Piątek 19 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji...

Aktualności gastronomiczne


Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów


Dodano: 2018-06-28

Drukuj

Wyślij



Mikser Kulinarny w restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju (fot. makro.pl)


W drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów sieć hurtowni Makro Polska zorganizowała dziewięć spotkań edukacyjnych, w których udział wzięło ponad 2000 uczniów z całej Polski. W ramach ostatniego Miksera Kulinarnego, który odbył się w restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju, na uczestników czekały warsztaty i pokazy kulinarne oraz prelekcje.

Do kompleksu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju przyjechało ponad 100 uczniów szkół i klas gastronomicznych. Warsztaty kulinarne poprowadził Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz oraz ambasador marek Makro Chef, Makro Premium i Makro Professional. Uczestnicy mogli nauczyć się, jak m.in. przygotować przegrzebki czy homara. Pokaz o wędzeniu i grillowaniu poprowadził Tomasz Czarnecki – sous-chef restauracji Babinicz. Pokazał on młodym adeptom sztuki kulinarnej, że na grillu można przygotować nie tylko kiełbasę i karkówkę, ale również steki czy dziczyznę. Kolejna dawka wiedzy o mięsie czekała na szkoleniu Jacka Bułanowskiego z Makro Polska, który opowiadał o wołowinie oraz egzotycznych gatunkach mięs, takich jak krokodyl, struś czy kangur. Natomiast szkolenie o znaczeniu wody w branży HoReCa wraz z degustacją wody Kropla Delice poprowadził Tomasz Wyszomirski.



Wydarzenie zamknęło cykl edukacyjnych spotkań w ramach drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów. W ramach dziewięciu Mikserów Kulinarnych udało się przeszkolić ponad 2000 uczestników z całej Polski. Pokazy kulinarne i prelekcje poprowadzili m.in.: Michał Grzywacz, Michał Kleiber, Sebastian Maliszewski, Maciej Nowicki, Paweł Oszczyk, Cezary Powała, Paweł Serafin, Jakub Steuermark, Jarek Walczyk i Agata Wojda. Swoją wiedzą dzielili się również: Matias Glusman, Tomasz Górski, Dorota Minta, Katarzyna Noga, Radosław Pernach, Wim Van Damme, Alicja Wierzbicka i Józef Wojewódzki oraz Piotr Zych. Tematami przewodnimi wydarzeń były m.in.: owoce morza, ryby, wołowina, sommelierstwo wodne, desery, tłuszcze czy kuchnia na lato.

W trakcie wakacyjnej przerwy odbywać się będą tygodniowe staże, które uczestnicy wygrywali w testach wiedzy. Przyszli kucharze będą mieli okazję poszerzać swoją wiedzę i doświadczenie w restauracjach takich, jak: Babinicz w Szczawnie-Zdroju, Flaming & Co, Focaccia czy Pink Lobster w Warszawie.

Partnerami drugiej edycji programu byli: Kropla Delice – średniomineralizowana naturalna woda mineralna z oferty Coca‑Cola HBC Polska w segmencie wód premium, przeznaczona dla segmentu HoReCa oraz ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii. Partnerami poszczególnych spotkań byli natomiast: Barry Callebaut Polska. Oerlemans Foods Polska, Polski Karp, Quality Meat Program (QMP), Viviers Le Petit Pêcheur, Zakłady Tluszczowe „Kruszwica”.

Szef dla Młodych Talentów  to jedyny program odpowiedzialności społecznej w Polsce, prowadzony przez siec hurtowni Makro Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodych kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez spotkania, staże i materiały edukacyjne – w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”, którą otrzymały bezpłatnie wszystkie 2100 szkół, które kształcą na kierunkach gastronomicznych. We wrześniu rozpocznie się trzecia edycja programu „Szef dla Młodych Talentów”, w ramach której Miksery Kulinarne będą się odbywać w różnych miastach, by rozpowszechniać wiedzę z zakresu gastronomii w całej Polsce.


Źródło: Makro.pl – 25.06.2018


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Restauracja Cesarska jedną ze 100 najlepszych restauracji w Polsce ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji