Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Kulinarne talenty po raz VI zmierzyły się w... | Aktualności gastronomiczne
Kulinarne talenty po raz VI zmierzyły się w Haston City Hotel
|
|
W dniach 9-10 listopada w Haston Congress Center odbyła się VI edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów – konkursu kulinarnego rokrocznie organizowanego przez Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.
W ogólnopolskim konkursie uczestniczyło 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. W tym roku w zmaganiach brały ekipy z takich obiektów i restauracji jak m.in.: Art Hotel (Wrocław), Airport Hotel Okęcie, Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Brasserie Warszawska (Warszawa), Restauracja Warszawska (Sosnowiec), Hotel Restauracja Piano (Lublin) czy Bistro Dobra Zmiana (Białystok).
Tematem VI edycji konkursu były:
Konkurencja sprawnościowa – w której Szef Ekipy wspólnie z kucharzem przygotowywali sos drobiowy na białym winie ze śmietanką w formie glace (bez zaciągania mąką),
Konkurencja podstawowa – w której przygotowane zostały dwa dania; przekąska ciepła z filetu z sandacza, boczku wędzonego nie parzonego b/ż, dowolnego produkt CHEF i szczypiorku oraz danie główne z małego filetu ze strusia, langustynki, dowolnego produkt CHEF oraz brandy. Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu była uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
Na podium uplasowali się: III miejsce – Airport Hotel Okęcie – Sebastian Kornacki i Paweł Jagiełło II miejsce - Restauracja Warszawska (Sosnowiec) – Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki I miejsce - Brasserie Warszawska (Warszawa) – Maciej Małecki i Marcin Nowak
Kulinarny Rajd Mistrzów to ogólnopolski konkurs, który wyłania wybitne talenty sztuki kulinarnej. Organizowany od 6 lat ma rangę prestiżowego wydarzenia i przyciąga wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski oraz osoby z „pierwszych stron gazet”.
Kulinarny Rajd Mistrzów promuje profesjonalną kuchnię, nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwało Jury w doborowym składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
Sponsorami głównymi VI edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów byli: Nordis, Alva, Oerlemans, Strusia Kraina & Mobax, Chef oraz Nestle Professional.
Podobnie jak rok temu, równocześnie odbył się Wrocławski Kulinarny Rajd Młodych Mistrzów, skierowany do uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich. W tym roku zwycięzcami zostali uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół w Obornikach Śląskich, w składzie Karolina Rybicka i Patrycja Cierpińska.
Źródło: HotelePPH.pl – 21.11.2017
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |