Czwartek 28 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Pierwszy w tym roku audyt żywności programu...

Aktualności gastronomiczne


Pierwszy w tym roku audyt żywności programu „Doceń polskie”


Dodano: 2018-02-06

Drukuj

Wyślij



XXVII atestacja żywności programu Doceń polskie - (fot. docenpolskie.pl)


XXVII atestacja żywności organizowana w ramach programu „Doceń polskie” przeszła do historii. Dnia 31 stycznia br. specjaliści z branży spożywczej ocenili 142 wyroby z oferty 66 polskich producentów. Zgodnie z regulaminem programu, certyfikatem jakości nagradzane są tylko te z nich, które otrzymają od członków Loży Ekspertów wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. To pierwszy z czterech audytów zaplanowanych na 2018 rok. Laureatów poznamy niebawem, trwa liczenie punktów przyznanych przez jury programu.

Warunkiem dopuszczenia produktu do certyfikacji jest posiadanie tzw. polskiego akcentu, wyrażającego jego związek z naszym krajem (jak receptura, czy rodzime składniki). Ocenie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” podlega smak i wygląd artykułu spożywczego oraz stosunek jego ceny do jakości. Członkowie jury sprawdzają indywidualnie wszystkie propozycje, a za każdą z wyliczonych wcześniej trzech cech przyznają noty od 1 do 10. Certyfikatem programu honorowane są artykuły, które uzyskają minimum 7,5 pkt. Tytuł Top Produkt jest z kolei zarezerwowany dla żywności z maksymalnymi notami.



Do styczniowego audytu zakwalifikowane zostały 142 wyroby z oferty 66 firm z całej Polski. Ocenie jury poddane zostały m.in.: pieczywo, nabiał, wędliny, przetwory, słodycze, dania gotowe, napoje, przekąski oraz miody. W tym roku Loża Ekspertów zebrała się po raz pierwszy, kolejne obrady tego grona specjalistów odbędą się za kwartał.

- W każdym roku organizowane są cztery certyfikacje, pierwsza z nich miała miejsce w 2011 roku. Od samego początku funkcjonowania programu patronem honorowym atestacji żywności jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - przypomina Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

- Zasady programu są niezmienne, rozwija się natomiast pakiet korzyści, który oferujemy producentom nagrodzonej żywności. Przez 2 lata (na taki okres nadawane są godła jakości) współpracujemy z laureatami programu i wspieramy ich działania związane z propagowaniem żywności. Audyt to ważne wydarzenie, ale funkcjonalnie programu nie ogranicza się tylko do niego. Nie tylko angażujemy się w różnorodne przedsięwzięcia związane z branżą spożywczą, ale jesteśmy także inicjatorem działań adresowanych do konsumentów i producentów. Rok 2017 obfitował w ciekawe projekty z naszym udziałem, w bieżącym roku będzie podobnie – zdradza Marek Bielski.

Tradycyjnie już, informacje o produktach zakwalifikowanych do udziału w certyfikacji są dostępne na blogu programu, pod adresem http://blog.docenpolskie.pl. Tam także będą opisy uhonorowanych artykułów spożywczych. Zestawienie wszystkich nagrodzonych dotychczas produktów również można znaleźć na blogu (zakładka „Produkty z DP”).

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.


Źródło: Adventure.Media.pl


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji