Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Park Hotel Diament Zabrze – „Kuchnia... | Aktualności gastronomiczne
Park Hotel Diament Zabrze – „Kuchnia i wino – jesienny bukiet smaków”
|
Kuchnia i wino - jesienny bukiet smaków (fot. hotelediament.pl)
|
W dniu 6 grudnia 2017 w restauracji Atmosfera mieszczącej się w Park Hotel Diament Zabrze, odbyło się spotkanie degustacyjne pod tytułem „Kuchnia i wino - jesienny bukiet smaków i opowieści o winie Sławomira Chrzczonowicza".
Degustacja prowadzona była przez wspomnianego wcześniej Sławomira Chrzczonowicza, który o winie pisze od połowy lat dziewięćdziesiątych i jest jednym z największych ekspertów w kraju.
Podczas spotkania, uczestnicy mogli sprawdzić na własnym podniebieniu, jak różne rodzaje win, są w stanie zmienić smak jedzonych potraw. A dania były naprawdę apetyczne. Na przystawkę podano oscypka grillowanego z konfiturą z malin oraz plastry wędzonej gęsi. Z kolei danie główne stanowił comber z polskiej jagnięciny z pieczonym batatem z purée buraczanym i doskonała polędwiczka z sarny z rydzami w sosie winnym. Zakończenie tego smakowitego zestawienia stanowił deser w postaci sernika z bryndzy i białej czekolady oraz strudla z jabłkiem.
Jednak żadne z tych dań, nie smakowałoby tak dobrze bez obecności Sławomira Chrzczonowicza, który nie tylko pokazywał jak konkretne wino wpływa na smak potrawy, ale także urozmaicał spotkanie licznymi barwnymi opowieściami i anegdotami.
Całe spotkanie upłynęło w bardzo przyjemnej atmosferze, a duża część obecnych osób postanowiła, że weźmie udział w kolejnych warsztatach „Food and wine pairingu” organizowanych dzień później w Restauracji Cesarskiej mieszczącej się w Hotelu Diament Arsenal Palace.
Źródło: HoteleDiament.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |