Piątek 19 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » AmRest podsumował I kwartał 2017 roku

Aktualności gastronomiczne


AmRest podsumował I kwartał 2017 roku


Dodano: 2017-05-22

Drukuj

Wyślij


AmRest (WSE: EAT), największa publicznie notowana spółka restauracyjna w Europie Środkowo-Wschodniej, ogłosiła dziś wyniki finansowe wypracowane w pierwszym kwartale 2017.

Podsumowanie:
•    7 nowych otwarć w pierwszym kwartale 2017 roku, łączna liczba restauracji na dzień 18 maja 2017 to 1 338,
•    Wzrost przychodów o 33,7% do 1 147 mln zł (€ 265 mln),
•    Wzrost zysku EBITDA o 0,9% do 117 mln zł (€ 27 mln),
•    Marża EBITDA na poziomie 10,2%,
•    Spadek zysku netto o 48,3% do 21 mln zł1 (€ 5 mln).



Komentarz Wojciecha Mroczyńskiego, Członka Zarządu AmRest:

Podobnie do poprzednich okresów, w pierwszym kwartale 2017 roku Grupa AmRest kontynuowała dynamiczny rozwój biznesu. Pozytywne trendy LFL na większości rynków, coraz większe tempo nowych otwarć, a także akwizycje na rynku niemieckim przełożyły się na znaczny wzrost przychodów AmRest. Sprzedaż w pierwszym kwartale tego roku wyniosła 1 147 mln zł i była o 33,7% wyższa, niż przed rokiem.
 
Pierwsze miesiące tego roku upłynęły nam na intensywnych działaniach mających na celu wzmacnianie platformy przyszłego wzrostu wartości Grupy AmRest. Ugruntowana pozycja lidera rynku restauracyjnego w Europie Środkowo-Wschodniej oraz uznanie w oczach franczyzodawców przełożyły się na szereg atrakcyjnych okazji akwizycyjnych na rynkach europejskich. W ostatnim czasie z powodzeniem realizujemy naszą strategię inwestycyjną zakładającą rozwój obecnych marek portfela Grupy na nowych rynkach europejskich.
 
Nabycie 15 restauracji KFC w Niemczech z końcem lutego 2017 było pierwszym krokiem realizacji strategii ekspansji tej marki na rynkach Europy Zachodniej. Wierzymy w ogromny potencjał rozwoju KFC w Europie, czego dowodem są również toczące się rozmowy w sprawie nabycia restauracji tej marki we Francji. Przed kilkoma dniami ogłosiliśmy także finalizację zakupu sieci Pizza Hut we Francji. Transakcja ta daje nam ogromne możliwości ekspansji w segmencie posiłków z dostawą do domu. Jednocześnie podpisana umowa master franczyzy na koncept Pizza Hut Delivery oraz Pizza Hut Express wpisuje się w szerszą strategię umacniania pozycji marki Pizza Hut w portfelu Grupy. Podobnych transakcji spodziewamy się na innych rynkach, m.in. w Niemczech i Rosji, gdzie obecnie prowadzimy rozmowy w sprawie przejęcia sieci Pizza Hut.

Obserwując obecne trendy na rynku restauracyjnym, w szczególności w segmencie dostaw, podjęliśmy decyzję o zainwestowaniu w internetową platformę zamówień posiłków do domu. Nabycie z początkiem kwietnia 51% udziałów w serwisie Pizzaportal.pl pomoże nam znacznie rozwinąć ten kanał sprzedaży i zwiększy dostępność naszych produktów dla klienta.
 
Budując skalę na kolejnych europejskich rynkach, nie zapominamy również o naszym podstawowym biznesie, tj. Hiszpanii i Europie Środkowo-Wschodniej. Jak już zostało wspomniane, na większości naszych dojrzałych rynków obserwujemy stabilne trendy LFL świadczące o rosnącym popycie na nasze produkty. Dodatkowo, nieustanne dążenie do zwiększania efektywności kosztowej oraz osiągane efekty skali, w szczególności w obszarze kosztów sprzedaży, pozwalają nam częściowo zneutralizować wpływ presji na koszty pracy. To właśnie rosnące koszty wynagrodzeń oraz zwiększone wydatki związane z integracją przejmowanych biznesów, były główną przyczyną pogorszenia się marży zysku w pierwszym kwartale tego roku. Zysk EBITDA wyniósł 117 mln zł i był niespełna 1% wyższy, niż w Q1 2016. Jednocześnie marża zysku EBITDA spadła do 10,2%. W opinii Zarządu spowolnienie dotychczasowego tempa poprawy zyskowności jest tymczasowe. Należy zwrócić uwagę, że na wielu rynkach pozytywne trendy się utrzymały, przekładając się na rosnące marże EBITDA w Q1 2017 (m.in. w Hiszpanii, Czechach, Rumunii i na Węgrzech). Dodatkowo, świetne rezultaty obserwujemy w Chinach, gdzie biznes Blue Frog wychodzi z fazy startupu osiągając rentowność EBITDA na poziomie 5,9% (w porównaniu do strat w Q1 2016). Obecnie pracujemy nad możliwościami rozwoju marki Blue Frog w Europie.

W najbliższych miesiącach skupiać się będziemy nad finalizacją toczących się projektów akwizycyjnych oraz poprawie zyskowności w przejmowanych biznesach, co przyczyni się do wzrostu rentowności całej Grupy. Planujemy także dalej zwiększać skalę działalności poprzez przyspieszenie tempa rozwoju organicznego. Spodziewane w tym roku ponad 200 otwarć nowych restauracji w dużej mierze skoncentruje się na rynkach CE oraz Hiszpanii.


Pełen raport za pierwszy kwartał 2017 roku znajduje się na stronie www.amrest.eu

1) Przypadający akcjonariuszom większościowym


Źródło: AmRest.eu/pl/ - 18.05.2017
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji