Piątek 19 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » „Szef kuchni poleca” w restauracjach...

Aktualności gastronomiczne


„Szef kuchni poleca” w restauracjach Chłopskie Jadło


Dodano: 2017-07-06

Drukuj

Wyślij



Szef kuchni poleca - Chłopskie Jadło


Chłopskie Jadło, restauracje zarządzane przez Sfinks Polska, wprowadziły ofertę „Szef kuchni poleca”. Zawiera ona propozycje dań, przygotowane przez szefów kuchni poszczególnych lokali, nawiązujące do kulinarnych upodobań ich gości oraz uwzględniające regionalne smaki. Nowa wkładka jest dostępna we wszystkich lokalach Chłopskie Jadło.

Wśród rozmaitych propozycji kulinarnych znalazły się zarówno przystawki, dania główne jak i desery. Mocny akcent regionalny charakteryzują przystawki z restauracji w Bielsku Białej. Są to: bacówka, czyli trzy sztuki grillowanego oscypka z żurawiną oraz kwaśnica - zupa z kapusty kwaszonej z dodatkiem borowików i żeberka. Szef kuchni Chłopskiego Jadła we Wrocławiu proponuje natomiast na przystawkę pasztet z królikiem, podawany z żurawiną oraz pajdą chleba z masłem.



Spośród dań głównych goście krakowskich restauracji - przy ul. Św. Jana i przy ul. Św. Agnieszki mogą skosztować niecki krakowskiej, czyli bogatego zestawu różnych rodzajów mięs, sera góralskiego z żurawiną i pierogów podawanych z ziemniakami na dwa sposoby i warzywami lub surówkami do wyboru. W restauracji przy ul. Grodzkiej w Krakowie w ofercie „Szef kuchni poleca” znalazła się m.in. tradycyjne flaki wołowe. Farszynki mazurskie to z kolei propozycja szefa kuchni olsztyńskiej restauracji Chłopskie Jadło. Są to smażone ziemniaczane bułeczki z mięsnym farszem, surówką z białej kapusty i sosem koperkowym. W podpoznańskim Chłopskim Jadle nie mogło zabraknąć tradycyjnych pyr. Szef kuchni restauracji w Luboniu podaje je z jajkami sadzonymi oraz mizerią. W Poznaniu natomiast, w restauracji przy ul. Fredry, do karty zostały włączone pierogi z paśnika z pieca, pieczone z wołowiną, wieprzowiną, fasolą, pomidorami, kukurydzą, papryką, czosnkiem, serem i papryczkami chili oraz pierogi pikantne z pieca z wołowiną, pomidorami, ogórkiem, ostrymi papryczkami i pepperoni. W restauracji w Głogoczowie szef kuchni przyrządza pstrąga smażonego w całości z dodatkiem cytryny oraz masła czosnkowego i serwuje z wybranym sosem, ziemniakami lub kaszą oraz warzywami lub surówką.

W Warszawie szef kuchni lokalu w Galerii Mokotów wyróżnił w menu stek z rostbefu z polskiej wołowiny, który jest podawany z masłem czosnkowym, sosem, ziemniakami lub kaszą. Wśród nowości Chłopskiego Jadła w centrum handlowym Factory Annopol znajduje się stek z czarnego wołu, podawany z masłem czosnkowym lub rozmarynowym, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Z kolei w warszawskiej restauracji przy pl. Konstytucji szef kuchni zaproponował stek z polędwicy wołowej z pieczonymi ziemniakami, sałatką wiosenną oraz sosem z zielonego pieprzu. W restauracji w Bydgoszczy również pojawiły się nowe dania, w tym kaczka pieczona z jabłkami, żeberka po chłopsku czy tradycyjny polski bigos z mięsem, suszoną śliwka i grzybami, podawany w chrupiącym chlebie.

- Każdy z regionów ma swoje tradycyjne dania, za którymi szczególnie przepadają jego mieszkańcy i często szukają ich w naszych lokach. Chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom i jeszcze bardziej wpisać się w potrzeby naszych gości, postanowiliśmy we współpracy z szefami kuchni poszczególnych restauracji zróżnicować nasze menu i zaspokoić kubki smakowe mieszkańców całej Polski. Karty regionalne z nowymi propozycjami w menu to również doskonała okazja dla turystów odwiedzających różne miasta Polski, by poznać i spróbować zupełnie nowych smaków – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Chłopskie Jadło.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.chlopskiejadlo.pl.


***
Sfinks Polska
zarządza 108 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 92 restauracji Sphinx (segment casual dining), 13 restauracjami Chłopskie Jadło (segment casual dining) i 2 restauracjami WOOK (segment casual dining), a także kultowym pubem Bolek w Warszawie. Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji, Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.


Źródło: Practum.pl – 04.07.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji