Sobota 20 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » „Na kulinarnym szlaku wschodniej...

Aktualności gastronomiczne


„Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” już w najbliższy weekend w Bychawie


Dodano: 2017-05-24

Drukuj

Wyślij



Atrakcje dla dzieci podczas zeszłorocznej edycji festiwalu (fot. Tomasz Makowski-UMWL)


Odliczanie do wielkiego kulinarnego święta trzech województw: lubelskiego, podlaskiego i podkarpackiego, czas zacząć. Druga edycja festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” wystartuje już w najbliższy weekend, 27-28 maja w Bychawie. Spodziewamy się około sześćdziesięciu wystawców i piętnastu tysięcy gości. Bądź jednym z nich!

Wspólne przedsięwzięcie trzech marszałków odbędzie się tradycyjnie razem z mającym już wieloletnią tradycję bychawskim festiwalem „W Krainie Pierogów”. Estrada i miasteczko regionalnych produktów tradycyjnych i ekologicznych (również wyrobów rękodzielniczych) zostaną zlokalizowane na stadionie miejskim. Zapewniamy, że wszystkie produkty będą sprzedawane i prezentowane przez lokalnych producentów, a nie tak zwanych handlarzy. Będą to tylko wyroby wytwarzane na terenie partnerskich województw.



Oprócz kiermaszowego szaleństwa, w programie znajdą się: prezentacje trzech regionów, pokazy kulinarne, występy zespołów muzycznych, a także warsztaty i konkursy z nagrodami. Wytwórcy staną w szranki konkursów na: najciekawsze Stoisko Wschodnich Ziem Polski, najlepszy Smak Wschodnich Ziem Polski i najlepsze pierogi Krainy Pierogów. Z kole
i publiczność zaprosimy do Mistrzostw Świata w Zjadaniu Pierogów oraz do plebiscytu na najładniejsze logo festiwalu. Pierwsze 300 osób biorących udział w głosowaniu otrzyma drobny upominek!

Tak smakował festiwal A.D. 2016 (fot. Tomasz Makowski-UMWL)

Atrakcjami teg
orocznej odsłony festiwalu będą dodatkowo: rajd rowerowy po gminie Bychawa z gościem honorowym Januszem Pożakiem, polskim kolarzem szosowym, mistrzem i reprezentantem Polski, a także pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza i wspólne gotowanie z Marszałkiem Województwa Lubelskiego oraz Burmistrzem Bychawy. Szczegóły na plakacie.

W obydwa festiwalowe dni wstęp dla publiczności planowany jest od godziny 14.00. Na teren bychawskiego stadionu w sobotę wchodzimy bezpłatnie, a w niedzielę za opłatą 10 zł.

–   Poprzez ten festiwal  chcemy pokazać, jak wielkie i różnorodne jest dziedzictwo kulinarne ziem wschodnich i jak można je wykorzystać we współczesnej kuchni – mówi marszałek województwa Sławomir Sosnowski. – W Bychawie znajdą Państwo przekrój tradycyjnych smaków, które, mam nadzieję, coraz częściej będą gościć na Państwa stołach. Przy okazji zachęcam do kupowania żywności bezpośrednio od lokalnych producentów. Na takich transakcjach zyskuje zarówno konsument, jak i producent. Pamiętajmy, że kupując lubelską żywność, wspieramy gospodarkę naszego regionu. Serdecznie zachęcam do takiej formy zakupów i zapraszam do kulinarnej Bychawy!


Źródło: Lubelskie.pl – 23.05.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji