Czwartek 25 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Pierwsza „Trendy Kolacja” w ramach...

Aktualności gastronomiczne


Pierwsza „Trendy Kolacja” w ramach cyklu ,,Szef dla Szefów”


Dodano: 2017-05-05

Drukuj

Wyślij


Jesiotr w pustym pierniku, zupa krem z raków, mus ze szczupaka… – to tylko kilka z potraw, które wybitni szefowie kuchni przygotowali dla przedstawicieli branży HoReCa w ramach ekskluzywnej „Trendy Kolacji”. Pierwsze tego typu spotkanie z organizowanego przez sieć hurtowni Makro cyklu „Szef dla Szefów” odbyło się 24 kwietnia w restauracji Muzeum Pałacu Króla Jana III w Warszawie.

- Trendy są jak kręgi na wodzie – najpierw silne, potem z biegiem czasu coraz słabsze. Dlatego tak ważne jest, żeby je obserwować i czerpać z nich, kiedy są nowe i  mają największą moc oddziaływania. A jak przewidzieć, co będzie trendy w przyszłości? Musimy znać przeszłość. Warto tradycję i doświadczenia poprzednich pokoleń tłumaczyć na język współczesnej gastronomii – wyjaśniała strateg marketingowy oraz specjalistka w dziedzinie trendologii Weronika Lewandowska na „Trendy Kolacji”.



Ekskluzywne wydarzenie z cyklu „Szef dla Szefów”, organizowane przez sieć hurtowni Makro Cash&Carry Polska, odbyło się 24 kwietnia w restauracji Villa Nuova Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Tematem przewodnim spotkania, w którym udział wzięło sześćdziesięciu przedstawicieli stołecznej branży gastronomicznej, były najnowsze trendy kulinarne, takie jak: rezygnacja z superfoods na rzecz comfort food, korzystanie z dzikich roślin
z pola i łąki, powrót do prostoty podania, narracyjność jedzenia czy budowanie relacji międzyludzkich dzięki jedzeniu.


Goście mieli nie tylko możliwość posłuchania o trendach, ale też ich posmakowania. Autorami dań ilustrujących trendy byli wybitni szefowie kuchni: Maciej Nowicki z Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie, Jerzy Pasikowski – doradca kulinarny firmy  Nestlé i współzałożyciel Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Cezary Powała i Michał Grzywacz – szefowie kuchni z hali Makro przy al. Jerozolimskich 184 w Warszawie.

Mistrzowie zaserwowali m.in. przystawkę z łososia jurajskiego z pigwówką, paloną czarnuszką, kwaśną śmietaną i burakiem, na danie główne kurczaka zagrodowego z macierzanką, pęczakiem, bryndzą i warzywami baby, a jako deser –  kaszę smażoną na rynce z potaziem rabarbarowym. Daniom towarzyszyły wina, specjalnie dobrane przez sommeliera.

Partnerami pierwszej ,,Trendy Kolacji” byli: ,,Nestlé Professional” – firma oferująca kreatywne rozwiązania dla gastronomii i vendingu, ,,Gastro Magic Service” – największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego, cateringowego, konferencyjnego i piknikowego oraz marka ,,Zagrodowy” – producent ekologicznego drobiu.


Źródło: Makro.pl – 27.04.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji