Piątek 29 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Branża piwna gotowa na mundial

Aktualności gastronomiczne


Branża piwna gotowa na mundial


Dodano: 2018-06-14

Drukuj

Wyślij



Branża piwna przed mundialem


Wzmożone zamówienia fast foodów, zwiększona sprzedaż przekąsek, ale przede wszystkim piwa – tak będą wyglądać Mistrzostwa Świata w piłce nożnej dla sektora spożywczego. Jak branża poradzi sobie z mundialowymi wyzwaniami?

Rozpoczynające się za kilka dni Mistrzostwa Świata w piłce nożnej w Rosji to nie tylko wielkie święto kibiców, lecz także okazja do zwiększenia obrotów dla firm z różnych branży. Ręce zacierają głównie producenci, dystrybutorzy i sprzedawcy piwa, które w trakcie imprez sportowych leje się strumieniami.



Europa kocha polskie piwo

Kondycja piwa w Europie jest bardzo dobra. Według aktualnych danych Komisji Europejskiej w 2016 roku na kontynencie wyprodukowano 39 miliardów litrów złocistego trunku, czyli aż o 400 milionów litrów więcej niż rok wcześniej. Aż 2/3 piwa wyprodukowanego w Europie pochodzi z sześciu krajów:
• Niemcy – 21%
• Wielka Brytania – 13%
• Polska – 10%
• Hiszpania – 9%
• Holandia – 7%
• Belgia – 6%

Dobrą renomą cieszą się piwa wyprodukowane w Polsce – co dziesiąte pochodzi z kraju nad Wisłą. Co ciekawe, według danych KOWR aż 38 proc. eksportowanego przez rodzimych producentów piwa trafia do Czech, do Niemiec – 21 proc., a do Holandii – 17 proc.

Polacy w europejskiej czołówce

Piwo to ulubiony trunek Polaków. Jak wynika z aktualnych danych opublikowanych na portalu statystycznym statista.com zajmujemy czwarte miejsce w Europie pod względem spożywanego rocznie piwa – 98 litrów per capita. Pierwsze miejsce zajmują Czesi (143 l), drugie – Niemcy (104 l), Austria (103 l).
Według szacunków specjalistów, w trakcie roku, w którym odbywa się duża impreza piłkarska, spożycie piwa w naszym kraju wzrasta średnio o około 6 proc.

Nic więc dziwnego, że dla branży spożywczej zadbanie o dostępność, logistykę, ale i jakość tego trunku jest dużym wyzwaniem.
Na obniżenie jakości piwa wpłynąć może nadmiar tlenu, szok termiczny, zbyt długie nasłonecznienie, wstrząsy w trakcie transportu. Światło z kolei jest zagrożeniem w przypadku stosowania butelek i w ciągu około trzech tygodni może w pełni zepsuć piwo.
Najbardziej niebezpiecznym czynnikiem dla piwa jest niewłaściwa temperatura. Piwo, aby nie straciło swoich walorów, musi być transportowane, przechowywane cały czas w przedziale temperatur 2-16°C i wilgotność maksymalnie 75 proc., zaś granice tolerancji to 0°C i 25°C, przy wilgotności nieprzekraczającej 85 proc.

Technologia idzie z pomocą

Producenci oraz dystrybutorzy piwa aby sprostać wymaganiom konsumentów nie tylko na bieżąco sprawdzają prognozy pogody, instruują kierowców oraz obsługę do odpowiedniego traktowania towaru w trakcie załadunku, transportu czy przechowywania, ale też korzystają ze wsparcia nowoczesnych technologii. Skuteczne rozwiązanie monitorujące warunki, w jakich znajdował się towar od momentu wyjazdu z produkcji, aż do sklepów końcowych znalazła polska firma Blulog.
System jest oparty o technologię machine to machine, czyli komunikację pomiędzy urządzeniami, co umożliwia w pełni automatyczny proces pomiaru wykonywany przez  rejestratory wielkości karty kredytowej.
- Urządzenia są poręczne i można je umieścić w dowolnym, wygodnym miejscu – na paletach, samochodzie czy innych pomieszczeniach. Temperatura przechowywanych produktów znajduje się  pod stałą i ścisłą kontrolą, sam pomiar odbywa się bezprzewodowo, w czasie rzeczywistym, co pozwala natychmiast reagować – mówi Jérémy Laurens, CEO w firmie Blulog.

Polacy opracowali również specjalną aplikację na smartfony, za pomocą której można sprawdzić łańcuch chłodzenia w sklepie. Jak to zrobić? Wystarczy zeskanować QR Code znajdujący się na froncie lodówki. Patent już sprawdza się w Europie Zachodniej, wkrótce powinien wkroczyć na polski rynek.

 
Źródło:
Dane Komisji Europejskiej
http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-201708041?inheritRedirect=true
Dane Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictw
http://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/analizy/handel_zagraniczny/analiza_handlu_zag_towarami_rolno_spoz_2016_kowr.pdf
Dane statista.com
https://www.statista.com/statistics/444589/european-beer-consumption-per-capita-by-country/


***
Blulog
swoją technologię udostępnia zarówno indywidualnym podmiotom, jak i dużym sieciom handlowym. O skuteczności rozwiązania przekonały się już m.in. francuskie restauracje, apteki, szpitale, sieci handlowe i firmy logistyczne, ale także już polskie przedsiębiorstwa. Technologia ta ma szansę zrewolucjonizować zakupy towarów wrażliwych na zmiany temperatury czy wilgotności powietrza. Warto o niej pamiętać budując swoje przewagi konkurencyjne na e-rynku, chcą tym samym oferować klientom wysokiej jakości, świeże produkty i pełnowartościowe leki.
Blulog jest polsko-francuską firmą. Polscy konstruktorzy od wielu prowadzą badania na rozwojem technologii M2M. W efekcie marka tworzy rozwiązania monitoringu za pomocą urządzeń wielkości karty kredytowej o precyzyjnych i unikalnych funkcjach.


Źródło: DotRelations.pl – 12.06.2018
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji