Piątek 19 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Tak smakuje wschodnia Polska!

Aktualności gastronomiczne


Tak smakuje wschodnia Polska!


Dodano: 2017-05-31

Drukuj

Wyślij



Sery korycińskie (fot. Tomasz Makowski-UMWL)


To była prawdziwa uczta, nie tylko dla podniebienia. Najpierw rajd po lubelskich wzgórzach, potem smakowita biesiada z pierogowym akcentem, a na deser muzyka. Do tego moc konkursów i plebiscyt na logo. Tak w skrócie można opisać kolejną już edycję festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Podobnie jak w ubiegłym roku, marszałek województwa lubelskiego zorganizował go w ostatni weekend maja w podlubelskiej Bychawie, gdzie w tym samym czasie odbywa się cykliczne święto „W Krainie Pierogów”. O tym, czy eksperyment z połączeniem dwóch imprez się udał, wiedzą ci, którzy uczestniczyli w festiwalowych atrakcjach.

Pierwszy dzień (27 maja) rozpoczął się 3,5-godzinnym wyścigiem kolarskim po gminie Bychawa „Lubelskie wzgórza”. Na czele peletonu ruszył wicemarszałek Grzegorz Kapusta, któremu towarzyszyli: Iwona Podkościelna, mistrzyni kolarska i złota medalistka paraolimpiady w Rio i Janusz Pożak, polski kolarz szosowy, mistrz i reprezentant Polski. Po rajdzie dwójkę naszych mistrzów wicemarszałek nagrodził „Medalami Województwa Lubelskiego”, wszystkich kolarzy pamiątkowymi odznakami, a najmłodszych uczestników – upominkami.



Popołudniową część imprezy, zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, zdominowała tematyka kulinarna.
Miasteczko produktów regionalnych wschodniej Polski zorganizowane na bychawskim stadionie wypełniło się barwnymi stoiskami pięćdziesięciu wystawców z trzech województw (lubelskiego, podlaskiego i podkarpackiego). Wbrew pozorom w menu znalazło się też sporo miejsca na specjały inne niż pierogi. W festiwalowej karcie dań można było znaleźć smakołyki cukiernicze, zioła, oleje tłoczone na zimno, sery, miody, przetwory owocowe, pieczywo i wędliny. Nie zabrakło rękodzieła, w tym wyrobów ze szkła, drewna, włóczki czy wikliny.

Na stoisku regionu lubelskiego dzieci miały okazję nauczyć się lepienia pierogów pod fachowym okiem kucharzy z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz restauracji „Koncertowa” (przy wsparciu Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie). W niedzielę swoich sił w tym zakresie z sukcesem próbował tu wicemarszałek Kapusta. Nic dziwnego, do wprawy w gotowaniu doszedł poprzedniego dnia, kiedy wspólnie z burmistrzem Bychawy – wspierani przez mistrza Giena Mientkiewicza – przygotowali na scenie nadzwyczajny krupnik na boczku ze świni rasy puławskiej z lubelską kaszą i borowikami. Pyszną zupę mieli okazję posmakować wszyscy chętni obecni na boisku w Bychawie.

Słodkości z Lubartowa (fot. Tomasz Makowski-UMWL)

W trakcie festiwalu rozstrzygnięto wiele konkursów. W sobotę poznaliśmy wyniki zmagań na:

Najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski

    miejsce: Olejowy Raj, Kamila Zubrycka-Sobolewska (Wasilków, woj. podlaskie)
    miejsce: Stowarzyszenie Kobiet „Zawsze Razem” (Opole Lub., woj. lubelskie)
    miejsce: Stowarzyszenie „Nowoczesna Gospodyni” (Chodel, woj. lubelskie)

Najlepszy smak wschodnich ziem Polski

    miejsce: kiełbasa pradziada – Zakład Mięsny Jasiołka (woj. podkarpackie)
    miejsce: ser naturalny swojski koryciński – Czesław Gremza, Korycin (woj. podlaskie)
    miejsce: konfitura jarzębinowa – Maria Rodak, Wola Osińska (woj. lubelskie).

Z kolei w niedzielę odbyły się potyczki pierogowe w ramach konkursów na:

Najładniejsze stoisko Krainy Pierogów

    miejsce: Grupa Inicjatyw „Bez granic”
    miejsce: KGW Białopole
    miejsce: Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie.

Najlepsze pierogi

    miejsce: pierogi ruskie – Bychawskie Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych
    miejsce: pierogi chłopskie – Piotr Kusz
    miejsce: pierekaczewnik – Elżbieta Muchla, Gospodarstwo Agroturystyczne „Dom Pielgrzyma”

Wyłoniono także laureata XVIII już Mistrzostw Świata w Zjadaniu Pierogów. Został nim Paweł Kurek z Lublina, który osiągnął wynik 52,42 sekundy.

W ciągu dwóch festiwalowych dni odwiedzający pierogową stolicę Polski mogli również wziąć udział w plebiscycie na logo festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Karta do głosowania zawierała trzy nieoznakowane propozycje – po jednej z każdego partnerskiego województwa. Trzysta pierwszych osób biorących udział w głosowaniu otrzymało drobne upominki. Obecnie trwa zliczanie „lubelskich” głosów. Jednak emocje związane z wyborem znaku graficznego nie opadną aż do sierpnia, bowiem przed nami kolejne głosowania w partnerskich regionach – Medyni Głogowskiej (9 lipca) i Drohiczynie (29-30 lipca). Zapraszamy do uczestnictwa również w tych odsłonach festiwalu!


Źródło: Lubelskie.pl – 30.05.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji