Czwartek 25 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Zachodniopomorskie: Najlepsze tradycyjne produkty...

Aktualności gastronomiczne


Zachodniopomorskie: Najlepsze tradycyjne produkty konkursu „Poszukiwacze smaków”


Dodano: 2017-04-28

Drukuj

Wyślij



(fot. wzp.pl)


Jak upiec smaczny sernik, który robiła babcia? Co dodać do gołąbków, żeby były wyjątkowe? Jak się robi potrawy, które są na zdjęciach w albumach rodzinnych? Już po raz IV wybrano najlepsze produkty tradycyjnie przygotowane przez dzieci i młodzież w ramach konkursu „Poszukiwacze smaków”.  Nagrody laureatom wręczył 26 kwietnia br. wicemarszałek Jarosław Rzepa.

- Jednym z założeń konkursu jest aktywizacja i zachęcenie uczestników do starania się o wpis ich dań na listę produktów tradycyjnych. Do tej pory autorami 4 spośród 40 produktów umieszczonych na tej  liście są właśnie laureaci poprzednich edycji konkursu „Poszukiwacze smaków”. Myślę, że to najlepsze uhonorowanie starań młodych uczestników – mówił wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.



Zadaniem uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych  było wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, dokumentach i fotografiach  tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń.  Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy oraz zdjęcie uczniowie przedstawili na formularzach, złożonych w Urzędzie Marszałkowskim, który jest organizatorem konkursu.


 (fot. wzp.pl)

Najwięcej
zgłoszeń, 42, napłynęło od uczniów szkoły podstawowej. Pierogi z Kresów Filipa Niczyporuka z Mierzyna zdobyły I miejsce. Ich kształt i wielkość, zdaniem laureata, przypomina ludzkie ucho lub muszle małży. Wyjątkowo miękkie, aromatyczne są po polaniu masłem i podaniu zaraz po ugotowaniu.
- „Chleb migdałowy” obecny jest w mojej rodzinie od 5 pokoleń, przepis ulegał modyfikacjom związanym z doborem mąk i bakali - opowiadała Dominika Puzio z Kołobrzegu, która otrzymała II miejsce.
Kamila Uglis, również z Kołobrzegu, dzięki „Ziemniaczanym gołąbkom wg. Przepisu prababci Anastazji” dostała III nagrodę.

O miejsca na podium dla szkół gimnazjalnych starało się 10 uczniów. Wyjątkowe uznanie w oczach jury zdobył „Blok czekoladowy z PRL-u” Joanny Szmelter, uczennicy z Gryfic, laureatki I miejsca. Najczęściej serwowany jest w jej domu rodzinnym na święta, urodziny czy imieniny. Dzięki intensywnemu kakaowemu i słodkiemu smakowi jest idealnym rarytasem dla osób lubiących słodycze. Magdalena Lepa z Dygowa za „Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami w sosie borowikowym” dostała II lokatę,a III miejsce zajął „Makownik świąteczny” Urszuli Jäger z Gryfina.

(fot. wzp.pl)

Al
eksandra Loga ze Szczecina pokonała 18 rywali i dzięki „Sałatce śledziowej babci Wandy” zdobyła I miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. - Główne składniki sałatki to ziemniaki i śledzie , gdyż są najbardziej sycące, tanie i ogólnodostępne - informuje laureatka. Łagodną kremową barwę przełamuje  wyrazisty, pikantny smak. Uwagę jury zwróciły także potrawy dwóch szczecinianek: Katarzyny Płocharczyk „Placek makowy babci Mildy”, który otrzymał II miejsce oraz Anastazji Wachterowej „Ucha” trafiające na miejsce III.

Oprócz nagrodzonych 9-ciu głównych laureatów jury przyznało także łącznie 18 wyróżnień. Głównym celem konkursu było zainteresowanie młodych ludzi tematyką produktów i potraw tradycyjnych, zainspirowanie do wspólnego rodzinnego gotowania i odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego. Może to właśnie któreś z finałowych dań powiększy listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi? Wszystko w rękach młodych poszukiwaczy smaków.


Źródło: WZP.pl – 26.04.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji