Piątek 19 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Polska książka kulinarna w gronie najlepszych na...

Aktualności gastronomiczne


Polska książka kulinarna w gronie najlepszych na świecie


Dodano: 2017-06-08

Drukuj

Wyślij



'Dobry smak na każdym poziomie' z nagrodą Gourmand World Cookbook Award


Książka „Dobry smak na każdym poziomie” z przepisami na Thermomix® otrzymała nagrodę w najważniejszym, międzynarodowym konkursie literatury kulinarnej – Gourmand World Cookbook Awards. W kategorii „Korporacyjna książka kucharska” wyprzedziła wiele innych pozycji z całego świata i uplasowała się na trzecim miejscu. Laureatem I miejsca w kategorii „Wydawca Roku” została firma Vorwerk, producent urządzenia Thermomix®.

Kulinarne Oskary

Wręczenie nagród w każdej edycji konkursu staje się jednym z najgłośniejszych wydarzeń w branży kulinarnej – miejscem spotkań cenionych autorów, szefów kuchni, dziennikarzy i wybitnych specjalistów z całego świata. Stąd też Gourmand World Cookbook Awards nazywane są przez krytyków „kulinarnym Oskarem”. Podczas tegorocznej, uroczystej gali w Yantai w Chinach, książka kucharska z Polski rywalizowała w ścisłym finale z dziewięcioma innymi, m.in. z Tajlandii, Stanów Zjednoczonych, Singapuru czy Filipin. Prestiżowe wyróżnienie potwierdza wyjątkowy charakter publikacji, która w innowacyjny sposób przedstawia inspiracje kulinarne na co dzień i na specjalne okazje.



Czwarty wymiar gotowania

Bazując na książce „Dobry smak na każdym poziomie” można w wygodny sposób wykorzystać wszystkie funkcje urządzenia Thermomix®. Dzięki jego wszechstronności możliwe jest jednoczesne przygotowywanie potraw na czterech poziomach urządzenia. Połączenie funkcjonalności naczynia miksującego i przystawki Varoma pozwala w krótkim czasie przyrządzić np. dwudaniowy obiad i deser. Książka zawiera 72 przepisy poukładane w proste kategorie, m.in. przystawki, sałatki, zupy, dania główne i wypieki. W zakładce „Pełne menu” znajdują się propozycje przygotowania kilku dań podczas jednego cyklu gotowania, np. „Zupy z dyni piżmowej, ryby z ryżem i warzywami oraz owoców z kruszonką”. Zaletą książki jest również to, że łączy przepisy zarówno z kuchni polskiej, jak i tradycyjne smaki z całego świata.

Cyfrowy świat Thermomix®

Doceniona przez międzynarodowe jury polska książka dostępna jest również w wersji cyfrowej – poprzez wygodną platformę z przepisami na Thermomix - Cookidoo® (www.cookidoo.pl). Dzięki niej każdy z użytkowników urządzenia może w prosty i szybki sposób dodawać przepisy do ulubionych, ustalać menu tygodniowe, tworzyć własne listy przepisów oraz  listy zakupów. Aktywowanie dodatku Cook-Key® pozwala zsynchronizować platformę z samym urządzeniem za pomocą bezprzewodowego Internetu. Oznacza to, że wszystkie przepisy z książki „Dobry smak na każdym poziomie”, podobnie jak z innych kolekcji, można wypróbować gotując tradycyjnie lub z wykorzystaniem funkcji gotowania z ustawieniami – za pomocą wyświetlanych na ekranie urządzenia instrukcji, krok po kroku.

Polscy kreatorzy smaku docenieni

Poza książką z przepisami na Thermomix® wyróżnienia w konkursie Gourmand World Cookbook Awards odebrali również autorzy trzech innych pozycji z Polski. Publikacja „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” autorstwa znanych kucharzy – Pawła Suwały i Aleksandra Barona oraz ich przyjaciół znalazła się na trzecim miejscu w kategorii „Chef”. Wydana w kilku językach książka „Polish Culinary Paths” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek została nagrodzona w dwóch kategoriach: „Diplomatic Gastronomy” oraz „Eastern Europe”. Z kolei książka „Ślimaka kulinarna podróż” zgarnęła główną wygraną w kategorii Meat („Mięso”).


Źródło: Sfera-PR.pl – 06.06.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji