Wtorek 23 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Akcja „Kucharze na szczycie”...

Aktualności gastronomiczne


Akcja „Kucharze na szczycie” zakończona sukcesem


Dodano: 2017-08-29

Drukuj

Wyślij


Wyprawa 60 polskich kucharzy na Rysy rozpoczęła się 22 sierpnia o godzinie 6:30 i wystartowała z Morskiego Oka. Ekipa zdobyła szczyt po prawie pięciu godzinach wspinaczki. Po słowackiej stronie urządzono gotowanie, które serwowano turystom na szlaku. W Zakopanem odbywała się natomiast kwesta, w ramach której wydano 10 tysięcy posiłków. Akcja miała na celu pomoc jednemu z kucharzy, który stracił rękę podczas pracy.

Po słowackiej stronie góry przyrządzone zostały steki, które serwowane były turystom zdobywającym Rysy. Dodatkiem do mięsa był sos serowy przygotowany na śmietance Debic Culiner.



Około godziny 20 ekipa dotarła  z powrotem na Plac Niepodległości w centrum Zakopanego, gdzie została entuzjastycznie przywitana przez zebranych gości oraz osoby, któ
re od wczesnych godzin porannych przygotowywały potrawy i kwestowały na rzecz poszkodowanego kucharza. Tego dnia w mieście pomoc niosło prawie 200 kuchmistrzów. Na placu stanęło kilkanaście stoisk, gdzie przygotowywano różne przysmaki, takie jak wielkie steki, gulasz, czy bigos na gigantycznej patelni o średnicy blisko dwóch metrów. Na turystów czekało około pół tony jedzenia.

Wyprawa „Kucharze na szczycie” pokazała wsparcie, jakie niosą dla siebie polscy kucharze. Atmosfera panująca podczas zdobywania najwyższego szczytu Tatr była istnie rodzinna. Mimo trudów związanych z podejściem na samą górę, po prawie 5 godzinach udało nam się dojść na Rysy. Po słowackiej stronie witaliśmy turystów, którzy z wielkim entuzjazmem reagowali na kuchnię polową. Spotykaliśmy się z samymi pozytywnymi komentarzami, a co najważniejsze, udało nam się zdobyć część z potrzebnych środków na wsparcie kolegi kucharza -  mówi Estera Donder Sales Representative w Debic.

Aby wspomóc akcję, wiele firm przeznaczyło swoje produkty do użytku, oraz zbierało pieniądze. Dla przykładu, produkty Debic zostały użyte do przygotowania dań podczas akcji. Firma przekazała również darowiznę na rzecz poszkodowanego oraz wystawiła na licytację gadżety używane przez kucharzy w codziennej pracy, takie jak profesjonalne bluzy kucharskie, fartuchy czy worki cukiernicze.

Na biodynamiczną protezę dla 27-letniego Tomasza Wagnera potrzebne jest 120 tysięcy złotych. Podczas akcji udało się zebrać ponad 1/3 środków. Wszyscy, którzy pragną pomóc mogą przesłać pieniądze na konto: TPK G&F  68 8335 0003 0100 2090 2000 0010

Pomysłodawcą projektu jest Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends, zrzeszające zawodową grupę kucharzy. Niesie pomoc kolegom z profesji, którzy ulegli wypadkom przy pracy lub innym zdarzeniom losowym, utrudniającym im wykonywanie zawodu. Główny patronat nad wydarzeniem objęła Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.


***
Debic
– producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Debic stał się ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych.


Źródło: CorePR.pl – 25.08.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji