Czwartek 28 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » „Granat, harissa i ciecierzyca” w...

Aktualności gastronomiczne


„Granat, harissa i ciecierzyca” w restauracjach Sphinx


Dodano: 2017-08-24

Drukuj

Wyślij



(fot. facebook.com-sphinxrestauracje)


„Granat, harissa i ciecierzyca” to kluczowe składniki dań z nowej wkładki w restauracjach Sphinx, opracowanych przez ekspertkę kuchni libańskiej, Samar Khanafer. Tym razem wśród nowości znalazły się m.in. wątróbka drobiowa w glazurze z granatów, stek wołowy z angusa z 7 przyprawami libańskimi i sosem na bazie harissy oraz zupa z pomidorów i ciecierzycy. W sezonowym menu pojawiły się także orientalne dodatki takie jak ryż po arabsku oraz sakiewka grillowanych warzyw. Oferta jest dostępna do 20 listopada 2017 r. w wybranych restauracjach Sphinx.

- Kuchnia bliskowschodnia to bogactwo świeżych ziół i aromatycznych przypraw, które w połączeniu z sezonowymi polskimi składnikami pamiętam z domu. Tym razem, zapraszam Was w bardzo osobistą podróż do kuchni, jaką pokazali mi moi rodzice łącząc dwie tradycje kulinarne – mówi Samar Khanafer, autorka przepisów z trzeciej wkładki w restauracjach Sphinx.



Oferta „Granat, harissa i ciecierzyca” to propozycja sześciu nowych dań wprost z kuchni libańskiej. Na dobry początek kulinarnej wędrówki po smakach tego regionu goście mogą zamówić aromatyczną zupę z pomidorów z cząstkami marchewki, czosnkiem, cebulą, kuminem i ciecierzycą. Całość doprawiona jest mieszanką 7 przypraw libańskich, czyli czarnego pieprzu, ziela angielskiego, goździków, gałki muszkatołowej, kolendry, suszonego imbiru i cynamonu. Na przystawkę w Sphinxie Samar Khanafer proponuje też zestaw czterech libańskich chlebków: „Lahmajoun” z wołowiną i „Manouche” w nowej wersji z humusem, pomidorami koktajlowymi i miętą. Wśród dań głównych królują orientalnie przyprawione mięsa drobiowe i wołowe. Tagine z kurczakiem to delikatna pierś z kurczaka duszona z morelami, marchewką, ciecierzycą z dodatkiem kuminu i świeżej kolendry, podawana z ryżem po arabsku. Najnowszy dodatek to połączenie wielu smaków – ryżu, podsmażanego cienkiego makaronu i 7 przypraw libańskich. Na specjalną uwagę zasługuje także wątróbka drobiowa w glazurze z granatów, która nadaje jej intensywny słodko-kwaśny smak. Danie to podawane jest na sałatce z kaszy bulgur i buraka z granatem oraz mieszanką świeżych sałat. W nowej wkładce znalazła się także Kofta Libańska, czyli szpadki grillowanego mięsa wołowego z przyprawami libańskimi, posypane natką pietruszki, podawane z ryżem po arabsku i sakiewką grillowanych warzyw z dodatkiem masła, czosnku i sosu na bazie harissy. Ta ostra pasta przyrządzona na bazie czerwonej papryki i chili podkreśla aromat dania. Fani steków wołowych mogą spróbować nowej wersji doprawionej 7 przyprawami libańskimi oraz masłem ziołowym, serwowanego z frytkami stekowymi, sakiewką grillowanych warzyw oraz sosem na bazie harissy.

- Smaki Orientu na stałe wpisały się w menu restauracji Sphinx, a libańskie nowości cieszą się coraz większą popularnością wśród naszych klientów. Cały czas staramy się bowiem różnicować ofertę i wprowadzać oryginalne kompozycje smaków, by nieustannie zaskakiwać gości. Mamy nadzieję, że dzięki nowym propozycjom autorstwa Samar Khanafer będą oni mogli jeszcze bardziej przekonać się do kuchni bliskowschodniej - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.

Autorka nowości w sieci Sphinx, Samar Khanafer, to pół Polka, pół Libanka. Jest ekspertką od kuchni libańskiej w Polsce. Napisała też kulinarny bestseller pt. „Hummus, za'atar i granaty”. Na co dzień zajmuje się blogiem blogSamar.com, a oprócz tego gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i tworzy przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.
Lista restauracji, w których nowa oferta jest dostępna, znajduje się na stronie www.mamytensmak.pl.


***
Sfinks Polska
zarządza 108 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 92 restauracji Sphinx (segment casual dining), 13 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 2 restauracjami WOOK (segment casual dining), a także kultowym pubem Bolek w Warszawie. Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji, Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.


Źródło: Practum.pl – 22.08.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji