Czwartek 28 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Polacy autorami nowoczesnego rozwiązania w...

Aktualności gastronomiczne


Polacy autorami nowoczesnego rozwiązania w monitoringu temperatury produktów spożywczych


Dodano: 2017-05-10

Drukuj

Wyślij



Blulog - monitoring temperatury w gastronomii


Wielkość karty kredytowej, precyzja pomiaru ± 0,2°C, automatyczne wysyłanie raportów i alarmów oraz możliwość wglądu w szczegółowe dane – tak wygląda nowoczesny monitoring temperatury opracowany przez polską firmę Blulog. Z autorskiego rozwiązania korzystają już sieci lokale gastronomiczne we Francji, Belgii czy Monako. Teraz czas na Polskę.

Temperatura to kluczowy parametr w magazynowaniu produktów spożywczych – mrożonych, świeżych czy przetworzonych. W zależności od rodzaju przechowywanego towaru lub dań gotowych, w gastronomii korzysta się z kilku rodzajów urządzeń chłodniczych, np. szaf i komór, chłodziarek, zamrażarek, lodówek. Niestety, bez codziennej i częstej kontroli temperatury przechowywania, sam fakt posiadania dobrego sprzętu nie wystarczy. Przykład? Produkty mrożone, dla których zalecana temperatura magazynowania to -18° C – wszelkie odstępstwa niosą za sobą ryzyko potencjalnego rozwoju mikrobów, które powodują psucie się żywności lub zatrucia pokarmowe. Rekomendowane warunki dla świeżych ryb czy mięsa to z kolei przedział od 0 do 4° C, gdzie każde podwyższenie temperatury prowadzi do intensywnego namnażania Listerii, groźnej bakterii, która podwaja swoją populację już co 6 godzin przy 10 ̊C.



Restauratorzy, właściciele barów czy punktów gastronomicznych dotychczas osobiście nadzorowali warunki magazynowania ich towaru, ryzykując zbyt późną reakcję na zmiany w łańcuchu zimna. Polsko-francuska firma Blulog opracowała jednak kompleksowe rozwiązanie, pozwalają
ce zminimalizować to zagrożenie i obniżyć koszty związane ze stratami produktów, wprowadzając na rynek autorski system bezprzewodowego monitoringu temperatury.

Nasz projekt jest oparty o technologię machine to machine, czyli komunikację pomiędzy urządzeniami, co umożliwia w pełni automatyczny proces pomiaru. Temperatura produktów świeżych czy dań gotowych jest pod stałą i ścisłą kontrolą, dzięki czemu personel nie musi osobiście nadzorować warunków przechowywania. Najważniejszy jest komfort pracy, gdyż sam pomiar odbywa się w czasie rzeczywistym, a na ewentualne odstępstwa można od razu zareagować –mówi Jérémy Laurens, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu w firmie Blulog.

Blulog - monitoring temperatury w gastronomii

Podstawą ro
związania opracowanego przez Blulog są precyzyjne rejestratory, które pozwalają monitorować temperaturę z dokładnością typowo +/- 0,2°C w przedziale od 0 do 30°C oraz typowo +/-0,4°C w pozostałym zakresie, czyli od - 40 do +60°C. Urządzenie waży do 30 g i ma wielkość karty kredytowej. Rejestratory mierzące temperaturę montuje się w wybranym pomieszczeniu, np. w chłodni, lub w konkretnym sprzęcie chłodniczym. Kolejny etap to zaprogramowanie urządzenia tak, by reagowało na ewentualne wahania temperatury poza określone ramy. Używa się do tego prostej w obsłudze aplikacji.

Sam monitoring temperatury odbywa się bezprzewodowo, a do wyboru są, w zależności od potrzeb lokalu, dwa rodzaje technologii - NFC (szybki, krótkozasięgowy przesył danych) oraz RF (radiowy przesył danych). – Obie technologie pozwalają na bieżąco informować o ewentualnym przerwaniu łańcucha zimna. Rejestratory przesyłające dane drogą radiową magazynują je najpierw w koncentratorze podłączonym do sieci, skąd trafiają one do chmury, a dalej są wysyłane jako powiadomienie SMS lub e-mail. Cała komunikacja jest niezwykle szybka i odbywa się na bieżąco. Dzięki specjalnej aplikacji, temperaturę stanów magazynowych w naszym lokalu sprawdzimy zdalnie z każdego miejsca na Ziemi. Potrzebujemy jedynie połączenia z Internetem – dodaje Jérémy Laurens z Blulog. Rejestratory działające w technologii NFC charakteryzują się natomiast równie wysoką precyzją pomiaru  oraz stałym dostępem do danych, informując o przekroczeniu ustalonych progów poprzez diody alarmowe.

Blulog - monitoring temperatury w gastronomii

Bezprzewodowy monitoring temperatury od Blulog jest już stosowany przez restauratorów w Europie Zachodniej. Z systemu korzystają m. in. EXKI, sieć lokali ze zdrową żywnością we Francji, Belgii i Monako, francuskie bary kanapkowe BagelCorner oraz modne lokale w Monte Carlo. Rejestratory i system pomiaru opracowany przez Polaków pozwala pracownikom skupić się na stałym podwyższaniu jakości usług bez ryzyka ewentualnego zaserwowania klientom nieświeżego dania. Polsko-francuski koncept czeka teraz na debiut w rodzimej branży gastronomicznej. Rozmowy z pierwszymi sieciami już trwają.


***
Blulog
swoją technologię udostępnia zarówno indywidualnym podmiotom, jak i dużym sieciom handlowym. O skuteczności rozwiązania przekonały się już m.in. francuskie restauracje, apteki, szpitale, sieci handlowe i firmy logistyczne, ale także już polskie przedsiębiorstwa. Technologia ta ma szansę zrewolucjonizować zakupy towarów wrażliwych na zmiany temperatury czy wilgotności powietrza. Warto o niej pamiętać budując swoje przewagi konkurencyjne na e-rynku, chcą tym samym oferować klientom wysokiej jakości, świeże produkty i pełnowartościowe leki.

Blulog jest polsko-francuską firmą. Polscy konstruktorzy od wielu prowadzą badania na rozwojem technologii M2M. W efekcie marka tworzy rozwiązania monitoringu za pomocą urządzeń wielkości karty kredytowej o precyzyjnych i unikalnych funkcjach.
Więcej informacji: dotpr.pl


Źródło: dotPR.pl – 08.05.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji