Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Polskie produkty w daniach inspirowanych Italią | Aktualności gastronomiczne
Polskie produkty w daniach inspirowanych Italią
|
Pappardelle z kurkami (fot. docenpolskie.pl)
|
Masz dość listopadowej aury? Wybierz się w kulinarną podróż! Z polskich składników przyrządź dania inspirowane kuchnią włoską. Przygotuj makaron parpadelle lub pizzę, a na deser tiramisu.
Wieczór tematyczny to doskonała propozycja na listopadową pluchę. Wystarczy przygotować dania inspirowane konkretnym krajem, sięgnąć po odpowiednią muzykę i zadbać o ciekawą oprawę stołu. W ten sposób, bez wychodzenia z domu, można przenieść się do dowolnego regionu Polski lub innego kraju. Kierunek na dziś: Włochy!
Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” - producenci żywności, których wyroby zostały zweryfikowane przez grono specjalistów z branży spożywczej. Ocena produktów ma miejsce podczas audytów organizowanych co kwartał. Loża Ekspertów przyznaje wówczas artykułom żywnościowym noty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła jakości potrzeba minimum 7,5 pkt. Wyroby z maksymalną liczbą punktów (samymi „10”) otrzymują także tytuł TOP PRODUKT.
Mianem tym uhonorowano m.in. Ser topiony Camembert firmy SERTOP, Biszkopty Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula oraz Boczniaki gospodarstwa Uprawa Grzybów MYTKOWSKI. Produkty te mają szerokie zastosowanie kulinarne, mogą być (odpowiednio) składnikami m.in. sosu do makaronu, pizzy, czy deseru.
I. Pappardelle z camembertem i kurkami
Składniki (na 2 porcje): - 100 g Sera topionego Camembert firmy SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT) - około 2 szklanki makaronu pappardelle - 200 g świeżych kurek - 1 duża cebula - około 100 ml wody lub bulionu - sól, świeżo mielony pieprz - 2 łyżki masła Do dekoracji: natka pietruszki
Przygotowanie: Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut, a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po około 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu, aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką. Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki. Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl oraz blogu kulinarnym www.serkiwkuchni.pl
II. Pizza z boczniakami
Składniki: - 250 g Boczniaków z oferty firmy Uprawa Grzybów MYTKOWSKI (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”) - 200 g żółtego sera - olej - przyprawy i dodatki wg uznania (np.: szynka, papryka, kukurydza, ogórek, kiełbasa), - ciasto gotowe.
Przygotowanie: Grzyby myjemy, kroimy w poprzeczne paski, podsmażamy na oleju do odparowania wody, dodając pieprz i sól. Boczniaki przestudzamy, po czym rozkładamy je na cieście, a następnie układamy na nich dodatki, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pizza na surowym cieście powinna być pieczona około 30 min. w temp. 180-200°C. Inne przepisy na specjały z boczniakami można znaleźć na stronie www.mytkowski.eu.
III. Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul (przysmak zawiera alkohol)
Składniki: - 2 opakowania biszkoptów Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT) - 4 żółtka - szklanka cukru pudru - opakowanie serka Mascarpone - 4 łyżeczki kakao - 0,75 szklanki kawy ekspresowej - 70 g koniaku - wiórki czekolady
Przygotowanie: Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
Przepisy kulinarne na przystawki, zupy, dania główne, napoje i desery można znaleźć w e-booku opracowanym przez twórców programu „Doceń polskie”. Publikacja zawierająca 85 propozycji laureatów programu jest dostępna za darmo pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.
Źródło: Advennture.Media.pl; Docenpolskie.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |