Piątek 19 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Nieznane smaki lata we Wrocławiu - nowe menu w...

Aktualności gastronomiczne


Nieznane smaki lata we Wrocławiu - nowe menu w OVO Bar And Restaurant


Dodano: 2017-06-20

Drukuj

Wyślij



OVO Wroclaw - patio


Płaszczka a la meuniere z cukinią i liśćmi kaffiru, a na deser parfait z mango i matchy. Nie musisz wyjeżdżać z Wrocławia, aby spróbować nietypowych połączeń kuchni polskiej i międzynarodowej. W OVO Bar & Restaurant właśnie zadebiutowało nowe, letnie menu. Szef kuchni proponuje w nim dania nieznane wcześniej tutejszym smakoszom.

Autorem menu jest szef kuchni Piotr Apanel, który pracował wcześniej w czterech restauracjach uhonorowanych gwiazdką Michelin, w tym w restauracji Gordona Ramsay’a w Londynie.


 
- Wśród nowych dań znaleźć można zarówno lekkie przekąski z wykorzystaniem nowalijek, jak i starannie dopracowane dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej – mówi  Piotr Apanel, szef kuchni OVO Bar & Restaurant. - Staram się zaproponować gościom nowe smaki, których nie znajdą nigdzie indziej. Chciałbym, aby ich wizyta w naszej restauracji była dla nich wyjątkowym spotkaniem z nowymi, choć pozornie znajomymi składnikami – doda
je.

Piotr Apanel - szef kuchni OVO Bar&Restaurant we Wrocławiu

D
o takich dań należy m.in. polędwica jagnięca, podawana z dżemem z fig, kimchi z młodej marchewki, maślanką, kakao oraz marynowaną pszenicą. Z pewnością niełatwy do zrobienia we własnej kuchni byłby również sos na czerwonym winie, który jest przygotowywany przez 3 dni, czy też fermentowane grzyby z koprem włoskim.

Płaszczka z Francji, furikake z Japonii, jagnięcina z Polski

Na przystawkę szef kuchni proponuje między innymi grillowaną ośmiornicę z chłodnikiem Ajo Blanco oraz humusem z ogórka. Niespotykane połączenie zaskakują również dania główne, na przykład płaszczka a la meuniere, podawana w otoczeniu liści kaffiru, z cukinią, melonem oraz kalarepą, doprawiona świeżymi ziołami.

OVO Bar&Restaurant Wrocław - tapas

- Danie to jest w
yjątkową pozycją w naszym menu – mówi Piotr Apanel. – Płaszczka nie jest bowiem zbyt często spotykana na polskich stołach. Specjalnie dla naszych gości sprowadzamy ją z Francji. Ryba ta charakteryzuje się doskonałym smakiem, jest dość mięsista i nie posiada zbyt wiele ości.

Polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu reprezentuje sezonowa polędwica wołowa, która podawana jest ze szpikiem, szczypiorem, musztardą z pora, korzeniem cebuli i czosnkiem w miodzie. Podobnie znany na rodzimy talerzach królik stanowi bazę nowatorskiej odsłony bolognese z czarnym bzem i furikake. Elementy azjatyckiej kultury kulinarnej znajdziemy jeszcze w kilku innych propozycjach. Jakie jest źródło tej dalekowschodniej inspiracji?

OVO Bar&Restaurant Wrocław - płaszczka

W europejskiej kulturze kulinarnej trudno znaleźć dodatki, które tak wzbogacają smak. Wynika to z faktu, że japońska kuchnia szuka smaku umami, czyli dopełnienia i unikalnego balansu między słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Korzystamy z tej wiedzy jednocześnie samodzielnie szukając wyjątkowych smaków z pomocą lokalnych dostawców – wyjaśnia Piotr Apanel.

Tapas i grill
 
W żadnej innej wrocławskiej restauracji nie znajdziemy tak dużego wyboru tapas, czyli lekkich przekąsek. Są wśród nich m.in. chorizo podawane z emulsją z pomarańczy oraz potrójnie gotowanym ziemniakiem i miętą, a także krewetka z chili, czosnkiem i malinami, skropiona chlebową oliwą. 

W letnim menu nie mogło zabraknąć także dań z grilla. Dla gości restauracji przygotowano m.in. sezonowany antrykot wołowy oraz nawiązujące do kuchni śródziemnomorskiej - krewetki królewskie.

OVO Bar&Restaurant Wrocław - królik bolognese

Przy sprzyjają
cej pogodzie dania OVO Bar & Restaurant można próbować na zielonym patio. - Jest dostępne dla wszystkich mieszkańców Wrocławia, którzy mogą tu również wziąć udział w przyjęciach, koncertach, wystawach czy pokazach filmowych – mówi Matthias Herd, dyrektor generalny DoubleTree by Hilton, w którym działa OVO Bar & Restaurant.

OVO Bar & Restaurant znajduje się w hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw przy ulicy Podwale 84 we Wrocławiu.


Marka DoubleTree by Hilton
DoubleTree by Hilton jest dynamicznie rozwijającą się, globalną siecią prawie 500 reprezentacyjnych hoteli oferujących 117 tys. pokojów w miastach będących węzłami komunikacyjnymi swoich regionów, obszarach metropolitalnych oraz popularnych miejscowościach turystycznych na sześciu kontynentach. DoubleTree by Hilton przywiązuje wagę do szczegółów, które mają duże znaczenie – od powitalnego poczęstunku popularnym ciepłym ciastkiem DoubleTree do działania na korzyść lokalnych społeczności. Hotele DoubleTree by Hilton oferują wyjątkowe, nowoczesne pokoje i udogodnienia full-service, w tym restauracje i miejsca relaksu, obsługę pokojów, kluby fitness, strefy dla biznesu, a także sale konferencyjne i bankietowe. Członkowie programu Hilton Honors, którzy rezerwują pobyt bezpośrednio za pomocą wybranych kanałów Hilton, uzyskują szybki dostęp do korzyści, takich jak: elastyczna funkcja płatności, pozwalająca członkom wybrać prawie dowolne połączenie Punktów i środków pieniężnych w celu opłacenia pobytu, ekskluzywny rabat, (niedostępny w przypadku rezerwacji innymi metodami), darmowe WiFi w standardzie oraz cyfrowe udogodnienia, w tym zameldowanie w hotelu online z możliwością wyboru pokoju, czy Cyfrowy Klucz (w wybranych lokalizacjach) dostępny wyłącznie z użyciem wiodącej na rynku aplikacji Hilton Honors.  W celu dokonania rezerwacji należy odwiedzić witrynę internetową doubletree.com. Użytkownicy mediów społecznościowych mogą znaleźć profile naszej marki pod adresami facebook.com/doubletree, twitter.com/doubletree i instagram.com/doubletree.


Źródło: PRExpert.com.pl – 13.06.2017
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji