Piątek 29 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Obsługa gościa » Obsługa gości zaczyna się od zdrowego rozsądku

Artykuły serwisu


Obsługa gości zaczyna się od zdrowego rozsądku


Dodano: 2006-11-11

Drukuj


Według danych Mark Michelson, Mystery Shopping Providers Association, powody utraty klientów przedstawiają się następująco:

1 % - śmierć
3% - zmiana miejsca zamieszkania
5 % - ulegają wpływom innych klientów
9 % - skuszeni ofertą konkurencji
14 % - niezadowolonych z produktu lub usługi
68 % - zrażonych obojętnością pracownika

Z powyższych analiz wynika jeden wniosek. To w głównej mierze od nas i od naszych pracowników zależy, czy klient, a w naszym wypadku gość, skorzysta ponownie z naszych usług.. Powszechnie wiadomo, że zdobycie nowego klienta jest dużo droższe niż utrzymanie klienta, koszty mogą się różnić nawet kilkakrotnie. Ale czy każdy zadowolony klient powróci do naszego obiektu? Z kolejnych badań wynika, iż wcale tak nie jest – 40 % usatysfakcjonowanych klientów odchodzi do konkurencji. Wydawać by się mogło, iż 60 % które staje się lojalne naszej firmie to dużo, lecz aby osiągnąć prawdziwy sukces rynkowy trzeba zrobić wszystko, aby zdobyć lojalność również pozostałych 40 %. Skoro sama satysfakcja z obsługi nie wystarczy to znaczy, że obsługa klienta nie może być już dobra czy bardzo dobra, musi być „wyjątkowa”. Tylko w ten sposób będziemy w stanie zatrzymać klienta dla siebie, tylko w ten sposób zapewnimy sobie jego lojalność. Co więcej, zyskujemy również nowych klientów, gdyż zadowolony klient powie o naszym obiekcie średnio 8 swoim znajomym, którzy to prawdopodobnie w przyszłości sami będą chcieli sprawdzić poziom świadczonych przez nas usług. Należy również zwrócić uwagę, iż niezadowolony klient powie o tym około 20 swoim znajomym – więc straty mogą być niezmiernie wysokie. Patrząc na te fakty perspektywicznie, wydaje się, iż inwestowanie w jakość świadczonych usług, w ich „niepowtarzalność” może być tańsze i o wiele skuteczniejsze od takich marketingowych środków jak na przykład reklama. Wierząc, że wykonujemy naszą pracę rzetelnie i profesjonalnie, pozostaje nam tylko uczynić ją wyjątkową – co wcale nie musi być zadaniem bardzo trudnym czy nie wykonalnym, gdyż obsługa klienta zaczyna się od zdrowego rozsądku.

Wojciech Kreft 


© Copyright Wojciech Kreft

Wojciech Kreft – młody hotelarz, karierę zaczynał w rodzinnym Pensjonacie we Władysławowie, potem pracował w biurze rekrutacji personelu hotelarsko-gastronomicznego, duże doświadczenie zdobył pracując na statkach pasażerskich m.in. Princess Cruises; jako osoba odpowiedzialna za dział hotelowy pomagał w otwarciu czterogwiazdkowego hotelu Velaves we Władysławowie, obecnie zajmuje się projektami szkoleniowymi, współfinansowanymi ze środków Unii Europejskiej.


Komentarze:

Jak przygotować się na wakacje w hotelu? ...więcej»

Etapy pobytu gościa hotelowego ...więcej»

Choroba w hotelu ...więcej»

Czy internetowe strony z opiniami klientów przyczyniają się do nawrotu doskonałej obsługi hotelowych gości? ...więcej»

Znaczenie edukacji przyszłych hotelarskich profesjonalistów w zakresie obsługi gości ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji