Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Jedzenie blisko natury, czyli najciekawsze...

Aktualności gastronomiczne


Jedzenie blisko natury, czyli najciekawsze światowe koncepty gastronomiczne


Dodano: 2017-07-25

Drukuj

Wyślij


Świat pędzi i coraz częściej brakuje nam czasu na kontakt z naturą, spacer po lesie albo rozmowę z bliskimi osobami. Dlatego powstaje coraz więcej miejsc z duszą, gdzie kontakt z naturą, zdrowa żywność oraz możliwość spędzenia czasu z bliskimi jest absolutną podstawą. Wśród najciekawszych światowych trendów są teraz restauracje na drzewie, kocie kawiarnie albo naturalne klubokawiarnie dla dzieci.

Jedną z najbardziej znanych restauracji na świecie, która stawia na kontakt z naturą jest Yellow Restaurant Treehouse w Nowej Zelandii. Zaprojektowana przez Petera Eisinga i Lucy Gauntlett restauracja znajduje się… 10 metrów nad ziemią, na 40-metrowej sekwoi. Cała konstrukcja zaprojektowana jest w taki sposób, że goście siedzący przy stole mogą jednocześnie cieszyć się pięknymi widokami oraz blaskiem promieni słonecznych. Wszystko to sprawia, że rezerwacji trzeba dokonywać z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, bo chyba każdy z nas od zawsze marzy o domku na drzewie. Pyszne jedzenie, doborowe
towarzystwo, piękne widoki i kontakt z naturą – czego chcieć więcej?



Twórcy nowych punktów na gastronomicznej mapie świata nie zapomnieli także o miłośnikach futrzaków. Najlepszym tego dowodem są coraz popularniejsze „kocie” kawiarnie. Pierwsza tego typu kawiarnia, czyli Cat Flower Garden, powstała w 1998 roku na Tajwanie i właśnie Azja uznawana jest za kolebkę tego typu miejsc. Jednak od lat 90. takie lokale zadomowiły się m.in. w Australii, Stanach Zjednoczonych, a także Austrii, Węgrzech, Francji, Danii, Litwie czy w końcu w Polsce. W 2015 roku powstała „Kociarnia” w centrum Krakowa, a potem pojawiały się kolejne lokale w innych miastach – w Trójmieście, Warszawie czy Lublinie. Kocia kawiarnia to nie tylko miejsce na spokojną rozmowę czy wypicie kawy, ale także możliwość nauczenia naszych pociech szacunku do żywych istot jakimi są gospodarze kawiarni – koty.

Towarem deficytowym staje się też zdrowa, naturalna żywność. Najlepszym na to dowodem są powstające jak grzyby po deszczu restauracje czy bistra, w których serwowane jest zdrowe, nieprzetworzone jedzenie. „Jesteś tym co jesz” brzmi dewiza jednej z tego typu restauracji, która znajduje się w Białymstoku i jest to idealne podsumowanie idei tego typu miejsc. Twórcy stawiają na wykorzystywanie naturalnych składników, sezonowych produktów, naturalnej oliwy, świeżo wypiekanego chleba czy różnego rodzaju polepszaczy albo konserwantów.

W te trendy wpisuje się klubokawiarnia Polana, która otwiera się już w sierpniu w warszawskim Miasteczku Wilanów. Będzie stanowiła połączenie restauracji, sali zabaw dla dzieci oraz miejsca spotkań mieszkańców Wilanowa i nie tylko. To co ją będzie wyróżniało to ekologiczny charakter wystroju wnętrza, w którym dzieci i dorośli będą mogli się wyciszyć oraz miło spędzić czas. - Wnętrze Polany będzie zdobił żywy mech czy konstrukcje drzew, w których najmłodsi odnajdą liczne kryjówki i zakamarki. Zależy nam na tym, żeby rozbudzać w naszych najmniejszych gościach nie tylko miłość do natury, ale także ciekawość świata. Stawiamy na zdrową, prostą kuchnię, która ucieszy dorosłych i dzieci. Chcemy żeby Polana stała się miejscem, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Dzieci dobrą zabawę i miejsce do wyciszenia się, dorośli przestrzeń do rozmowy oraz spokojnego wypicia kawy – mówi Małgorzata Kulanica, pomysłodawczyni oraz właścicielka Polany.


Źródło: AgencjaFaceIt.pl – 21.07.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji