszty. W World Class swoich sił próbuje już po raz trzeci. W ubiegłym roku był o włos od biletu na światowe zawody, bo w krajowym finale zajął drugą lokatę.

Poziom rywalizacji w półfinale był wysoki, choć mam poczucie, że nasza scena barmańska jeszcze nie pokazała pełni swojego potencjału. To zapowiada finał obfity w niespodzianki. Z mojej strony: pełna mobilizacja.


DODATKOWE INFORMACJE NA TEMAT WORLD CLASS
World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland
Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com
Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com


DIAGEO
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

DIAGEO RESERVE
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Cîroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a motto firmy brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS
Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka DIAGEO RESERVE WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.



Źródło: HelloPR.pl – 19.04.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji