Wtorek 21 Listopad 2017

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Gęsina i piernik symbolami regionalnych obchodów...

Aktualności gastronomiczne


Gęsina i piernik symbolami regionalnych obchodów Święta Niepodległości w Kujawach i na Pomorzu


Dodano: 2017-11-07

Drukuj

Wyślij



(fot. polska.travel)



„Tańczył Marcin z Katarzyną, czyli jak smakuje niepodległość. Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza" to wyjątkowy projekt łączący dwa elementy dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza gęsinę i piernik, które odnoszą się bezpośrednio do tradycji regionalnych obchodów Święta Niepodległości, wpisując się w tradycje świętowania dnia św. Marcina oraz św. Katarzyny.

Przewiduje się wiele wydarzeń: warsztaty, pokazy, degustacje kulinarne, prelekcje, zajęcia edukacyjne, podczas których uczestnicy będą poznawać tajemnice polskiego świętowania, zwyczajów niepodległościowych i kulinarnych. Ma to na celu rozbudzenie świadomości patriotycznej i zapoznanie z historią kulinarną Pomorza i Kujaw. Będzie to smaczna lekcja historii, podczas której na uczestników oddziaływać będą zapachy, smaki, praktyka wspólnego spożywania posiłku, budowania wspólnoty stołu w nawiązaniu do wspólnoty narodowej, wspólnego świętowania niepodległości połączonej z tradycjami kulinarnymi regionu. Przez działania pokażemy, że tradycje patriotyczne zapisane są także w smaku, a dziedzictwo kulinarne może być równie dobrą lekcją historii.

PROGRAM

11 listopad 2017 -Św. Marcina – Narodowe Święto Niepodległości

12.15 Tańczył Marcin z Katarzyną… - o idei projektu dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka – Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
12.30 Listopadowe świętowanie. Od św. Marcina do Narodowego Święta Niepodległości - dr Michał Targowski, Instytut Historii i Archiwistyki UMK
13.00 Patriotyczne formy piernikowe - Krzysztof Lewandowski - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
13.30 Gęś w piernikach – Pokaz kulinarny z degustacją wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.

18 Listopada 2017
12.30 O tradycjach piernikarskich i świętym Marcinie na Dolnym Śląsku –  Arkadiusz Muła, dyrektor Muzeum Regionalnego w Jaworze.
13.00 Piernikowy zawrót głowy. 100 lat badań nad tradycją piernikarską w Muzeum Okręgowym w Toruniu - Małgorzata Mikulska-Wernerowicz - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
13.30 - Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.
Prowadzenie: Tomasz Welter - szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka – Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

25 listopada 2017 Podczas dnia Św. Katarzyny, w ramach programu Niepodległa:

13.30 - Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.
Prowadzenie: Tomasz Welter szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
15.30 – 16.00 Suchary Piłsudskiego, smakołyki inspirowane historią -  Klubokawiarnia  Małgorzata Buttita - dziennikarka, blogerka kulinarna, Akademia Pana Wielądki
 
W dniach od 11 do 25 listopada o godzinie 12 odbywać się będą zajęcia dla 15 osobowych grup z wypieku i dekoracji pierników, dla najmłodszych również czytanie legend. W ramach zajęć 3 spotkania skierowane są do dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną, oraz 2 dla seniorów.
Wykłady i pokazy kulinarne organizowane w dniach 11, 18 i 25 listopada – ilość miejsc ograniczona do 30.
Na wszystkie wydarzenia organizowane w ramach programu Niepodległa obowiązuje wcześniejsza rezerwacja; udział jest bezpłatny.


Źródło: Polska.Travel
 


Komentarze:

Kujawsko-Pomorskie: Festiwal Gęsiny ...więcej»

Jesienny bukiet smaków i opowieści o winie Sławomira Chrzczonowicza ...więcej»

E-commerce - narzędzie szefa kuchni ...więcej»

Program „Doceń polskie” zachowuje przepisy kulinarne dla przyszłych pokoleń ...więcej»

Pierwsza gala rozdania nagród The Best Chef Awards 2017 zakończona ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Koneser to niewątpliwie naprawdę wielki sukces Pragi i...

2017-10-26, 21:44:33 ~zdrowy

Muzeum polskiej wódki w Koneserze to będzie na prawdę duża...

2017-09-21, 17:48:53 ~Mądrala

....Kosmetyki toaletowe marki Hermes są w Polsce tylko w...

2017-09-21, 13:38:15 ~MPH

Muzeum w Koneserze to wspaniały ukłon wykonawców w stronę...

2017-08-27, 18:22:27 ~Marek

Koneser to dla Pragi bardzo duża szansa. Jego komercyjna...

2017-08-25, 21:10:09 ~makler

Z takim wyrokiem się zgadzam ALE jest inny problem -...

2017-08-23, 09:19:19 ~TU... .

Koneser będzie miał naprawdę bogatą ofertę zarówno...

2017-05-28, 14:23:48 ~smakosz

Polecamy również przewodniki Stayfolonger na stronach...

2017-05-24, 16:28:23 ~Agata

Bardzo dziękuję za ten artykuł. Nie ma to jak przeczytać...

2017-05-18, 15:23:01 ~Budrys

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji