Wtorek 19 Czerwiec 2018

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Zwycięzcy drugiej edycji Wyzwania Makro Chefa

Aktualności gastronomiczne


Zwycięzcy drugiej edycji Wyzwania Makro Chefa


Dodano: 2018-06-14

Drukuj

Wyślij



1 miejsce Zespół Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku (fot. makro.pl)


W drugiej edycji konkursu Wyzwanie Makro Chefa wzięło udział 20 szkół z całej Polski, których zadaniem było przygotowanie receptury na danie street food z wykorzystaniem produktów Makro Chef i Makro Premium. Zdaniem jury najlepsze prace przygotowały zespoły ze szkół w Złotym Potoku, Sokółce i Szczecinie. Nagrody publiczności zdobyły natomiast zespoły z Rawy Mazowieckiej, Szczecina i Turku.

20 zakwalifikowanych szkół z całej Polski przygotowało autorskie receptury na danie street food z wykorzystaniem papryczek piri-piri, karczochów i fasoli w sosie pomidorowym marki Makro Chef oraz pulpy mango marki Makro Premium. Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły:



- 1 miejsce: Zespół Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku – smażone pierożki z ciasta fasolowo-pomidorowego nadziewane grillowanymi warzywami z kurczakiem i kozim serem podawane z chatneyem mango z piri-piri w dwóch odsłonach,

- 2 miejsce: Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce – proziaki, czyli regionalna pizza,

- 3 miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Specjalna nr 16 im. Jana Pawła II w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Szczecinie – pełnoziarnista knysza wypełniona pastą z fasoli i suszonych pomidorów, z kotletem z karczochów i warzyw korzeniowych, sałatami, pomidorem, grillowaną cukinią, polana sosem słodko-pikantnym z mango, papryczek piri-piri i kolendry.

Dodatkowo na fanpage’u programu Szef dla Młodych Talentów na Facebooku odbyło się głosowanie na nagrodę publiczności. Głosowanie cieszyło się wielkim zainteresowaniem – w ciągu tygodnia oddano ponad 11 tys. głosów. W związku z tym organizatorzy postanowili przyznać nie jedną, a trzy nagrody publiczności:

- 1 miejsce z wynikiem 2 087 głosów: Zespół Szkół – Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej w Rawie Mazowieckiej – pierożki paprykowe mango z sosem słodko-ostrym i karczoch z pudrem z pora z sosem ogórkowym z orzeszkami ziemnymi,

- 2 miejsce z wynikiem 1 454 głosów: Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie – tajskie kulki mięsno-warzywne

- 3 miejsce z wynikiem 977 głosów: Zespół Szkół Technicznych im. Gen. Prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku – tortilla street podana z kiełbasą chorizo i papryczką piri-piri oraz z karczochem zanurzonym w gastriku z dodatkiem musu z białej fasoli i mango.

Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni Makro Polska przygotowała nagrody: publikację w międzynarodowej książce kucharskiej wydanej przez METRO AG, zestawy noży Makro Professional oraz bony na zakupy do Makro. Wszystkie zakwalifikowane do konkursu szkoły otrzymały również zestawy produktów spożywczych Makro Chef i Makro Premium.

Zwycięzców wybrało jury w składzie: Magdalena Figurna (rzecznik prasowy Makro Polska), Sławomir Leszczyński (kierownik działu marki własnej w Makro Polska), Joanna Purzycka (koordynatorka konkursu), Paweł Serafin (szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie), Cezary Powała i Michał Grzywacz (szefowie kuchni pokazowej hali Makro nr 1 w Warszawie) oraz Wojciech Harapkiewicz (szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, ambasador marek własnych Makro Chef, Makro Premium i Makro Professional).

We wrześniu odbędzie się trzecia edycja konkursu Wyzwanie Makro Chefa. Konkurs prowadzony jest przez Makro Polska w ramach Roku Marek Własnych oraz projektu Szef dla Młodych Talentów – programu odpowiedzialności społecznej, którego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne, w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl.


Źródło: Makro.pl – 12.06.2018


Komentarze:

Sfinks z Fabryką Pizzy w Kołobrzegu ...więcej»

Bezpłatna książka edukacyjna wydana przez Makro we wszystkich szkołach gastronomicznych w Polsce ...więcej»

Branża piwna gotowa na mundial ...więcej»

Targ Śniadaniowy rusza na Pragę. Będzie częścią projektu Ratuszowa 6 ...więcej»

Terroir Hospitality – Warsaw. Światowi Szefowie kuchni wybrali Oleje Green Spoon ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji